Bucuria de a realiza un vis

Нравится

Publicat la 19 Apr, 2012; 2,367 afișări;; 1 comment; tag-uri: ,

Eram la grădiniță. Aveam vreo 5 ani. E perioada din primii ani de independență a Republicii Moldova când tinerii din generația mea decupam săptămânal din ziarul raional câte o pagină și o lipeam lângă alte pagini, formând Abecedarul. Mai țineți minte? În una dintre zile, împreună cu mama, așteptam la o margine de drum o mașină de ocazie ca să ne ducă din Glodeni la Bălți. Era un frig de mama focului. Țin minte că eram înghețat bocnă la picioare. Zeci de mașini treceau în viteză pe lângă noi. Am așteptat vreo jumătate de oră, până când o mașină s-a oprit și ne-a luat. Atunci, în mintea mea de copil, mi-am dat mie o primisiune: când voi crește mare și voi avea mașina mea, mă voi opri întotdeauna când voi vedea pe marginea drumului o mamă cu un copil mic, care au nevoie să ajungă la Bălți. Era un fel de predispunere a subconștientului meu pentru anumite lucruri.

* * *

Acum un an, într-o zi de duminică, stăteam tolănit pe pat și-mi ciufuleam soția. Eu căutam joacă. Ea se juca cu telecomanda. S-a oprit de butonat la Moldova 1, emisiunea “Focus”. Atunci l-am văzut pe Ștefan Roșca. Era în cărucior. Povestea cum a încercat să salveze un cocostârc. Fusese electrocutat. I-au ars picioarele. El a rămas în viață. A fost o minune. Probabil.

Am simțit o dorință nebună de a-l ajuta. L-am sunat pe Mircea Surdu, producătorul emisiunii “Focus”. Așa l-am găsit pe Ștefănel. Ne-am cunoscut. Mi-a povestit că nu-i place când băbuțele în cârjă se apropie ca să-i transmită câțiva leuți. Din milă. “De ce la noi în R. Moldova să nu fie ca în Europa?”, mă întreba retoric Ștefan.

Am discutat despre planurile lui. Visa să devină student la facultatea de drept și să participe la Jocurile Paralympice de la Londra din 2012. Să fie campion. Să se mândrească că se va ridica drapelul țării sale pentru rezultatele muncii sale. Sclipiri în ochi… Gata, am înțeles.

Peste câteva zile am organizat o întâlnire a Premierului Filat cu Ștefănel. S-au antrenat împreună. Au ridicat haltere. Și după asta am discutat departe de ochii presei. Am convenit ce avem fiecare de făcut.

Peste 3 luni, unul dintre obiectivele lui Ștefănel a fost împlinit: a devenit student la facultatea de drept a USM.

A urmat un cantonament de pregătire peste hotare. Apoi câteva competiții internaționale importante pentru halterofilii la cărucior. Merită să spunem mulțumesc și Ministerului Tineretului și Sportului pentru sprijin.

* * *

Ieri am aflat o știre, care mi-a dat aripi: Ștefan Roșca, tânărul halterofil fără de picioare, a primit cota de participare pentru Jocurile Paralympice de la Londra. Acum suntem la un pas de a realiza în întregime visul lui Ștefan. A unui campion, care știe să lupte pentru visul său.

Participarea lui Ștefan Roșca la Jocurile Paralympice de la Londra va fi un argument în plus pentru miile de tineri la cărucior din Republica Moldova că dizabilitatea poate fi transformată în abilitate, dacă există voință și curaj. Ștefan Roșca este un exemplu convingător că tinerii cu dizabilități pot obține performanțe și se putea integra în societate.

Era nevoie să vedem exemplul lui Ștefan Roșca ca să înțelegem că unica dizabilitate în viață este atitudinea negativă. Viața e frumoasă!

Ștefan Roșca a primit cota de participare pentru Jocurile Paralympice de la Londra 2012

Vezi mai mult

Regele familiei Darie

Нравится

Publicat la 14 Apr, 2012; 1,787 afișări;; no comments; tag-uri:

Adevărul iese la suprafață. În ajunul sfintelor sărbători de Paşti, revista “Odoraș” m-a anunțat cine e “stăpânul” în casă. Altfel spus, cine e regele familiei Darie.

