Impresionant! Un băieţel de nouă ani din SUA are 40 de “picioare”

Нравится

Publicat la 27 Jun, 2011; 1,702 afișări;; no comments; tag-uri: ,

Cody McCasland s-a născut cu o boală rară şi, la numai un an, i-au fost amputate ambele picioare. Asta nu l-a tras înapoi şi acum, la nouă ani, copilul este un adevărat învingător. În loc să-şi petreacă viaţa într-un scaun cu rotile, micuţul a început să practice diferite sporturi şi chiar să participe la competiţii. A jucat fotbal, baseball, cricket, hochei, dar cel mai mult îi place să înoate. Visul său este să participe la Jocurile Paralimpice.

Fiecare dintre noi are ce învăța de la acest copil în materie de optimism și tărie de caracter. Jos pălăria!

Vezi mai mult

(video) O nouă abordare pentru programele de susținere a afacerilor tinerilor

Нравится

Publicat la 26 Jun, 2011; 2,872 afișări;; 2 comments;

Tinerii din Republica Moldova sunt cheia pentru o creștere economică dinamică. Ei sunt cei care pot iniția afaceri și crea noi locuri de muncă. Ce avem de făcut? Pe termen scurt să susținem afacerile inițiate de tineri, iar pe termen mediu și lung să promovăm mai activ cultura antreprenorială. De altfel, majoritatea tinerilor vor pleca peste hotare, iar acasă vor rămâne doar bătrânii și politicienii.

În primul rând e necesar să ne schimbăm mentalitatea. La ce se gândește un tânăr când absolvește facultatea? Să-și găsească un loc de muncă bine plătit. Altfel spus, tinerii au mentalitate de angajat. Ce “scurtcircuit” ar trebui să se întâmple în mintea noastră ca să avem o mentalitate de antreprenor? Un tânăr om de afaceri nu ar fi în căutarea unui job, ci ar crea alte câteva locuri de muncă. Soluția? :) Cultura antreprenorială să fie promovată mai activ în clasele de liceu, familie și presă. Dar asta e o soluție pe termen mediu și lung.

Pe termen scurt avem nevoie de programe eficiente de susținere a afacerilor tinerilor. Chiar dacă nu are cum să rezolve problema în complex, aceste programe inițiate de stat sunt un semnal pentru tinerii cu inițiativă. Acum există PNAET, care susține afacerile tinerilor din sate. Recent, au fost alocate alte 6,7 mln USD pentru susținerea acestui program.

Există o serie de probleme în funcționarea programului:
1. birocrație la depunerea dosarului - tinerii sunt redirecționați de la un lucrător bancar la altul și se tergiversează procesul de depunere;
2. lipsa gajului / deficiențe la evaluarea gajului – de obicei, tinerii nu au un apartament sau alt bun propriu ca să-l gajeze, iar dacă e o casă din sat mai veche, banca ar putea să refuze să accepte un asemenea gaj din cauza riscurilor;
3. se finanțează doar afacerile în domeniul agriculturii și producerii (alte domenii importante cum ar fi IT nu sunt eligibile), iar dosare din Chișinău și Bălți nu pot fi depuse.

Ce facem? După mai multe discuții cu reprezentanți ai băncilor, ODIMM, beneficiari ai programului, viziunea mea e următoarea:

1. depunerea exclusiv online a dosarului de finanțare – tânărul intră pe site-ul băncii, completează un formular (în baza unui anumit punctaj i se spune dacă e eligibil sau nu – mai jos găsiți detalii despre punctaj), atașează planul de afaceri și alte acte primare cerute de bancă. Depunerea online reduce din birocrație și este și un filtru care economisește din efortul lucrătorilor bancari. Dacă dosarul depus corespunde cerințelor minime de finanțare, tânărul e invitat la bancă pentru o discuție face2face cu ofițerul de credite;

2. extinderea finanțării pentru mediul urban (Chișinău și Bălți - unde există economie) și pentru alte domenii de activitate, nu doar agricultură și producere. Sigur că trebuie să reieșim din anumite priorități ale statului. Dacă e prioritar ca tinerii să dezvolte afaceri în regiuni, atunci afacerile din regiuni primesc un punctaj mai mare decât cele din capitală (cu 5-10 puncte, spre exemplu). Dacă afacerile din mediul online sunt prioritare pentru că necesită investiții minime și aduc beneficii mai mari, atunci astfel de afaceri la fel primesc un punctaj mai mare;

