(video) Atacul reider de la UNIMEDIA este regizat din Siria sau Afghanistan? :)

Нравится

Publicat la 27 Sep, 2012; 1,548 afișări;; no comments; tag-uri: ,

Reiderul UNIMEDIA este din Siria? Afghanistan? Moldova? Doctorul Hipocrapă a găsit leacul ;) Vedeți video de mai jos, începând cu minutul 1:20 și mai zâmbiți un pic. Raiderul ne poate lua forțat o afacere, dar rațiunea și zâmbetul – nicio șansă! :)

Vezi mai mult

‘Un prim-VicePreședinte de succes’ vrea să închidă gura a 300 000 de oameni?

Нравится

Publicat la 25 Sep, 2012; 3,061 afișări;; 4 comments; tag-uri: , ,

Există pe Terra o țară mică și frumoasă, cu oameni frumoși și de succes. În această țară mică locuiește un om mic, cu ambiții foarte mari. I se mai spune “om de succes”. Mai nou, s-a lansat în politică și vrea să devină și un politician de succes. Pentru început a devenit prim-VicePreședinte.

Cu aparițiile publice o duce rău de tot. Astfel, dacă prin prestanța lui nu poate fi simpatic pentru public, și-a ales o strategie foarte simplă. Își subordonează toată mass-media, care la momentul potrivit va scrie de bine. Prima televiziune este a lui. A doua tot. A lansat-o și pe a treia. Cu a patra și a cincea finalizează ‘procedurile’. Nu contează că legea îi interzice să dețină mai multe instituții media. Off-shore-urile îl ajută să ascundă o parte din urme.

În drumul său curajos către cariera politică de succes, și-a lansat și un site de știri. ’24 ore’ din zi site-ul informa despre acțiunile de succes ale prim-VicePreședintelui. Însă fără de succes. Site-ul nu a avut priză la public. Nicio problemă, dacă nu pot crește un site de știri, îl luăm de la alții gata cresut, s-a gândit prim-VicePreședintele. Simplu și genial.

Prim-VicePreședintele are o experiență de succes în business. A mai supărat oameni cu care era în afaceri, dar le-a închis gura. I-a reușit.

De această dată inițiativa nu s-a soldat cu succes. Site-urile astea de știri sunt ca niște fantome. Parcă iaka-iaka o strângi de gât, dar “fantoma” îți scapă printre degete. Site-ul de știri a fugit din țara mică și frumoasă. Și-a luat domen și hosting peste hotare. Prim-VicePreședintele de succes a rămas cu buza umflată. Omul mic și cu ambiții foarte mari a decis că dacă nu va deveni “grivei de curte”, “fantoma” să fie lichidată. De câteva luni, site-ul de știri este invitat la “discuții amiabile” la Procuratură și ședințe ale instanțelor de judecată. Azi i-a fost înaintată oficial învinuirea pe un dosar penal. Până în acest moment, hărțuirea este de succes.

Ceea ce nu a înțeles (încă!) prim-VicePreședintele e că, de această dată, prin distrugerea unui site de știri nu se închide gura doar la o mână de oameni, cum a mai procedat anterior, dar la circa 300 de mii de vizitatori lunar, care se informează de pe acest site de știri. Iar dacă vrea să pună călușul în gură la zeci și sute de mii de oameni, nu doar că nu va reuși și i se va da peste mâini, dar și cariera lui politică poate să nu mai fie de succes.

Apropo, o întrebare: oare știe Președintele ce face prim-VicePreședintele său?

PS: Acest articol reprezintă exclusiv opinia mea personală referitor la un personaj politic și nu reprezintă poziția unor instituții sau persoane publice.

Vezi mai mult

Brățări tricolor

Нравится

Publicat la 24 Sep, 2012; 3,427 afișări;; 1 comment; tag-uri: , ,

Eram la Salonul de carte de la “Moldexpo”. Cam slăbuță oferta din acest an. Am mers cu o mare poftă de a cumpăra cărți de economie, management și politici publice. Am găsit doar o carte pe placul meu, scrisă de G. Soros despre cauzele declanșării crizei economice. În rest, am cumpărat tot felul de cărțulii pentru copii. La acest capitol oferta era mai generoasă.

