Likbez pentru cei care critică acordarea facilităților fiscale pentru industria IT

Нравится

Publicat la 01 Mar, 2012; 2,636 afișări;; 20 comments; tag-uri: ,

Astăzi Parlamentul Republicii Moldova a aprobat legea privind acordarea facilităților fiscale pentru industria IT. Vor fi impozitate două salarii medii pe economie, iar salariile mai mari de 7100 lei vor fi scutite de impozitul pe venit și asigurările sociale de 23%.

Am simulat mai jos câteva situații posibile referitor la scutirile de impozite pentru sectorul IT pentru salarii de 7100 lei, 10 mii de lei, 15 mii de lei, 20 mii de lei și 30 mii de lei (ms lui Gav pentru calcule). În grafic observați că statul va primi garantat impozite din două salarii medii pe economie (cel puțin 3400 lei impozite pentru fiecare angajat din sectorul IT), iar salariile mai mari beneficiază de reduceri considerabile la achitarea impozitelor. În acest mod, stimulăm companiile de IT să crească salariile pentru angajații din companiile lor și să creeze noi locuri de muncă pentru tineri, iar companiile care au achitat până acum salarii „în plic” – să treacă „pe alb”.

Legea a fost elaborată de mai multe ministere, cabinetul Prim-ministrului, deputați din Parlament și sectorul privat. După aprobare, ea a fost salutată de industria IT. Sigur că imediat au apărut și câțiva cârcotași, care au criticat-o, dar care nu au înțeles corect situația. Pentru ei vin mai jos cu câteva precizări.

1. Să înțelegem specificul industriei IT

Să ținem cont că industria IT nu concurează cu alte sectoare din economia națională, dar cu industriile IT din țările vecine, dar și alte țări din Asia. Astfel, este important ca Republica Moldova să facă faţă competiţiei pe piaţa regională de IT, unde facilităţile pentru companiile IT sunt pe termene îndelungate, cum ar fi:

• România – din 2004 pentru o perioadă nedeterminată,
• Federaţia Rusă – din 2010 pană în 2019,
• Georgia – din 2010 pentru o perioadă nedeterminată,
• Belarus – din 2005 pană în 2020.

Există un aspect important – investitorii. În ultima perioadă, Guvernul a discutat cu câteva companii mari din domeniul IT de peste hotare ca să se extindă și în Republica Moldova. Știți cu cine concurăm? Cu India, o țară cu resurse umane mari și ieftine în domeniul IT. Eliminarea facilităților ne-ar transforma într-o țară neatractivă pentru companiile de peste hotare, care doresc să se extindă în țările emergente.

Eliminarea facilităților ar fi însemnat și creșterea prețurilor la softurile produse în țara noastră și, respectiv, scăderea competitivității industriei IT din țara noastră pe piețele regionale. În urma eliminării facilităților, companiile IT ar fi migrat foarte rapid în aceste țările din regiune unde beneficiază de facilități sau, pur și simplu, s-ar fi retras în zona gri, cu achitarea salariilor în plic și vânzarea softurilor prin companii de peste hotare pentru a nu fi supuse impozitării. Mai mult, ar fi generat migrarea profesioniştilor IT din Moldova (în mare parte tineri) în căutarea oportunităţilor de angajare mai avantajoase peste hotare.

2. Facilitățile au avut un impact pozitiv pentru dezvoltarea industriei IT

În perioada 2005-2011, companiile IT au beneficiat de facilităţi fiscale. Foarte succint prezint câteva dintre rezultate:

• Stoparea parțială a efectului migrației tinerilor și exporturilor de creiere din Republica Moldova. Recrutarea absolvenţilor universităţilor locale cu specializări IT şi motivarea acestora prin salarii competitive a contribuit la menţinerea acestor cadre calificate în R. Moldova.

• Industriei IT a crescut în pofida efectelor crizei economice, ponderea valorii adăugate brute în PIB a crescut de la 0,59% în 2004 la 0,84% în 2010.

• Numărul de companii nou înregistrate în sectorul IT arată o tendinţă de creştere de 11,9% anual în perioada 2005 – 2010, deşi acelaşi indicator calculat pentru toate sectoarele din economie arată o încetinire de (-17,7% anual).

• Exporturile companiilor de soft au înregistrat o rată de creştere anuală de 49% faţă de o rată creştere de 4% a exporturilor R. Moldova în ansamblu în perioada 2005 – 2010;

• Creşterea numărului de angajaţi în sectorul IT (cu 239% in 2010 faţă de 2004) pe fondul unui trend descrescător al numărului de angajaţi în economie (în aceeaşi perioadă numărul total de angajaţi în economie a scăzut cu 10%).

• Interesantă e tendința de creștere a numărului de angajați în interiorul sectorului: companiile IT care au beneficiat de facilităţi fiscale au crescut nr. angajaților în mediu cu 34% anual, ajungând până la cca 1000 de persoane în anul 2011, în timp în celelalte companii din sectorul IT au înregistrat o creştere de 22% anual;

• Cadrul fiscal favorabil a redus fenomenul “salariilor în plic”, salariile din sectorul IT fiind în medie cu 80% mai mari decât salariul mediu din sectorul real în perioada 2005 – 2010.

3. Ce se va întâmpla în anii următori?

Prelungirea facilităților fiscale pentru industria IT (cu mici modificări) va asigura creșterea nr. de locuri de muncă și bine plătite pentru tineri, dezvoltarea în continuare a sectorului IT și atragerea investițiilor străine în economia națională a RM. Un factor important este că dezvoltarea industriei IT va avea ca efect modernizarea celorlalte domenii ale economiei naționale: sisteme informaționale pentru sectorul bancar, proiecte din domeniul e-guvernării, educație etc.

4. Dilema covrigului

Revin la ideea că nu e corect să compari sectorul IT cu alte domenii ale economiei naționale. Ofer un simplu exemplu practic: un lucrător bancar va fi prezent fizic la ghișeu să deservească clienții. În IT lucrurile stau altfel: un programator poate lucra acasă, având serverul sub pat, și să vândă softurile prin companii de peste hotare. Altfel spus, statul are de ales: oferă facilități fiscale și se mulțumește cu o jumătate de covrig (jumătate să rămână la companii, să fie reinvestit în industrie și să modernizeze economia națională) sau elimină facilitățile pentru industria IT și rămâne doar cu gaura de la covrig. Ce alegem?

Comments

comments