3. ajutor la elaborarea planului de afaceri - acest punct deja va fi implementat în cadrul programului IFAD V și prevede acoperirea a 50% din suma pe care o percepe o companie de consultanță pentru elaborarea unui plan de afaceri profesionist pentru afacerea tânărului;

4. elaborarea unui cadru normativ pentru micro-întreprinderi. Aceste întreprinderi să poată fi înregistrate gratuit și să aibă o procedură simplificată de raportare fiscală. În momentul în care cifra de afaceri atinge cota de 600 mii lei și devine platitor de TVA, își pierde statutul de micro-întreprindere și devine SRL funcțional.

Primele trei puncte pot fi implementate mai ușor, prin reformarea PNAET. Al patrulea punct e ceva mai dificil și necesită examinare suplimentară, deoarece prevede modificarea cadrului legal existent și comportă și riscuri ce pot fi utilizate de “băieți șmecheri” pentru evaziune fiscală. Oricum, e un punct de pornire pentru discuție între profesioniști.

Mai jos vedeți ediția emisiunii “Tabăra de idei” de la Jurnal TV despre afacerile tinerilor. Am fost acolo pe post de “băiat bun” :)

Vezi mai mult

Un primar ce nu executa Legea… mi-a făcut de lucru pentru cel puțin o lună înainte!

Нравится

Publicat la 23 Jun, 2011; 2,422 afișări;; 2 comments;

Azi, un primar mi-a spus telefonic că nu va executa Legea. Peste 15 minute și-a cerut scuze și a confirmat că totul e ok!

În adresa Primului Ministru Filat vin zeci și sute de plângeri de la cetățeni. Procedural, ele se redirecționează ministerelor și agențiilor, conform competențelor.

Una dintre ele mi-a atras azi atenția. Am decis să dedic câteva minute acestui caz.

Tinerii din Republica Moldova, care absolvesc universitatea și se întorc în sat în calitate de profesor, beneficiază de compensarea lunară a costului a 30 kW de energie electrică şi asigurarea gratuită, în fiecare an, cu un metru cub de lemne şi o tonă de cărbuni.

În plângerea primită se explica cum un primar dintr-un sat din r. Fălești nu dorea să ofere aceste compensații. Am dar un search pe lex.justice.md. Găsit art. 53, al. 9, lit. c) din Legea Învatamantului, în care se scrie negru pe alb că tinerii profesori beneficiază de aceste compensații.

Mă gândesc: de cele mai multe ori tinerii nu prea sunt interesați să revină în sat în calitate de profesori. Iar dacă revin… mai sunt unii primari care nici aceste îndemnizații nu vor să le ofere. Brrr…

Sun primarul din sat. Are tupeul să caute explicații. Îmi spune că nici nu poate să execute Legea pentru că… nu e de acord cineva din Consiliul Local să-i ofere compensații tinerei profesoare. Brrrrrr…

Am făcut ce trebuia să fac. În 15 minute primarul nostru m-a sunat, și-a cerut scuze și a confirmat că Primăria va oferi compensațiile tinerei profesoare.

Bun, acest caz e rezolvat. Dar dacă tânăra profesoară nu scria la Guvern în căutarea “dreptății” ce se întâmpla? Dar de ce primarul nu-și face meseria așa cum trebuie? Dar oare câte alte cazuri de acest gen mai sunt? Dar oare ce trebuie să facă Guvernul ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple? Dacă există măcar o plângere de la un cetățean înseamnă că undeva sistemul funcționează prost. Mda… în câteva minute mi-am făcut de lucru pentru cel puțin o lună înainte!

Vezi mai mult

5 sugestii pentru Chirtoacă de la un “neo-comunist”

Нравится

Publicat la 21 Jun, 2011; 3,921 afișări;; 16 comments;

Nu sunt și nu sugerez că mi-aș dori să fiu consilierul lui Dorin Chirtoacă. Un “neo-comunist” (în viziunea lui Chirtoacă) are altceva de făcut. Totuși, vin cu câteva sugestii ca să nu ajungem peste 4 ani că PCRM își consolidează din nou bazinul electoral din contul alegătorilor cu viziuni democrate.

