Activitatea de voluntariat este recunoscută ca experiență la angajare în câmpul muncii

Нравится

Publicat la 29 Feb, 2012; 3,161 afișări;; 2 comments; tag-uri:

Guvernul Republicii Moldova a aprobat azi, 29 februarie, mecanismul de implementare a Legii Voluntariatului. Conform noilor reglementări, voluntariatul este recunoscut ca experiență la angajare în câmpul muncii și ca stagiu de practică în instituțiile superioare de învățământ.

Regulamentul aprobat de către Guvern mai prevede modelele tip ale contractului de voluntariat, certificatului nominal și carnetului de voluntariat, care va ajuta tinerii voluntari să-și cunoască mai bine drepturile și obligațiile, iar asociațiile obștești să recunoască meritele voluntarilor.

Cel mai important este că tinerii, care se vor implica în acțiuni de voluntariat, vor avea posibilitatea să acumuleze experiență în perioada studenției și să se poată angaja mai ușor în câmpul muncii.

Succes tuturor voluntarilor!

PS: Ms mult pentru efortul depus Coaliției pentru promovarea legii și acțiunilor de voluntariat și ministerelor implicate, în special cel al tineretului și sportului, educației, muncii, protecției sociale și familiei.

PS2: Republica Moldova va avea de câștigat dacă vom dezvolta mișcarea de voluntariat. Pentru comparație, valoarea muncii voluntare este echivalentă cu până la 5% din PIB-urile naţionale ale multor țări europene.

Regulament

Vezi mai mult

Dați-le tinerilor câte o undiță, peștele îl vor prinde singuri

Нравится

Publicat la 23 Feb, 2012; 1,587 afișări;; 1 comment;

Bani, bani, bani… vize, vize, vize… acestea sunt asocierile în mințile multor cetățeni moldoveni când se gândesc la Uniunea Europeană. Miturile le construim noi singuri. Mai este un mit că iată acuș-acuș o să intrăm în Uniunea Europeană și deodată vom începe să trăim ca europenii. Peste noapte. Pe naiba!

Azi m-am convins încă o dată. Am organizat o întâlnire a premierului Vlad Filat cu Peter Matjašič, președintele Forumului European de Tineret, cea mai mare și importantă organizație de tineret din Europa. S-a discutat despre șomajul în creștere al tinerilor și necesitatea de a crea noi locuri de muncă, participarea tinerilor la luarea deciziilor la nivel de sat, raion sau Guvern, votul de la 16 ani sau cum Republica Moldova se poate implica mai activ în politicile de tineret din Europa de Sud-Est.

După partea oficială, am discutat neformal despre experiența din alte state europene pentru angajarea absolvenților în câmpul muncii, cum putem prelua experiența țărilor din UE pentru a consolida sectorul de tineret din Moldova, participarea tinerilor din țara noastră la mai multe acțiuni ale programului în curs de reformare “Youth in action” etc.

Forumul European de Tineret are o experiență extraordinară. Dar nu va veni să rezolve problemele tinerilor din țara noastră. Ne poate ajuta să ne ajutăm. Atât.

Cel mai important ce trebuie să înțelegem noi este că UE nu ne va da peștele prins gata. Ne poate arăta drumul către iaz, să ne cumpere o undiță nouă, să ne învețe cum să o folosim. Și cam atât. Peștele trebuie să-l prindem singuri. Curățenie tot noi trebuie să ne facem. Fiecare în casa și ograda lui.

Vezi mai mult

Cuptorul lui moș Gheorghe

Нравится

Publicat la 16 Feb, 2012; 2,068 afișări;; 3 comments; tag-uri: , ,

Aveam șase ani când am auzit o teorie frumoasă despre tineri. Cel care mi-a spus-o nu era un doctor în științe sau vreun profesor universitar. Era moș Gheorghe, un șofer de autobuz. Bătrân de ani, dar nebun de tânăr. Conducea un ПАЗ-652, galben la culoare ca în cântecul lui Cuciuc în care îi cheamă moldovenii acasă.

