Interviu pentru allmoldova: #rolul Internetului, #schimbarea clasei politice, #voi fi tătic

Нравится

Publicat la 26 Jul, 2011; 2,879 afișări;; 6 comments; tag-uri: , ,

În anul 2000 făceam ziarul școlar “Glasul Copilului”, în 2007 – portalul de știri “UNIMEDIA”, în 2010 – sunt consilier al Prim-ministrului pe domeniul tineret şi tehnologii informaţionale * Drumurile unui manager de presă și a unui politician sunt diferite şi este bine să le divizăm * Lucrurile pot fi cu adevărat schimbate în Republica Moldova din moment ce o să avem o nouă clasă politică * Internetul este instrumentul care ne va ajuta să schimbăm lucrurile din rădăcini – să scădem nivelul de corupție și birocrație * În următorii ani calculatorul va fi acel purtător de informaţie care va înlocui hârtia nu doar în rândurile tinerilor, dar şi printre cei mai în vârstă * Soția este însărcinată. La începutul anului 2012 voi deveni tătic. Ne dorim un băiat, dar şi mai mult ne dorim un copil sănătos.

Interviul integral poate fi găsit pe allmoldova.com (text: Victoria Sprincean, foto: Natalia Bostan).

Здесь вы можете найти русскую версию.

Vezi mai mult

O lecție pentru “Schumacher de Chișinău”

Нравится

Publicat la 18 Jul, 2011; 3,077 afișări;; 3 comments; tag-uri: ,

E vineri seara, 15 iulie. Am convenit cu soția că mergem în sat la socri. Trecem pe acasă ca să las cravata și pantalonii “la dungă”. Îmbrăcați lejer, ne urcăm cu Nadia în mașinuța noastră. Pornesc motorul… Conduc pe str. Grenoble din capitală. Mai ocolesc câte o groapă în asfalt. Pe scurt, oameni fericiți :)

Deodată, o “Kia Picanto” zboară pe lângă noi (în sensul direct al cuvântului) cu mult peste 100 km/h. Și încă pe contrasens, trecând și peste 2 linii neîntrerupte. Mda… Totuși, se oprește la semafor. La culoarea verde, “Schumacher” al nostru accelerează. Peste vreo două sute de metri frânează brusc la trecerea de pietoni (din nou pe contrasens). Ca prin minune, trei oameni au rămas în viață. Sângele a început să-mi fiarbă în vene. Peste câteva secunde, “Kia Picanto” a ajuns la bulevardul Traian din capitală și a dispărut în trafic. Chiar dacă la peste 2 sute de metri distanță, am reușit să memorizez numărul de înmatriculare a mașinii.

Soția caută iPad-ul în geantă. Deschide www.pr.gov.md. Găsim rubrica contacte. Sun. Răspunde un polițist. Amabil. Mă prezint că sunt un cetățean responsabil și raportez contravenția. Rog să noteze și numărul meu de telefon mobil și să mă anunțe dacă persoana vinovată va fi pedepsită.

De atunci au trecut două zile de week-end. Azi, luni, 18 iulie, în timp ce eram la Guvern, mă sună un alt polițist de la Poliția Rutieră, mă anunță că au găsit “Kia Picanto” și mă roagă să vin să depun plângerea și în scris. Plăcut surprins. Ok, ducem lucrul până la capăt. Rezervez o jumătate de oră în timpul prânzului, trag o fugă la poliție și îndeplinesc rapid formalitățile.

Îmi dau seama că sunt șanse minime ca “Schumacher de Chișinău” să plătească o amendă. Chiar dacă am notat nr. de înmatriculare a mașinii și toate datele problemei, acestea nu sunt probe. Dacă nu-și va recunoaște vina, plângerea mea nu valorează nimic. Și vom mai avea probleme cu “lipsa probelor” până când nu vom instala camere de luat vederi la principalele intersecții din oraș. Știu că există un asemenea proiect la Guvern, care sper în 2012 să fie implementat.