Sugestiile sunt mai jos (să țină cont de ele în măsura în care le consideră necesare):

1. Să înceteze să mai fie omul-orchestră și să adune o echipă tânără și profesionistă în jurul său (cei câțiva tineri cu care se laudă de fiecare dată sunt mult prea puțini). Chiar dacă mai crede că le reușește pe toate, nu este așa. Teancurile cu mii de documente, care stau pe masa sa și așteaptă rezolvare nu se vor mișcora, dacă vor aștepta ca primarul să se uite personal peste fiecare în parte. Asta trebuie să o facă o echipă de profesioniști din cabinetul Primarului și direcțiile primăriei. Să se învețe să delege responsabilități și să aibă grijă că ele sunt implementate. Poate solicita o întâlnire la Filat ca să preia din experiența Premierului. Ar avea multe de învățat la capitolul administrare. Primarul trebuie să fie dirijorul “orchestrei”, nu “omul-orchestră”.

2. Să învețe să spună “mulțumesc” și să aibă o atitudine corectă față de oamenii ce l-au susținut. Ca să fiu înțeles, am să ofer un exemplu personal. Nu suntem prieteni la cataramă, dar mă cunosc “un pic” cu primarul Chirtoacă. După ce am decis să mă implic în politică și am venit în echipa guvernamentală a Premierului Filat, am fost salutat la o recepție în toamna 2010 de tânărul și liberalul Chirtoacă cu prietenescul salut “Ce mai fac neo-comuniștii?”. Adică eu sunt un “neo-comunist” în viziunea lui Chirtoacă. Oamenii, care erau atunci alături de mine, au rămas “tablou”. Acest “neo-comunist” l-a ajutat necondiționat (fără înțelegeri financiare sau de ocupare de funcții) în alegerile din 17 iunie 2007, dar și în turul II al alegerilor din 19 iunie 2011 ca să câștige fotoliul de primar al Chișinăului. Sigur că în măsura în care mi-au permis forțele mele (Dorin știe foarte bine în ce a constat acest suport, nu am să intru în detalii). Ca mulțumire am primit eticheta de “neo-comunist”. Și am multe alte exemple când pro-europeanul Dorin Chirtoacă are astfel de atitudini mai puțin europene. Nu e cazul să le enumăr. Cert este că liberalul Chirtoacă ar trebui să-și mai revizuiască comportamentul. Va fi doar în avantajul său.

3. Comunicare mai eficientă. La toate capitolele. Mă refer, în primul rând, la utilizarea Internetului ca un instrument de comunicare cu cetățenii. Ceea ce a făcut PLDM în campanie e o lecție de bune practici. Se poate de învățat. Ah, da… telefonul personal. Înainte de a deveni primar în 2007, Chirtoacă suna înapoi întotdeauna (!) chiar și pe numerele de telefon staționar în caz că nu reușea să preia un apel. După ce a devenit primar, Chirtoacă și-a schimbat câteva numere de telefoane și nu poate fi găsit cu zilele chiar și de primele persoane în stat. S-a ajuns până la absurdul că presa îl găsește mai ușor la telefon pe comunistul Dodon decât pe liberalul Chirtoacă. Un alt exemplu de lipsă de comunicare este cel cu Guvernul. Chirtoacă a acuzat de mai multe ori Guvernul că i-ar pune bețe în roate în activitate, dar n-a solicitat măcar o singură dată (!) o întrevedere cu Premierul ca să discute față în față problemele existente. Și nu în ultimul rând, Chirtoacă e cazul să se învețe să comunice cetățenilor în timp util rezultatele pe care le obține la primărie.

4. Aproape 50% din chișinăueni (182 494 alegători) nu îl doresc primar. Chiar dacă nu l-au votat, prin acțiunile sale trebuie să fie și primarul alegătorilor comuniști. Plus, cele 186 916 de voturi pentru Dorin Chirtoacă la alegerile din 19 iunie nu sunt doar pentru Chirtoacă, ci în primul rând pentru păstrarea cursului european al R. Moldova. Acest mandat de primar al capitalei trebuie gestionat cu multă grijă și responsabilitate față de cetățeni.