În schimb, am găsit altceva la acest salon de carte. Un domn, vorbitor de rusă, vindea brățări tricolor, cu inscripția “Moldova” pe ele. Iată cum arată brățara pe mâna mea:

Am cumpărat trei exemplare. Așa că mai am două brățări pentru doi doritori: una oranj și alta cafenie:

Pe facebook voi face un mic “concurs”. Urmăriți aici Facebook.com/tudordarie
(UPDATE: la concurs au participat 38 de persoane, care au făcut share la poza cu brățara și au scris “Iubesc Tricolorul”. Câștigătorii sunt Alina Popa și Maxim Pulber)

Vorbitorul de rusă mai avea și așa niște inimoare, care te topesc în sentimente patriotice, numai bune de lipit pe genți.

Cei care vor să contribuie la realizarea unei campanii de promovare a Tricolorului prin distribuirea unor astfel de brățări și inimioare, mă contactează în privat și discutăm.

Vezi mai mult

TOP 5 speakeri la TEDxChișinău

Нравится

Publicat la 23 Sep, 2012; 1,990 afișări;; no comments; tag-uri: , , ,

A fost cea mai bună ediție TEDxChișinău de până acum. Nu doar prin speakeri, idei împărtășite, dar și prin localul ales, organizare, atmosfera din timpul evenimentului.

Au fost discursuri captivante, altele mai plictisitoare. Fiecare speaker a spus ceva memorabil. Eu voi menționa doar câțiva. Un top 5 foarte subiectiv:

1. Dorin Dușciac ne-a vorbit despre fizică nucleară, radiații ionizante și cosmice. Nu vă panicați. Totul e foarte simplu! :) Dorin ne-a explicat că e nevoie de 1500 ani de radiația de la două telefoane mobile ca să poți fierbe un ou, iar vinul roșu nu te protejează contra radiației. Oameni ca Dorin sunt foarte buni. Dacă se fac înțeleși și adaugă umor fin (ex: Hans Rosling), atunci devin genii TEDx.

2. Ruslan Cojocaru. Ideea care și acum îmi sună în minte: nu e corect să îți concentrezi lucrul doar pentru clienți, ci, în primul rând, să ai cel mai bun personal, care să poată crea o atmosferă prietenoasă. Pe bune, la Pizza Celentano și Tucano Coffee anume personalul e cel care te cucerește și te motivează să revii.

3. Octavian Țâcu a avut două expresii memorabile:
- ‘Pu mine boxul a devenit istorie, iar istoria (românilor) a devenit box!’
- ‘Prietenul nu la nevoie se cunoaște, dar atunci când se bucură sincer pentru succesul tău’.

4. Rusoaica Maria Gaidar a cucerit imediat publicul de la #TEDxChișinău când a vorbit câteva propoziții în română. Lupta pentru a reforma sistemul din interiorul sistemului e valabil și pentru munca mea de zi cu zi la Guvern.

5. Chad Rogers ne-a convins că politicienii vorbesc mult și că mai bine ar face dacă ar implementa ce spun. Și cei de pe twitter, la fel.

S-a vorbit lejer în trei limbi diferite: română, rusă și engleză. Și a fost foarte ok. Unul dintre speakeri a remarcat că un eveniment în trei limbi ar fi complicat de imaginat în multe capitale europene.

Am văzut 400 de tineri, care fac parte dintr-o nouă generație. Tineri inteligenți. Activi social, nu doar pe facebook și twitter. Au mai scos și bani din buzunar ca să asculte idei. Astfel de evenimente formează treptat o masă critică de oameni, care gândesc pozitiv și transformă Moldova. În timp ce ascultam ideile expuse de speakeri, la mine în cap să nășteau alte idei. Și asta e cel mai important.

Vezi mai mult

Pro și Contra. Merită sau nu să-ți instalezi noul iOS 6?

Нравится

Publicat la 22 Sep, 2012; 2,344 afișări;; 2 comments; tag-uri: , , ,

Multe critici și laude în adresa iOS 6. Apple a anunțat multe schimbări, majoritatea dintre ele minore.  Mi l-am instalat pe iPhone 4s. Mai jos câteva impresii și observații.

negativ:

Cel mai mare dezavantaj al iOS 6 este că Apple a scos Google maps, înlocuind-o cu o aplicație proprie de hărți. Sunt atât de aiurea aceste hărți, încât arată doar o singură stradă în Chișinău, nu există niciun drum direct până la Orhei și vizualizează 3 localități diferite cu denumirea “CHISINAU”, “Chisinau” și “Kishinev”.

Siri e aproape complet inutilă, la fel ca și în iOS 5. Te ajută la un search sau să dai un sunet, însă e analfabetă și nu are o valoare adăugată când îi ceri să te ajute cu careva recomandări.

pozitiv:

În sfârșit, Apple a inclus opțiunea de a putea răspunde cu un SMS la anumite apeluri. E foarte utilă în timpul ședințelor. Apeși un singur buton și cel care te sună recepționează unul dintre mesajele prestabilite.