Alături de noi este și frumoasa familie Galușca (click pe imagine pentru zoom):

28 ianuarie. E dimineață. Sala de naștere. După 28 de ore de dureri pe care doar o femeie le poate suporta și o noapte nedormită, începe nașterea. Mă simțeam așa de parcă nășteam și eu împreună cu Nadia, soția mea. Într-un moment am avut o senzație că priveam la televizor un meci de fotbal din finala Champions League, când ai fi gata să ieși pe teren și să marchezi singur golul victoriei, însă cu regret nu poți trece sticla. Deci, stăteam alături și o încurajam să fie puternică, să se gândească cum ne vom juca împreună cu băiețelul nostru și să asculte ce spun medicii.

Nadia a fost Bravo! După jumătate de oră de “lucru”, am auzit primul “uau-uau-uau!” Medicii l-au adus pe băiețel pe pieptul mămicăi. El a apucat-o strâns pe Nadia de un deget. Un moment fantastic. Toate durerile, oboseala, nesomnul și grijile au dispărut imediat. Flăcăul nostru era flămând după “o cale atât de lungă”. A păpat rapid lăptic și a adormit. Nu ne săturam să-l tot privim și să-l analizăm. I-am numărat degețelele. Totul e perfect. E un pui de om viu și sănătos. Ionel Darie.

Am plecat acasă fericit. Moldovean fiind, inițial m-am gândit să organizez “o sărbătoare” cu prietenii. Dar am renunțat repede. Mi-am propus ca toată energia care o am să o canalizez către soție și copil. “Bețiile” vor mai aștepta.

Am reușit să anunț părinții, frații și cei mai apropiați prieteni. Dar așa cum un secret nu mai este secret, dacă este știut de cel puțin două persoane, am început să primesc o mulțime de felicitări la telefon și prin rețele de socializare de la persoane cărora nici nu le-am spus noutatea :) Astfel, după amiază am fost nevoit să-mi anunț toți prietenii printr-un mesaj pe Facebook. Au urmat sute de felicitări.

Doar după câteva ore mi s-a făcut dor de Nadia și Ionel. Am mers la spital să-i vizitez. A doua zi, împreună cu două persoane apropiate, am înfrumusețat pătucul lui Ionel cu baloane și alte jucării. Acel pătuc pe care l-am adus acasă și l-am asamblat doar cu o zi înainte de naștere.

A treia zi mi-am adus acasă soția și copilul. Primele clipe în 3. Doar noi 3. Din start, Ionel ne-a dat de înțeles cine e “stăpânul” în casă. Acum toate lucrurile se întâmplă nu așa cum dorește Nadia sau eu, ci în dependență de ce face băiețelul. El e regele familiei Darie.

Vezi mai mult

Un oraș mai mic și mai frumos decât Chișinăul

Нравится

Publicat la 10 Apr, 2012; 2,928 afișări;; 3 comments; tag-uri: ,

În week-end am fost în Brașov în #poianabloggerilor la invitația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Discuții interesante. Invitați de valoare. Aer de munte. Cam tot de ce aveam nevoie. Am ajuns cu o zi întârziere, astfel încât l-am “scăpat” pe Robert Turcescu. A doua zi, însă, am avut marele noroc să discutăm cu Emil Hurezeanu. Unul dintre puținii intelectuali români care abordează deschis și fără mituri relația României cu Rusia și Republica Moldova.

Seara am admirat Brașovul. Un orășel mai mic, dar și mai frumos decât Chișinăul.

O străduță pietonală. În colțul dreapta-sus se vede ‘Brașovul’ de pe vârful muntelui:

Mai jos se vede principala stradă pietonală, care pornește din centrul istoric al Brașovului. Admirabil. Cam așa ar trebui să arate str. Varlaam ca să devină și ea stradă pietonală.

Observ o biserică. Fără ușă de termopan la intrare. Transparentă. Îngrijită. Are ceva sfânt în ea. La sigur.

15 metri mai la vale vine o coloană de câteva sute de credincioși. Cu lumânări, rugându-se în șoapte. Nimeni dintre ei nu strigă “Moldova!”, “Jios Aliansu” sau alte slogane politico-bisericești.