5. Ultima sugestie nu este pentru primarul, ci pentru politicianul Chirtoacă. Schimbarea, pe care o promovează PL, să înceapă din interiorul PL. Mai bine spus, prin schimbarea liderului.

Atât am avut de spus. Succes!

Vezi mai mult

Что ты выберешь 19 июня: Прошлое или Будущее?

Нравится

Publicat la 17 Jun, 2011; 2,229 afișări;; no comments; tag-uri: , , , ,

Уважаемый избиратель,

я знаю, что ты делаешь рациональный выбор,
знаю, тебе хочется лучшей жизни для себя и своих детей.
Знаю, что ты намерен проголосовать 19 июня за Игоря Додона. И необязательно потому, что таковы твои убеждения. Скорее, русскоязычная пресса более активно продвигала этого кандидата.

Постой, сделай перерыв на пять минут. Прочти эту статью. Обдумай хорошенько свой выбор.

Теперь ты сравниваешь Киртоакэ и Додона, чтобы отдать свой голос в поддержку лучшего кандидата на пост мэра столицы. Я знаю, ты поступишь правильно. И у одного, и у другого есть свои плюсы и минусы. Считаешь, у коммуниста Додона больше опыта в сфере экономики. И это может стать веской причиной, чтобы голосовать за него. На первый взгляд, это кажется разумным. Только вот выборы 19 июня это не только выбор между Киртоакэ и Додоном. А между прошлым и будущим нашей страны, Республики Молдова.

Объясняю.

Если Додон одержит победу на выборах мэра, ПКРМ, безусловно, будет настаивать на проведении внеочередных парламентских выборов этой осенью. Чтобы взять реванш. И провести новые выборы, которые уже не имеют смысла… от которых и ты, и я, и многие другие уже устали. Более того, существует риск того, что на волне победы в столице, коммунисты выиграют на осенних выборах. Что это будет означать? Мы вернемся к status quo времен 2009 года. И далее будем балансировать между СНГ и ЕС. Между прошлым и будущим. То есть нигде.

Проясним одну подробность. Я родился в Волгограде, в России. Мать, сестра и мои братья сейчас живут в Москве. Может ли человек желать плохих отношений со страной, где живут члены его семьи? Судите сами. Считаю, мы должны иметь хорошие экономические отношения с Россией и СНГ, но и защитить интересы граждан Республики Молдова, которые работают и живут в этих странах.

Тем не менее, политически мы должны “сверить наши часы” с Европейским Союзом. Нам хочется, чтобы дороги и эффективная экономика у нас были, как в Германии, университеты – как в Лондоне, театры и музеи – как в Вене, романтические места для прогулок с любимым человеком – как в Венеции, а стипендии, зарплаты, пенсии и безвизовое передвижение – как в Европейском Союзе.

Коммунистическая партия, которую de facto возглавляют Воронин, Ткачук и Мишин, – сможет ли она интегрировать нашу страну в Европу? Нет, конечно.

Единственное решение в том, чтобы Альянс за европейскую интеграцию продолжал руководить страной. Да, я знаю, что реформы внедряются медленно. Это объясняется и “национальным видом спорта” последних лет, имя которому – выборы, каждые полгода. Но, безусловно, направление задано правильное. У нас есть наиболее компетентный министр иностранных дел, который когда-либо был в Молдове. У нас есть премьер, который возглавляет наиболее эффективное правительство за годы независимости нашей страны. ЕС демонстрирует нам свою беспрецедентную открытость. У нас есть шанс приблизиться к европейским жизненным стандартам. Разве этого мало?

Именно поэтому избрание на пост мэра столицы Игоря Додон вернет нас к status quo 2009 года, когда мы балансировали между СНГ и ЕС. Между прошлым и будущим. То есть нигде…

Киртоакэ со всеми его недостатками является гарантией того, что Альянс за европейскую интеграцию продолжит верный путь реформ и сближения с ЕС.

Я свой выбор сделал. Теперь пришло время выбирать тебе: Прошлое или Будущее?

Vezi mai mult

Comuniștii au pierdut 13% în ultimii 2 ani. Duminică, prin votul nostru, să-i trimitem la ‘urna de gunoi’ a istoriei!