Moș Gheorghe mi-a spus următoarele: “Tinerii sunt ca și aluatul. Făina e aproape la toți la fel. Însă cel mai mult contează cuptorul în care este copt acest aluat. Dacă e bun cuptorul, o să crească o pâine rumenă, frumoasă și gustoasă. Dacă e rău – indiferent de cât de bună e făina, o să obții o turtă arsă.” Mai târziu am înțeles ce înseamnă “cuptorul” și cât de mult contează mediul în care trăim – familie, prieteni, școală, rude, vecini, presa etc.

Vedeți mai jos un interviu, realizat de Iuliana Mămăligă, în care vorbesc despre “cuptorul lui moș Gheorghe”, la care pun și eu umărul prin activitatea de la Guvern:

Funcţia de consiler al Primului Ministru al Republicii Moldova îi face ziua plină cu tot felul de evenimente şi proiecte pentru generaţiile viitoare!
Se conduce după un concept care, în opinia lui , va schimba mentalitatea ţării şi viitorul tinerilor. „Cred în Internet, tineri şi o nouă clasă politică” aceasta e fraza care îi dă impuls să muncească pentru generaţia jună din Republica Moldova. Tudor Darie, este intervievatul acestui material prin intermediul căruia ne aduce noile informaţii despre proiectele de tineret şi realizările din acest domeniu la care depune mult suflet.

Domnule Tudor Darie, funcţia de consilier al Primului ministru în probleme de tineret, pe care o deţineţi în prezent, presupune multe responsabilităţi şi priorităţi. Care sunt acestea?

Priorităţile pe care le am rezultă din programul de activitate al Guvernului şi din activitatea Primului Ministru. Responsabilitatea principală este ca, în orice situaţie, să ţin cont în primul rând de interesul tinerilor. Reieşind din aceste principii, reuşesc uşor să-mi prioritizez şi organizez activitatea. Punctual, pe domeniul tineret depun efort ca să susţinem iniţiativele inovatoare ale tinerilor, cum ar fi „Hai, Moldova!” sau TEDx, orientarea tinerilor către o cariera în domeniul IT, atragerea tinerilor în Guvern, aprobarea standardelor de implementare a Legii Voluntariatului, dotarea cu computere a căminelor studenţeşti, ajustarea cadrului legal pentru a facilita angajarea absolvenţilor în cîmpul muncii etc. Per ansamblu vorbind, tinerii sunt o prioritate majoră în activitatea mea.

Ce reprezintă proiectul „e-guvernare” şi cine sunt beneficiarii acestuia?

De multe ori ne plîngem pe funcţionarii corupţi. Cetăţenii plătesc mită, iar funcţionarii o primesc, facilitînd eliberarea unui certificat sau prestarea unui alt tip de serviciu. Ambele părţi o fac benevol. Cum rezolvăm situaţia? Simplu. Prin implementarea proiectului de e-guvernare, care presupune prestarea serviciilor publice în regim online. Astfel, putem tăia acest „cordon ombilical” prin faptul că funcţionarul public şi cetăţeanul nu se mai întîlnesc faţă în faţă. Mai mult, e-guvernarea va tăia nu doar din factorul corupţiei, dar şi din rîndurile interminabile de la Oficiul de Stare Civilă, de la MAI pentru obţinerea cazierului juridic şi alte instituţii publice. Aceasta este pe scurt esenţa proiectului de e-guvernare.

Ştiu că sunteţi unul din fondatorii de bază al Centrului Tînărului Jurnalist. Cum a fost la începuturi, cînd aţi pus baza acestui colectiv?

Era anul 2002, cînd împreună cu mai mulţi redactori de la ziarele şcolare am decis să creăm o organizaţie, care ar ajuta alţi tineri din presa de tineret. Aşa a fost fondat Centrul Tînărului Jurnalist, care oferea instruire şi consultanţă redacţiilor ziarelor şcolare. Am fost preşedintele CTJM timp de 5 ani, perioadă în care am activat în cadrul unei echipe extraordinare de tineri ambiţioşi. Rezultatul acestei echipe este pe faţă: în 2002 existau 19 ziare şcolare, iar în 2007 – peste 100 de ziare şcolare.

