Vrei reforme? Poftim reforme: un Guvern Deschis și strategia pentru dezvoltarea sectorului TIC

Нравится

Publicat la 04 Apr, 2012; 13,854 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

Guvernul nu face nimic, vrem reforme… aceste cuvinte le aud foarte des de la cetățenii care au votat / n-au votat actuala guvernare și care sunt dornici de reforme și rezultate. Bun. Au dreptate. Azi Guvernul a aprobat două documente importante. Le găsiți mai jos. Dacă reușim să le implementăm, ele vor genera mai multe schimbări pozitive. O să punctez doar câteva detalii, care mi se pare importante:

planul de acțiuni pentru un Guvern Deschis:

1. monitorizarea online a veniturilor și cheltuielilor publice. Plus, dezvoltarea unei aplicații online pentru a monitoriza gestionarea asistenței financiare externe. Să știe moș Ion că banii americanilor au fost utilizați pentru drumul care leagă satul său de raion, iar mătușa Vera că nepoții pleacă la școala din satul vecin cu un autobuz cumpărat din banii Băncii Mondiale.

2. portalul petitii.gov.md. Acum cetățeanul simplu expediază o petiție la mai multe ministere simultan. Pierde timp, care poate fi exprimat în bani. Apoi ministerele petiționate la fel răspund separat sau își redirecționează reciproc aceste petiții. Iar timp pierdut, care se măsoară în bani din impozite. Ca să nu mai calculăm câți bani se cheltuie pentru hârtie și tipar. Ce-i de făcut? Un singur portal, unde cetățeanul își spune durerea. Petiția ajunge la ministerul / ministerele responsabile, urmărește unde se află off-ul și cine se ocupă de cazul lui.

3. îmbunătățirea sistemului de poștă electronică @gov.md. Acum, majoritatea funcționarilor de la ministere expediază mesaje în interes de serviciu de pe adrese personale. Poți să primești mesaje de la adrese gen pupsik1987@…ru, zamfiritza_22@…com etc. Imaginați-vă că un potențial investitor primește un mesaj de la o persoană cu o asemenea adresă de e-mail și cât de mult are de suferit imaginea Guvernului. Deci, la acest capitol, e necesar de făcut ordine.

4. activitatea Guvernului pe rețelele de socializare. Atât ministerele să comunice mai eficient pe rețelele de socializare, cât și funcționarii publici să respecte o etichetă.

5. accesarea online a declarațiilor pe venit ale demnitarilor, judecătorilor și procurorilor. E clar ca bună ziua că e o chestie utilă pentru cetățeni să știe cine și ce venit are.

guvern_deschis

Strategia pentru dezvoltarea sectorului TIC

1. crearea Fondului Serviciului Universal. Ideea de bază este ca o parte din impozitele achitate de către companiile din sectorul TIC să se întoarcă înapoi în sector printr-o pregătire mai bună a viitorilor specialiști sau pentru modernizarea altor domenii din economie, utilizând tehnologiile moderne.

2. creșterea ratei de penetrare a serviciilor Internet în bandă largă. Altfel spus, să avem o viteză de acces la Internet cât mai mare de la calculatorul personal sau de pe telefonul mobil. Sigur că asta înseamnă lansarea cât mai rapidă și a accesului la Internet prin tehnologia LTE / 4G, care ne va oferi o viteză la Internet pe telefonul mobil mai mare decât cea pe care mulți dintre noi o avem acum la calculatorul de acasă.

Vedeți mai jos și alte prevederi referitor la televiziunea digitală terestră, portabilitatea numerelor telefonice, creșterea competitivității sectorului TIC etc.

Din punctul meu de vedere, e bine că avem o strategie pentru dezvoltarea industriei IT și comunicații. Însă dincolo de această abordare sectorială, e necesar să utilizăm tehnologiilor informaționale pentru a moderniza în general economia țării ca, în final, să îmbunătățim viața cetățeanului. Deja a început lucrul pentru dezvoltarea strategiei e-Moldova 2020. În viitorul apropiat veți fi invitați la consultări publice.

Strategia TIC

Comments

comments