Нравится

Publicat la 16 Jun, 2011; 2,286 afișări;; no comments; tag-uri: , ,

Comuniștii au speculat că ar fi câștigat alegerile din 5 iunie 2011 din Republica Moldova. O glumă neinspirată. Au câștigat aceste alegeri tot așa cum le-au “câștigat” și pe cele din 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010 :)

Timpul de dimineață a publicat o analiză foarte bună. Cităm cifre despre “evoluția” PCRM la alegerile din ultimii doi ani:
49,5% la 5 aprilie 2009;
44,7% la 29 iulie 2009;
39,3% la 28 noiembrie 2010
şi 36,9% la 5 iunie 2011.

Deci, “pobeda” PCRM înseamnă scădere constantă și pierderea a 13% din 2009 până în 2011.

Cu toate certurile și implementarea lentă a reformelor, scorul comun al partidelor membre ale Alianței pentru Integrare Europeană este în creștere cu cca 5% în ultima jumătate de an:
28 noiembrie 2010 – PLDM 29,42% + PL 9,96% + PDM 12,7% = 52,08%
5 iunie 2011 – PLDM 25,9% + PL 11,3% + PDM 20,0% = 57,2%

Deci, lucrurile sunt foarte clare în favoarea democrației în Republica Moldova. Deci, haideți să depunem efort și duminică, 19 iunie, prin votul nostru, să-i trimitem pe comuniști în istorie. Adică la “urna de gunoi” a partidelor comuniste sovietice. Acolo le este locul.

Vezi mai mult

Șocant! Exclusiv! Chiar amu’ Învățăm pașii de dans +1 VOT. Vezi aici VIDEO!

Нравится

Publicat la 15 Jun, 2011; 2,301 afișări;; 2 comments;

Mulțumiri dansatorilor de la “Just Friends Dance Academy”.

Alte detalii găsiți aici.

Vezi mai mult

Ce-i cu nebunia +1 VOT de pe Facebook? +1 alt detaliu legat de campania online

Нравится

Publicat la 15 Jun, 2011; 2,599 afișări;; 5 comments;

Ca să fie clar pentru toți: „+1 VOT” este o campanie online, neafiliată politic, lansată azi, 15 iunie, de către un grup de bloggeri, cu scopul de a stimula participarea tinerilor în turul II al alegerilor din 19 iunie din Chișinău.

În cadrul campaniei, utilizatorii rețelelor sociale Facebook, Odnoklassniki și Twitter își vor schimba poza de profil cu logo „+1”, prin care vor confirma participarea în alegeri și își vor invita prietenii să se prezinte la 19 iunie la urna de vot.

Bloggerii vor avea posibilitatea să preia pe propriul blog bannere de diferite dimensiuni de pe site-ul http://plus1vot.com/ cu mesajul „+1 VOT” și să-și invite cititorii să participe în turul II al alegerilor de duminică.

În cadrul campaniei, utilizatorii online vor organiza joi, 16 iunie, ora 12:00, „repetiția generală” a unui dans (melodie de Barbra Streisand, mai jos) în timpul căruia vor scrie cu corpurile lor sloganul „+1 VOT” în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), prin care vor transmite tinerilor mesajul de participare la vot. Evenimentul va fi susținut de mai multe vedete și personalități publice autohtone. Vino și tu!

Ulterior, în ziua alegerilor, duminică, 19 iunie, ora 12:00, în PMAN va fi organizat oficial dansul „+1 VOT”, la care sunt invitați să participe toți doritorii.

Pentru alte detalii vă invităm să urmăriți pagina „+1 VOT” de pe Facebook.

Ne propunem să organizăm o acțiune pozitivă, neafiliată politic, fără demagogie și populism :) veniți să dansăm și să-i molipsim și pe prietenii noștri de energia noastră pozitivă!

Vezi mai mult

Cel mai original spot electoral al alegerilor din Chișinău, turul 2

Нравится

Publicat la 14 Jun, 2011; 1,758 afișări;; no comments;

priviți până la urmă.

Vezi mai mult

+1?

Нравится

Publicat la 12 Jun, 2011; 1,518 afișări;; no comments;

Da, da +1

PS: puneti si voi acest status pe Facebook, twitter sau Odnoklassniki. Revenim in 1-2 zile cu detalii.

Vezi mai mult