Tot mai mult se vehiculează termenul de „politici de tineret”. Ce presupune această sintagmă, şi cum sunt aplicate ele în ţara noastră?

„Politicile de tineret” presupune efortul conjugat al instituţiilor statului în crearea unui mediu, în care tinerii din ţara noastră să poată beneficia de studii de calitate, să-şi poată dezvolta propria afacere sau să-şi găsească un loc de muncă bine plătit, să-şi poată întemeia o familie şi să se poată realiza ca personalitate.

Promovarea activităţilor de voluntariat este o prioritate în activitatea dvs. de consilier. Ce acţiuni aţi interprins pentru a încuraja acest fenomen în ţara noastră?

În primul rînd prin faptul că sunt voluntar şi acum. Nu glumesc. Am început cînd eram elev şi ajutam la îngrijirea grădinii şcolii. Apoi am fondat ziarul liceului şi promovam modul sănătos de viaţă în şcolile din raionul Glodeni. În 2002 am fost premiat ca fiind cel mai activ voluntar din republică. Ulterior, am fost unul dintre organizatorii Festivalului Voluntarilor. De asemenea, am fost unul dintre susţinătorii adoptării Legii Voluntariatului. Acum, promovez adoptarea standardelor pentru implementarea acestei legi, care vor fi aprobate la una dintre următoarele şedinţe de Guvern. În acest mod, activitatea de voluntariat va fi considerată perioadă de experienţă la angajare şi va oferi credite de studiu la universitate.

Cum vedeţi colaborarea ONG-urilor din ţara noastră cu cele din comunitatea europeană?

În primul rînd vreau să mă refer la colaborarea dintre societatea civilă şi Guvern, deoarece Executivul nu a avut şi nu va avea niciodată capacitatea într-o societate modernă să presteze 100% toate serviciile de care au nevoie cetăţenii şi să o facă în mod calitativ. Astfel, ONG-urile fiind o formă de auto-organizare a cetăţenilor pe domenii de interes, Guvernul are marea oportunitate de a delega o parte din propriile atriibuţii acestor organizaţii şi să le finanţeze pentru ca ele să poată presta anumite servicii cetăţenilor. Recent, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind contractarea serviciilor sociale. Sper că după aprobarea legii în Parlament, colaborarea dintre Guvern şi ONG-uri să fie mai strînsă, în urma căruia să beneficieze cetăţenii. Cît despre colaborarea cu ONG-urile din UE, cred că avem o şansă de a prelua din experienţa lor.

Adiacent cu responsabilităţile în domeniul tineret pe care le deţineţi, mai aveţi şi în vizor domeniul IT. Care sunt acţiunile şi rezultatele pe care le aveţi în ceea ce priveşte segmentul Tehnologiilor Informaţionale?

Domeniul tehnologiilor informaţiinale şi de comunicaţii este unul dintre cele mai dinamice din economia naţională, iar angajaţii acestui sector au salarii competitive cu cele din UE şi sunt de cîteva ori mai productivi decît un angajat mediu pe economie. În ultimul an avem o creştere importantă a ratei de penetrare a telefoniei mobile, atingînd cifra de 96,3% din populaţie. Avem rezultate bune şi în industria producerii de soft, cu o creştere anuală a exportului de soft de 49%. Suntem o ţară cu un nivel înalt al vitezei la Internet. În 2011 am reuşit să liberalizăm modalitatea de acordare a numerelor de telefonie fixă. Cu toate acestea, mai avem restanţe mari la capitolul pregătirii specialiştilor IT, deoarece nu reuşim să satisfacem cererea de pe piaţa forţei de muncă. Astfel, în 2012 unul dintre obiectivele principale va fi creşterea numărului specialiştilor IT bine instruiţi şi creşterea competitivităţii industriei IT. De asemenea, ne propunem să creştem interesul absolvenţilor de liceu faţă de o carieră în IT, deoarece anume acest domeniu este unul modern, de perspectivă, unde poţi cîştiga un salariu european în Republica Moldova.