Găsim o integrare mai bună cu social media:

Iar fotografiile panoramice sunt, pur și simplu, superbe:

Concluzie: iOS 6 merită a fi instalat. Handicapul cu hărțile îl elimini ușor accesând direct Google Maps sau harta Point, varianta mobile. În schimb, fotografiile panoramice și opțiunea de a răspunde cu SMS la apeluri în timpul ședințelor sunt utile.

Vezi mai mult

(foto) Ionel, cozile dinozaurilor și nasul lui Tati

Нравится

Publicat la 22 Sep, 2012; 1,716 afișări;; no comments; tag-uri: , , , ,

Lui Ionel i-au apărut primii dințișori. Ocupația preferată e să le muște cozile dinozaurilor și crocodililor cu care face băiță.

Azi, i-a mușcat nasul lui Tati. Să știe că are fecior cu dinți.

Vezi mai mult

O mină de aur pentru dezvoltatori web, bănci, Orange și Moldcell

Нравится

Publicat la 14 Sep, 2012; 2,559 afișări;; 2 comments; tag-uri: , , , ,

Azi a fost lansată semnătura mobilă. Voi evidenția câteva dintre oportunitățile care, începând de azi, au apărut pe piață.

“Semnătura mobilă” este un buletin de identitate în spațiul cibernetic. Acesta e logo semnăturii digitale:

Designul cartelelor SIM le vedeți mai jos, culoarea e specifică operatorului de telefonie mobilă:

Până acum, sistemul bancar investea sume enorme de bani pentru ca serviciile lor bancare de la distanță să aibă un grad înalt de securitate. Culmea e că unele dintre ele erau legate de un anumit browser și sistem de operare, ce bloca din start accesul mai multor categorii de clienți.

Statul, cel căruia îi plătești impozite, te invita să stai în rând ca să îți verifice actele de identitate, înainte ca să îți ofere anumite servicii publice. Oamenii creativi din online aveau nevoie de instrumente de autentificare securizate pentru a dezvolta anumite afaceri pe internet. Și lista de provocări poate continua.

Azi, prin lansarea semnăturii mobile, s-a pus un fundament pentru structurile de stat, băncile, dezvoltatorii web, operatorii de telefonie mobilă și alte companii private, ca să elaboreze servicii mult mai eficiente pentru cetățeni.

E ora 23:00 noaptea, ești la odihnă peste hotare sau sau ești în timpul orelor de serviciu, semnătura mobilă îți oferă posibilitatea să semnezi contracte la distanță, să accesezi servicii bancare mai securizate, să votezi de la distanță sau să beneficiezi de servicii publice prin telefonul mobil. Contează ca sistemul privat și cel public să dezvolte aceste servicii.

Referitor la prețuri, mai detaliat vă vor informa Orange și Moldcell. Pot să vă spun că, în general, prețurile vor fi accesibile și vor începe de la 10 lei abonament lunar pentru 10 semnături până la cca 70 de lei pentru 1000 de semnături, valabile 180 de zile. Periodic, prețurile vor mai fi ajustate. În 1-2 săptămâni, operatorii vor putea să schimbe cartelele SIM simple pe alte cartele cu semnătura mobilă pe ele. Primele luni, semnătura mobilă va fi gratuită.

Premierul a fost primul cetățean, care a obținut semnătura digitală. A testat semnarea unei dispoziții de Guvern, apoi a comandat duplicatul unui certificat de naștere (apropo, acest serviciu e în testare și, în curând, va fi disponibil online pentru cetățeni pe servicii.gov.md). Întreaga ceremonie de lansare e pe Privesc.EU. Poftim și o poză panoramică de la lansare, oferită de UNIMEDIA.

Lansarea semnăturii mobile e un exemplu bun de parteneriat public-privat. Guvernul a fost driverul acestei inițiative, și-a asumat angajamentul să creeze servicii publice care să poată fi accesate de cetățeni prin semnătura mobilă, iar operatorii de telefonie au investit banii necesari ca să ofere acest serviciu pe telefonul mobil. Mulțumesc, Moldcell, Orange, Centrului de Telecomunicații Speciale și Centrului de Guvernare Electronică!