Au trecut câteva ore de atunci. Am ajuns acasă. Sună telefonul. E “Schumacher de Chișinău”. Își recunoaște vina și își cere scuze. Îmi spune că a plătit și amenda. Wow! Sunt suprins a două oară azi.

Am pierdut o jumătate de oră cu acest caz. Dar, de azi înainte, cel puțin o persoană va fi mult mai atentă în trafic. Știu, poate că sunt naiv, dar cred că lucrurile pot fi schimbate și în Republica Moldova prin exemplul personal. A meritat.

Vezi mai mult

#AIE2, quo vadis?

Нравится

Publicat la 11 Jul, 2011; 2,979 afișări;; 4 comments;

mai jos este doar părerea mea subiectivă. nimic mai mult. fără teorii ale conspirației sau planuri “Barbarosa” :)

idei generale:
– păstrarea AIE 2;
- demararea imediată a negocierilor AIE cu PCRM pentru alegerea președintelui țării;
- creșterea ritmului de implementare a reformelor prevăzute în programul de guvernare al AIE;
- monitorizare la sânge a implementării reformelor din partea societății civile.

sectorial, pe domeniul politicilor de tineret (asta am de gând să promovez în perioada următoare):
– reformarea programelor de susținere a afacerilor tinerilor (extinderea pentru mediul urban și finanțarea afacerilor novatoare);
- elaborarea unui program național de locuințe pentru tineri;
- stimularea tinerilor de a se angaja în cadrul Guvernului;
- inițierea unui program național de introducere a laptopurilor în școli.

Vezi mai mult

Către Procuratura Generală: Interogați-mă ca să vă explic cum a fost blocat accesul la Internet la 7 aprilie 2009

Нравится

Publicat la 08 Jul, 2011; 2,239 afișări;; 5 comments; tag-uri: , , ,

[update, 9 iulie, ora 17:44] Mai multe persoane m-au întrebat de ce nu prezint deodată public informația referitor la persoanele care au ordonat blocarea accesului la Internet la 7 aprilie. Explic: dacă Procuratura Generală își dorește pe bune să facă lumină, va contacta martorii și va utiliza aceste mărturii ca material probator. Daca spun acum nume, înainte de implicarea PG, martorii ar putea sa fie influentați de cei care dădeau ordinul de blocare a accesului la Internet. Dar vă asigur că voi prezenta și public tot ce știu. Amintesc că am scris despre acest subiect și acum un an.

În ultima perioadă asistăm la o relativă activizare a Procuraturii Generale a R. Moldova pe dosarul 7 aprilie. A fost reținut bloggerul rus Baghirov. A fost interogat un alt blogger moldovean Frumich, popular pe livejournal.com. Au fost percheziționați si alți câțiva tineri naționaliști din anturajul lui Dragoș Galbur. Dar oare Procuratura este pe calea corectă? Nu știu. Așteptăm ca procurorii să prezinte publicului acuzațiile oficiale.

Știu însă că o componentă a dosarului 7 aprilie poate fi ușor documentată, probată, iar persoanele vinovate să fie trimise pe banca acuzaților în instanța de judecată. E vorba de blocarea accesului la Internet în perioada 7-9 aprilie 2009. Aici, însă, Procuratura nu se grăbește.

De ce?

Mă abțin de la acuzații. În schimb, anunț public Procuratura Generală că am documentat subiectul și cunosc modul în care a fost blocat accesul la Internet în perioada 7-9 aprilie 2009, cine sunt persoanele vinovate și că există martori.

Am încercat de câteva ori să ofer această informație Procuraturii Generale, dar fără succes. Dacă voi fi chemat săptămâna viitoare la Procuratură să o prezint în calitatea mea de om de afaceri ce am avut de suferit în urma blocării accesului la Internet la 7 aprilie, o voi face potrivit legii.

Dacă nu voi fi chemat, voi prezenta această informație public pentru ca tinerii să-și cunoască “eroii” evenimentelor din 7 aprilie. Aștept.