Iuliana Mămăligă, PR Manager ICCD
Foto: Natalia Bostan, www.allmoldova.com

La final, vezi adresarea lui Tudor Chirilă către liceeni:

Vezi mai mult

Mesaj pentru fosilele comuniste: Citiți atent Codul Penal

Нравится

Publicat la 14 Feb, 2012; 1,827 afișări;; 2 comments; tag-uri:

În ultimele zile, ortacii lui Voronin se plâng pe site-ul grenada.md că poliția a inițiat o anchetă în adresa protestatarilor, care au intrat cu pancarte în clădirea Ministerului Agriculturii și Reședința de stat:

Urmașii lui Lenin au memorie scurtă. Nicio problemă. Îi ajutăm să o împrospăteze. Trageți cu ochiul la video de mai jos și o să constați că în perioada regimului Voronin ziariștii erau bruscați de paza oficialilor comuniști (nici nu mai amintesc că protestatarii erau arestați și maltratați de poliție). În aceste imagini video sunt chiar eu. Am fost târât pe jos vreo 20 de metri de către paza lui Voronin. O perioadă plină de simbolism: anul 2008 – anul tineretului :)

Acum fosilele comuniste au tupeul să organizeze proteste în incinta instituțiilor de stat și se plâng că poliția a inițiat o anchetă civilizată în adresa lor. Mai mult, obligă raioanele conduse de comuniști să declare nesupunere față de autorități. Aici deja nu e vorba de un protest pașnic împotriva autorităților, dar de încălcarea flagrantă a legislației. Iar încălcările se pedepsesc conform legii.

Vezi mai mult

O replică pentru comunista Șupac

Нравится

Publicat la 13 Feb, 2012; 1,662 afișări;; 4 comments; tag-uri: ,

O tânără deputată comunistă a criticat azi Aliansu’ și a spicuit câteva rânduri cu minciuni, prin care vrea să convingă tinerii să iasă la proteste alături de fosilele comuniste. A uitat sărmana cum guvernarea comunistă și-a bătut joc de tineri în comisariate, cum a încercat să-i mintă în anul electoral al tineretului din 2008 și cum arestau tinerii de pe forumuri care îl criticau pe VoRoșca.

Eu n-am uitat.

Tânăra comsomolistă declară că guvernarea AIE nu a făcut nimic pentru tineri. Prezintă două scrisorele din comunicarea sa cu ministrul tineretului și sportului Ion Cebanu. N-o să intru în detaliile acestor scrisori. Să se clarifice deputata și ministrul face2face. Voi preciza doar că tânăra comunistă minte cu nerușinare sau nu cunoaște că politicile de tineret reprezintă nu doar activitatea ministerului tineretului, dar a mai multor ministere ce au responabilități în lucrul cu tinerii, cum ar fi domeniile educație, muncă, economie etc.

Departe de mine gândul că AIE are “munți de realizări” în domeniul tineret. Mai avem încă foarte mult de lucru. Oricum, vă propun să vedeți mai jos rezultatele Guvernului în 2011 pe politici de tineret. Iar garda comsomolului să pună materia cenușie în mișcare și să se învețe a critica. Pentru că AIE are nevoie de critică.

——-

Rezultatele Guvernului AIE în domeniul politicilor de tineret,
anul 2011

Din bugetul de stat în anul 2011 au fost alocate către ministere și administrația publică locală 415,4 milioane de lei pentru implementarea politicilor de tineret. Un element important în realizarea politicii de tineret în anul 2011 a fost debirocratizarea mecanismului de finanțare a sectorului neguvernamental de tineret și de creștere de 4,4 ori a bugetului pentru acțiuni de tineret (de la 1,8 mln în 2010 la cca 8 mln în 2011). A fost elaborată și pusă în practică Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a concursului pentru finanțarea programelor pentru tineret.