Viitorul e mobil. Acum buletinul de identitate a fost transferat pe telefonul mobil. Sper ca operatorii de telefonie mobilă de la noi să înțeleagă ce noi oportunități au și să dezvolte e-wallets, prin care o parte din banii tăi se vor păstra pe telefonul mobil și se va schimba mult și conceptul de a face cumpărături. Nu uitați că în câteva luni lansăm 4G și câteva servicii publice. Țineți telefoanele mobile aproape! ;)

Au mai scris la subiect Corneliu Gandrabur și Radu Lisița.

Vezi mai mult

De azi, e simplificată procedura pentru obținerea buletinului de identitate, pașaportului și schimbarea vizei de reședință

Нравится

Publicat la 07 Sep, 2012; 4,483 afișări;; 1 comment; tag-uri: ,

De azi, 7 septembrie, livretul militar este exclus din lista documentelor obligatorii pentru perfectarea buletinului de identitate, pașaportului și schimbarea vizei de reședință. Am scăpat de o reminiscență sovietică, specifică doar statelor militare.

Pentru mine această istorie a început la 3 iunie 2011, atunci când mi-am schimbat viza de reședință în Chișinău, ca să pot vota pentru alegerile locale pentru primăria capitalei. Era o miză mare pentru lupta dintre democrați (Chirtoacă) și comuniști (Dodon), așa că a trebuit să contribui și eu cu un vot pentru victoria democrației.

Când m-am prezentat la Registru ca să anunț schimbarea vizei de reședință. Mi-a fost cerut și livretul militar. De ce, care e plus valoarea prezentării livretului, dacă eu îmi schimb viza de reședință?, întreb eu. Doamna de la Registru îmi explică că asta prevede legislația. Am rămas portret.

Ulterior, am discutat la acest subiect cu ministrul TIC, Pavel Filip, care m-a anunțat peste câteva zile că a fost inițiată procedura de modificare a legislației. Azi, după un an de avize și aprobări în Guvern și Parlament, noile modificări legislative au intrat în vigoare.

Dle ministru Filip, mulțumesc pentru implicare!

Vezi mai mult

Odnoklassniki a început să vorbească în ROMÂNĂ și a uitat de “moldovenească”

Нравится

Publicat la 07 Sep, 2012; 4,137 afișări;; 2 comments; tag-uri: ,

Rușii de la Odnoklassniki au înțeles că limba ne este româna, nu “moldoveneasca”. Astfel, versiunea mobilă a site-ului a fost lansată în limba “română (MD)”, după modelul “english (US)” și “english (UK)”. Fapt ce merită apreciat.

Anterior, decizia inițială de a traduce site-ul în “moldovenească” a generat nemulțumiri în mediul online. Au fost arse genți de la Odnoklassniki și au fost lansate apeluri ca utilizatorii să-și șteargă conturile (inclusiv aici). Decizia a fost criticată și de unii vorbitori de limba rusă.

Am scris un mesaj către administrația Odnoklassniki. Am prezentat argumente că nu există limba “moldovenească”, ci doar limba română. Ieri am primit un mesaj în care am fost anunțat că site-ul este tradus în limba “română (MD)”. Ok.

Pe lângă presiunea din partea bloggerilor, un argument important, după părerea mea, e că majoritatea tinerilor din Republica Moldova (dar și comunitatea științifică) recunosc că limba e româna, nu moldoveneasca. Mă refer la tineretul inteligent. Cred că Odnoklassniki își dorește să câștige și din acest public (prezent mai mult pe Facebook) și a ținut cont de poziția acestora.

Acum câteva zile am sărbătorit Ziua Limbii Române. Odnoklassniki, mulțumesc!

Vezi mai mult

Performanța lui Ștefan Roșca la Jocurile Paralympice

Нравится

Publicat la 05 Sep, 2012; 1,859 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

La 3 septembrie, ziua când a ocupat locul 9 la Jocurile Paralympice de la Londra, Ștefan Roșca împlinise exact trei ani de când a început antrenamentele la powerlifting. În timpul antrenamentelor a suferit o traumă ușoară, care i-a scăzut din rezultat. Cred că putea lejer să ia locul 5-6.

Oricum, e un bun început. Ștefănel a fost cel mai tânăr participant la proba de powerlifting, 75 kg. Cred că peste 4 ani, la Rio, are șanse foarte mari. Îi ținem pumnii. Va reuși. Pentru că victoria este în sângele campionilor.

Mai jos vedeți video integral cu performanța sa din Londra. Transmiteți acest video și altor persoane, care se plâng pe soartă. Dacă muncești, poți obține orice. Inclusiv să fii campion.

Vezi mai mult