Gustar, locurile dragi și bancurile străinilor despre noi

Нравится

Publicat la 26 Aug, 2012; 2,223 afișări;; no comments; tag-uri: , , ,

Început de week-end. În Chișinău e zăpușeală. Gradele celsius din asfaltul străzilor și betonul blocurilor de locuit îți dau de înțeles că e momentul potrivit să te cari în afara orașului. Până ajungem să redescoperim mai multe locuri frumoase de pe plaiul mioritic, Gustarul e destinația potrivită în acest week-end pentru chișinăueni.

Canicula a ajuns și la Orheiul Vechi. Multă lume bună din capitală. Vin, țuică, bere, plăcinte, mici și alte bunătățuri te așteaptă la tarabe. Unii comercianți oferă bon de casă. Cumpăr de la ei, cu gândul la bugetul de stat. Între timp din boxe răsună muzica, iar pe scenă fâlfâie rochiile colorate.

O colibă de lângă scenă ne transmite un mesaj de combinație a stufului moldovenesc, trocolorului, steluțelor europene și bmw-urilor germane de pe fundal.

La intrare am găsit și un meșter popular. Lutul joacă și se transformă sub degetele tale. O senzație extraordinară. Roata olarului te face să te simți ca un Dumnezeu. Angry Birds plâng în colț de invidie.

Pentru prima dată în viață am ținut în mâini un bucium. În timp ce kilogramele de colb dansau în jur și erau inhalate de sutele de turiști din preajmă, eu scoatem tot felul de sunete stranii din bucium.

Doar ieri la Gustar au fost între 500 și 1000 de persoane. Stâncile de la Orheiul Vechi nu au văzut vreodată atâtea mașini într-un singur loc. O confirmare că Republica Moldova are potențial pentru turismul intern. Doar că nu valorificăm ce avem. Când noi ne vom respecta, ne vom cunoaște și aprecia locurile, cred că și bancurile străinilor despre noi vor fi mai pozitive ;)

Vezi mai mult

Londra. Locul unde se poate realiza visul unui campion

Нравится

Publicat la 24 Aug, 2012; 1,645 afișări;; no comments; tag-uri: , ,

Acum un an l-am cunoscut pe Ștefan. După câteva luni, campionul a devenit student la facultatea de drept și a beneficiat de un suport financiar pentru cantonamente. Atunci Ștefan își realizase jumătate de vis.

Câteva luni în urmă, după lungi antrenamente și participări la competiții internaționale, Ștefan a primit confirmarea că este invitat la Jocurile Paralympice.

Azi, împreună că Larisa, a doua participantă care ne va reprezenta la Londra, Ștefan Roșca a fost întâmpinat la Guvern de către Prim-ministru. Le-a fost înmânat oficial drapelul Republicii Moldova, ca să ne reprezinte cu cinste la Londra.

Tot azi, UNIMEDIA publică un reportaj emoționant despre condițiile mizere în care se antrenează acești sportivi. La întoarcerea de la Londra, Ștefan și Larisa vor avea deja un scaun și haltere noi pentru antrenamente.

Ambii vor concura la 3 septembrie la proba de powerlifting. Le ținem pumnii!

Vezi mai mult

Educația, schimbarea până la capăt și tehnologiile informaționale

Нравится

Publicat la 09 Aug, 2012; 2,743 afișări;; no comments; tag-uri: , ,

Educația e prioritatea nr. 1 a oricărui stat, care are grijă de viitorul său. Una dintre cele mai eficiente surse ale creșterii economice. Educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea, susține deținătorul premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela.

În condițiile Republicii Moldova, unica șansă pentru un salt rapid și calitativ în educație este, după mine, utilizarea tehnologiilor. Nu rețin autorul, însă este o zicală relevantă despre tehnologii și educație: “Orice profesor, care poate fi înlocuit cu un calculator, merită să fie înlocuit”.

Sigur că oricât de performant nu ar fi software-ul educațional, tehnologia rămâne doar un instrument. Mai avem nevoie și de profesori bine instruiți, care să poată utiliza acest instrument în procesul de învățare.

Iată ce au făcut georgienii în ultimii ani (sursa pozelor – drugoi):

Spune-mi și voi uita, arată-mi şi am să-mi amintesc, implică-mă și voi înțelege. E timpul să ajungă tehnologiile și în satele Republicii Moldova.

Vezi mai mult