În acest mod, Guvernul a susținut mai multe inițiative creative ale tinerilor, printre care:
1. „Capitala Naţională a Tineretului 2011”, ce reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune alegerea unei localități din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul anului 2011 au fost realizate peste 40 de acțiuni de și pentru tineret, fiind utilizate în acest sens mijloace financiare în sumă de peste 1 mln. lei (din bugetul de stat, bugete locale, donatori etc.)
2. “Hai, Moldova!”, cel mai mare proiect ecologic de voluntariat din istoria Republicii Moldova, în cadrul căruia au fost colectate zeci de tone de deșeuri.
3. Două ediții ale TEDxChișinău, (9 mai și 20 noiembrie 2011), unde au ținut discursuri inspiraționale cei mai buni și mai creativi tineri din țara noastră (evenimentul a fost vizionat în direct de către tinerii din Penitenciarul pentru minori din Lipcani și un orfenilat din mun. Chișinău).

Începând cu 4 octombrie 2011, tinerii pot fi angajați în mai multe funcții executive în cadrul Guvernului imediat după absolvirea universității, după ce Guvernul a modificat clasificatorul unic al funcțiilor publice.

A fost implementat un proiect pilot, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație, prin care 30 de tineri, cu studii în Occident, au revenit acasă, fiind angajați în Guvern sau mediul privat.

Timp de 3 ani, 60 de tineri funcționari publici vor face masterul în una dintre universitățile de prestigiu din Germania, Marea Britanie, SUA sau Canada, iar ulterior vor reveni ca să lucreze în cadrul Guvernului. În 2011, primii 9 funcționari publici au fost delegați la studii de masterat.

Au fost dotate cu calculatoare moderne căminele studențești ale 6 universități din Chișinău, Bălți și Cahul și 4 colegii (Chișinău și Hâncești).

Au fost elaborate și avizate standardele privind implementarea Legii Voluntariatului. Ca rezultat, activitatea de voluntariat va fi recunoscută ca perioadă de experiență la angajare și oferă credite suplimentare în procesul de studii. Pentru susținerea și promovarea acțiunilor de voluntariat, în 2011 au fost organizate Conferinţa Naţională în domeniul Voluntariatului (la care au participat circa 100 de voluntari și organizaţii) și ediția a IX-a a Festivalului Voluntarilor, în cadrul căruia au fost premiați cei mai activi voluntari și organizații de voluntariat.

A fost continuat Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, fiind aprobate 41 proiecte investiţionale rurale prin acordarea de împrumuturi comerciale rambursabile, cu porţiune de grant, în sumă totală de 11,614 mil. lei, inclusiv grant 4,645 mil. lei.

Guvernul Regatului Danemarcei a alocat 4,5 milioane dolari SUA cu titlu de grant pentru susţinerea tinerilor antreprenori din zonele rurale ale Republicii Moldova în cadrul Proiectului de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltare a Businessului Agricol (IFAD – V).

A fost stabilită cota de 15% din numărul total de înmatriculări în universităţi pentru tinerii din familiile dezavantajate, pentru care se oferă locuri în cămin şi se acordă indemnizaţii şi burse sociale.

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind aderarea la acordul Parţial de mobilitate al tinerilor prin intermediul cadrului European pentru tineret al Consiliului Europei. De asemenea, a crescut numărul tinerilor din Republica Moldova care participă la programe de mobilitate ca rezultat al semnării Protocolului de colaborare în domeniul educaţiei cu România, constituind 2850 de studenţi (c. I – 2600; c. II – 250).

A fost creată comisia guvernamentală pentru politici de tineret, pe bază de paritate dintre reprezentanții Guvernului și sectorului neguvernamental de tineret.

Puncte slabe:

Nu a fost aprobat proiectul Legii cu privire la tineret, documentul se afla la etapa consultărilor cu societatea civilă. De asemenea, nu s-a reușit elaborarea cadrului normativ pentru autoguvernare studenţească. Alte două documente (Regulamentul-cadru al Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor și Regulamentul-tip de funcţionare a centrelor de resurse pentru tineri) se află la etapa de avizare la ministere.