Admirăm arhitectura clădirilor:

Iluminate cu gust:

Și ca peisajul de poveste să fie întregit, am găsit o vitrină de basm a unui mic magazin:

Pentru curioși, despre eveniment au mai scris:

1. Eugeniu Luchianiuc (tot de la el am luat și lista de mai jos)
2. Dragoș Galbur
3. Oxana Greadcenco
4. Corneliu Gandrabur
5. Marin Basarab
6. Alexandru Gurdila
7. Radu Chivriga
8. Vitalie Braniște
9. Andrei Fornea
10. Victor Chironda
11. Cristina Burlacu
12. Anna Cernomaz
13. Radu Osipov
14. Alexandru Bordian
15. Cristina Evtodii
16. Ion Urușciuc
17. Pașa Valeriu
18. Vlada Ciobanu
19. Iulian Bercu
20. Lilia Cazacu
21. Dumitru Ciorici
22. Vitalie Eșanu
23. Alex Lebedev
24. Ana Cristiuc
25. Sanda Cojocaru
26. Dan Caranfil
27. Elena Zgardan
28. Nati Vozian
29. Alexandru Rîșneac

Vezi mai mult

Bloggerii liberi în gândire și încrederea în presa online

Нравится

Publicat la 08 Apr, 2012; 1,620 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

Duminică seara am fost invitat la Publikatv la show-ul VoxPublika ca să discutăm despre libertatea presei. Îl puteți vedea integral mai jos.

În timpul acestei “șezători” a jurnaliștilor, am punctat câteva lucruri:

- pe fundalul descreșterii încrederii în televiziune, presă scrisă și radio, înregistrăm o creștere a încrederii cetățenilor în presa online, care se situează deja pe locul doi după televiziune (min 27:57);

- vom avea o presă liberă doar atunci când va fi independentă din punct de vedere financiar (min 28:23);

- bloggerii sunt mult mai liberi în gândire, fapt ce lipsește multor jurnaliști (min 50:50);

- nu sunt asigurate condiții egale pentru activitatea televiziunilor, deoarece posturile tv care produc exclusiv conținut autohton nu pot concura cu cele care pun pe post filme piratate de la Hollywood, descărcate de pe torente sau cu altele care își asigură ratingul exclusiv din show-urile produse peste hotare (min 51:20)

- e necesară o mai mare responsabilitate a jurnaliștilor. Am oferit exemplul cu poza din fața primăriei, unde o mașină luxoasă era parcată neregulamentar. Ce s-a întâmplat cu această mașină? Nimeni din presă nu a mai scris. Când va insista pe subiecte, inclusiv cele de corupție ale înalților demnitari, presa va fi o putere și va putea “demite” miniștri (min 72:20)

- am invitat participanții la discuție să apreciem și lucrurile bune, pe care le avem în presă. Unul dintre ele este că presa moldovenească nu este atât de tabloidizată cum este cea din alte țări. E bine să încurajăm jurnaliștii să se orienteze către un conținut de calitate (min 83:00)

Mi-au plăcut remarcile Oxanei Iuteș ca presa să producă un conținut pentru cetățeni și ale lui Oleg Brega ca omul simplu să nu creadă presei, dar să analizeze mai multe puncte de vedere.

Vizionare plăcută!

Vezi mai mult

Vrei reforme? Poftim reforme: un Guvern Deschis și strategia pentru dezvoltarea sectorului TIC

Нравится

Publicat la 04 Apr, 2012; 13,858 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

Guvernul nu face nimic, vrem reforme… aceste cuvinte le aud foarte des de la cetățenii care au votat / n-au votat actuala guvernare și care sunt dornici de reforme și rezultate. Bun. Au dreptate. Azi Guvernul a aprobat două documente importante. Le găsiți mai jos. Dacă reușim să le implementăm, ele vor genera mai multe schimbări pozitive. O să punctez doar câteva detalii, care mi se pare importante:

planul de acțiuni pentru un Guvern Deschis:

1. monitorizarea online a veniturilor și cheltuielilor publice. Plus, dezvoltarea unei aplicații online pentru a monitoriza gestionarea asistenței financiare externe. Să știe moș Ion că banii americanilor au fost utilizați pentru drumul care leagă satul său de raion, iar mătușa Vera că nepoții pleacă la școala din satul vecin cu un autobuz cumpărat din banii Băncii Mondiale.