Vezi mai mult

Celebrul Rosling către Filat: Potențialul tinerilor vă poate ajuta să transformați țara!

Нравится

Publicat la 07 Jul, 2011; 2,796 afișări;; 3 comments; tag-uri: , , ,

Am avut o zi foarte reuşită în Chișinău. Am văzut mulţi tineri deştepţi şi entuziasmaţi de munca lor. Potențialul uman al tinerilor vă poate ajuta să transformați Republica Moldova”. A spus-o Hans Rosling la întâlnirea cu premierul moldovean Vlad Filat de azi, 7 iulie, la care am fost prezent și eu.

Atenție! Rosling nu e un oarecare, care aruncă vorbe în vânt. E considerat pe bună dreptate un guru al statisticii. În 2009 a intrat în top 100 cei mai mari gânditori ai lumii (Foreign Policy Magazine), iar în 2011 în top 100 cei mai creativi oameni din business (Fast Company Magazine).

Declarația îmi va agita mult timp neuronii. E ideea în care cred, pentru care m-am retras din business și am venit la Guvern. Rosling a spus-o simplu și răspicat. E o confirmare că energia tinerilor poate schimba din rădăcini situația din Republica Moldova.

Chiar dacă în aceste zile are o agendă foarte încărcată, plină de întâlniri și consultări, am insistat în discuția cu Premierul Filat să organizăm această scurtă întâlnire. Mă bucur că am reușit. Ceea ce i-a spus Rosling Primului ministru despre tineri sunt sigur că va da roade. Cel mai important este să se regăsească în acțiunile Guvernului. Iar potențialul tinerilor să ajute să ne transformăm țărișoara noastră.

Mai jos vedeți înregistrarea video de la prezentarea lui Hans Rosling pentru studenții din Republica Moldova (sursa: Privesc.eu)

Vezi mai mult

Avem șanse ca PayPal să-și extindă serviciile în R. Moldova

Нравится

Publicat la 04 Jul, 2011; 4,884 afișări;; 21 comments; tag-uri: , ,

PayPal reprezintă cel mai mare sistem de plată din comerțul online internațional. Asta înseamnă că oamenii din alte țări pot cumpăra produse din fața calculatorului și, de multe ori, la prețuri mai reduse decât cele de piață. În țara noastră nu există niciun sistem de plată online, ceea ce face imposibil comerțul online.

Ce face Guvernul?

În septembrie 2010, când am fost numit consilier al Prim-ministrului, “am pus umărul” să fie inițiate discuții cu PayPal prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene și al ambasadelor noastre de peste hotare. Inițiativa e susținută de Centrul de e-Guvernare și de Banca Națională.

De fiecare dată răspunsurile au fost negative, PayPal argumentând că nu intenționează să se extindă în R. Moldova, deoarece în țara noastră ar exista anumiți “factori de risc”. Ok :) Am rugat să ni se explice care sunt acești “factori de risc” ca să-i eliminăm.

Good news!

După multă muncă și insistență, PayPal ne-a anunțat zilele trecute că analizează oportunitatea de a se extinde pe noi piețe, inclusiv în R. Moldova. Good news! Imediat am reiterat o invitație mai veche a Prim-ministrului Vlad Filat catre Renier Lemmens, vicepreședinte și manager general al PayPal Europa de a vizita Republica Moldova ca să discutăm despre extinderea serviciilor PayPal pentru cetățenii Republicii Moldova.

Nimeni nu poate spune acum cât vor dura aceste discuții & negocieri cu PayPal. Cert este că suntem pe calea corectă. Voi depune efort ca să fie cât mai curând ziua când sistemul de plată online PayPal să fie disponibil și în Republica Moldova, tinerii antreprenori să-și poată dezvolta afaceri în comerțul electronic, să fie create și noi locuri de muncă, iar cetățenii moldoveni să stea “bunghiți” în fața computerilor și să comande online produse printr-un singur click.

Vezi mai mult