Principalele angajamente pentru 2012:

- Elaborarea unui program de stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în câmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt;
- Inițierea parteneriatelor de tip public privat pentru modernizarea căminelor studențești;
- Aprobarea proiectului de lege cu privire la tineret;
- Instituirea unei proceduri transparente de selectare prin concurs și de finanțare a inițiativelor tinerilor;
- Elaborarea unui mecanism eficient de utilizare a surselor financiare destinate Centrelor de Tineret;
- Finalizarea dotării cu calculatoare a căminelor studențești.

Vezi mai mult

Poziția mea la acuzațiile fostului șef de la Artico: Nota 10 pentru show, nota 2 pentru moralitate!

Нравится

Publicat la 03 Feb, 2012; 1,631 afișări;; 4 comments; tag-uri: , ,

Azi, fostul director de la centrul pentru copii și tineret “Artico”, cea care dispăruse în ultima lună și nu o putea găsi nici Ministerul Educației, nici ancheta și nici presa, a ieșit la rampă și a organizat o conferință de presă. S-a dat în spectacol și s-a apărat atacând alte persoane. Merită să o felicităm pentru show-ul organizat. Ea are studii de actorie și s-a manifestat ca un actor profesionist.

Mi-a adus și mie câteva acuzații, așa că răspund pe scurt:

1. “Ziarul Timpul a mediatizat cazul Artico, deoarece Constantin Tănase, directorul ziarului, este tatăl lui Alexandru Tănase, care este nașul de cununie al lui Darie”.
Am râs cu poftă :) Primul articol din ziarul “Timpul” la tema Artico datează de prin 2008-2009, pe când nici nu eram măcar însurat și nici nu eram la Guvern. Mai mult, despre încălcările recente de la Artico a scris toată presa – Pro TV, Jurnal TV, Publika TV, Prime, Moldova 1, Adevărul etc. Asta înseamnă că am “nași” în toate aceste instituții de presă? Ridicol.

2. “Darie a dorit să acorde spațiile de la Artico pentru organizațiile neguvernamentale așa cum dorea el”.
Cele 10 birouri de la Artico au destinația de a fi utilizate de ONG-urile de tineret încă în 2008. Nici până azi ele nu au fost oferite organizațiilor de tineret. În 2011 am participat la elaborarea unui Regulament cu criterii clare, care stabilește modul de selectare prin concurs a organizațiilor de tineret, ce vor beneficia de aceste spații. Documentul a fost aprobat de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. În viitorul apropiat va fi anunțat un concurs public pentru toate organizațiile interesate.

3. “Tudor Darie mi-a cerut să-mi dau demisia”.
Da, confirm, am cerut demisia de onoare a conducerii centrului, după ce în presă au apărut zeci de materiale în care se descriau încălcările de la Artico. Am făcut-o și public pe o rețea de socializare la 11 ianurie. Deci, solicitarea de demisie de onoare nu este un secret pentru nimeni. E o chestiune de onoare. În loc să explice de ce a semnat ilegal contracte de peste 11 milioane de lei în 2008 pe care ulterior statul a fost obligat să le achite, să explice părinților de ce colecta bani de la ei și de ce nu respectă regulamentele Ministerului Educației, fosta directoare a făcut show.


Și încă două precizări:

1. Hâncu nu doar că nu se ascunde că execută ordinele lui Voronin, ea încă se mândrește cu asta: “Îmi face cinste că Voronin vorbește despre mine“.

2. Hâncu a declarat că înregistrarea de pe Internet este un montaj. Nu ține de competența mea să dau aprecieri dacă e montaj sau nu, însă la Guvern a ajuns din partea unui grup de angajați ai “Artico” un CD cu câteva ore de înregistrări ale acelor discuții. Cele câteva minute de pe net sunt doar floricele.

Azi am așteptat că își va cere scuze public pentru tot ce a făcut. Însă în loc să prezinte explicații sau scuze, Hâncu s-a dat în spectacol. Am așteptat un pic de onoare și demnitate. Dar de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.

Vezi mai mult