2. portalul petitii.gov.md. Acum cetățeanul simplu expediază o petiție la mai multe ministere simultan. Pierde timp, care poate fi exprimat în bani. Apoi ministerele petiționate la fel răspund separat sau își redirecționează reciproc aceste petiții. Iar timp pierdut, care se măsoară în bani din impozite. Ca să nu mai calculăm câți bani se cheltuie pentru hârtie și tipar. Ce-i de făcut? Un singur portal, unde cetățeanul își spune durerea. Petiția ajunge la ministerul / ministerele responsabile, urmărește unde se află off-ul și cine se ocupă de cazul lui.

3. îmbunătățirea sistemului de poștă electronică @gov.md. Acum, majoritatea funcționarilor de la ministere expediază mesaje în interes de serviciu de pe adrese personale. Poți să primești mesaje de la adrese gen pupsik1987@…ru, zamfiritza_22@…com etc. Imaginați-vă că un potențial investitor primește un mesaj de la o persoană cu o asemenea adresă de e-mail și cât de mult are de suferit imaginea Guvernului. Deci, la acest capitol, e necesar de făcut ordine.

4. activitatea Guvernului pe rețelele de socializare. Atât ministerele să comunice mai eficient pe rețelele de socializare, cât și funcționarii publici să respecte o etichetă.

5. accesarea online a declarațiilor pe venit ale demnitarilor, judecătorilor și procurorilor. E clar ca bună ziua că e o chestie utilă pentru cetățeni să știe cine și ce venit are.

guvern_deschis

Strategia pentru dezvoltarea sectorului TIC

1. crearea Fondului Serviciului Universal. Ideea de bază este ca o parte din impozitele achitate de către companiile din sectorul TIC să se întoarcă înapoi în sector printr-o pregătire mai bună a viitorilor specialiști sau pentru modernizarea altor domenii din economie, utilizând tehnologiile moderne.

2. creșterea ratei de penetrare a serviciilor Internet în bandă largă. Altfel spus, să avem o viteză de acces la Internet cât mai mare de la calculatorul personal sau de pe telefonul mobil. Sigur că asta înseamnă lansarea cât mai rapidă și a accesului la Internet prin tehnologia LTE / 4G, care ne va oferi o viteză la Internet pe telefonul mobil mai mare decât cea pe care mulți dintre noi o avem acum la calculatorul de acasă.

Vedeți mai jos și alte prevederi referitor la televiziunea digitală terestră, portabilitatea numerelor telefonice, creșterea competitivității sectorului TIC etc.

Din punctul meu de vedere, e bine că avem o strategie pentru dezvoltarea industriei IT și comunicații. Însă dincolo de această abordare sectorială, e necesar să utilizăm tehnologiilor informaționale pentru a moderniza în general economia țării ca, în final, să îmbunătățim viața cetățeanului. Deja a început lucrul pentru dezvoltarea strategiei e-Moldova 2020. În viitorul apropiat veți fi invitați la consultări publice.

Strategia TIC

Vezi mai mult

Miroase a primăvară

Нравится

Publicat la 01 Apr, 2012; 2,712 afișări;; 1 comment; tag-uri:

În acest week-end am fost la părinți în sat. Miroase a primăvară. În fața casei găsesc o tufă de liliac. Înmugurită:

Continui să caut muguri prin obiectivul camerei foto. Găsesc un cireș:

Facem zoom, mugurii stau gata să se desfacă:

Pe tatăl socru îl găsesc muncind. În seră:

Îmi arată răsadul de ardei grași:

…și cel de roșii:

Într-un colț de seră văd câteva lăzi cu păhare:

La o privire mai atentă, și în aceste păhare răsare viața:

La ieșire din seră o “Afrodită” mă privește rușinată. Vântul o suflă rece. Iar “rana de la gât” probabil că este cauza pentru care această frumusețe a fost adusă în seră să stea la paza răsadului și a peliculei asudate. Lui tata socru îi place arta :)

Miroase a primăvară. Holograf confirmă.

Vezi mai mult