Dna Buliga și Dle Godea, doriți ca primăria să fie câștigată de Dodon? Nu? Atunci, retrăgeți-vă în favoarea lui Chirtoacă!

Нравится

Publicat la 27 May, 2011; 2,717 afișări;; 2 comments; tag-uri: , , ,

Sigur că sondajul de azi poate fi pus sub semnul întrebării. Oricum, el arată o tendință foarte clară: Chirtoacă și Dodon sunt candidații care au șanse de a câștiga primăria. Ceilalți – zero șanse. Câștigătorul cursei poate fi desemnat din primul tur dacă Valentina Buliga și Mihai Godea se vor retrage în favoarea lui Chirtoacă, influențând opțiunea de vot a indecișilor.

Deci, Dna Buliga și Dle Godea, doriți ca primăria să fie câștigată de Dodon? Nu? Vă cred. Atunci, demonstrați maturitate politică și retrăgeți-vă din cursă în favoarea lui Chirtoacă!

Vezi mai mult

“În Guvernu’ ista sunt numa’ hoți! Jiooos! Afară!”

Нравится

Publicat la 26 May, 2011; 3,331 afișări;; 22 comments;

Așa arată de obicei acuzațiile oamenilor de pe forumuri în adresa Guvernului Filat 2. Sigur, e mai ușor să critici decât să cauți argumente. Sau să te documentezi.

Și eu sunt nemulțumit că multe reforme se implementează cu pași de melc în cadrul Guvernului. Dar direcția este una corectă. Iar evoluția nu înseamnă revoluție ca să schimbi lucrurile peste noapte. E nevoie de multă sudoare. Imaginație. Voință politică.

Sunt un fel de “ajutor de băgător în seamă” în cadrul Guvernului. E un alt mod de a spune că sunt consilierul Prim-ministrului Vlad Filat pe politici de tineret și new-media.

Azi împlinesc 8 luni din ziua în care am decis să mă retrag din presa și să mă implic la Guvern ca “să schimb lucrurile”. Astfel, e un moment potrivit să vă prezint mai jos câteva rezultate din domeniul politicilor de tineret. Nu sunt meritele mele. Sunt ale guvernării AIE, obținute prin efort comun.

Dotarea cu calculatoare și conectarea la Internet a tuturor căminelor studențești din Republica Moldova (până acum au fost alocate circa 400 de computere, alte 100 de computere vor fi donate zilele următoare unei universități de către companiile private din domeniul IT, plus a fost identificată asistența financiară externă pentru procurarea altor 1050 de computere pentru dotarea integrală a căminelor);

Creșterea bugetului pentru “inițiativele tinerilor” de la 1,8 milioane de lei în 2010 la 8 milioane de lei în 2011;

Anual, la 17 noiembrie, de Ziua Internațională a Studenților, tinerii și studenții vor avea acces gratuit în teatre, muzee, instituţii concertistice, de învăţământ artistic și biblioteci. Acest lucru este posibil după ce la 11 noiembrie 2010 Guvernul a adoptat o Hotărâre, care prevede că instituțiile culturale subordonate Ministerului Culturii să ofere acces gratuit pentru tineri și studenți și recomandă autorităților locale să întreprindă acţiuni cultural-artistice privind marcarea Zilei Internaţionale a Studentului pe 17 noiembrie. La intrare, tinerii vor prezenta un act de identitate, iar studenții – carnetul de student;

Finanțarea primului eveniment TEDxChișinău (7 mai 2011), în cadrul căruia tinerii lansează idei capabile să schimbe lumea.

Susținerea și finanțarea “Hai, Moldova!”, cel mai mare proiect de voluntariat din istoria Republicii Moldova, în cadrul căruia au fost colectate peste 200 tone de deșeuri în mun. Chișinău;

Susținerea auto-guvernării studențești prin modificarea cadrului legal în Parlament ca numărul studenților în Senatele universitare să fie de cel puțin 20% (anterior era maximum 20%);

• Implementarea unui proiect pilot de atragere în R. Moldova a tinerilor moldoveni plecați la muncă peste hotarele țării (în cadrul căruia 35 de tineri vor reveni acasă și vor fi angajați în mediul privat sau Guvern);

Timp de 3 ani, 60 de funcționari publici vor face masterul în una dintre universitățile de prestigiu din Germania, Marea Britanie, SUA sau Canada, ulterior vor reveni ca să lucreze în cadrul Guvernului Republicii Moldova;

Organizarea primului campionat internațional de hochei pe gheață în Chișinău (anul trecut acest campionat a avut loc în premieră la Tiraspol) în perioada 12-15 mai 2011, în cadrul căruia au fost implicați adolescenți cu vârste între 13-15 ani din România, Ucraina, Belarus și R. Moldova.

Mult? Puțin? Judecă tu. Eu cred că este doar un început. Unul bun.

Vezi mai mult

Și totuși spotul e bun. E cel mai bun din această campanie electorală

Нравится

Publicat la 24 May, 2011; 3,437 afișări;; 3 comments; tag-uri: , ,

Azi s-a discutat mult în R. Moldova pe rețelele sociale despre spotul PLDM. Unii au fost contra, alții au rămas plăcuți suprinși. Cert este că spotul PLDM a devenit cel mai discutat, dar este și cel mai bun din această campanie electorală.

Sincere felicitări lui Viorel Mardare pentru job și portalului de știri UNIMEDIA pentru lansarea dezbaterii. Spotul e simplu. Frumos. Pozitiv.

Iar pentru cei cu memoria scurtă, amintesc că și în campania precedentă din noiembrie 2010 cel mai original spot video tot PLDM-ului a aparținut :P

“Alde rebeata” de la @unimediamd sunt criticati pe propriul site :) Like. Pu o astfel de libertate de exprimare am luptat 8 ani. Pe bune.

Vezi mai mult

Ministrul Filip și președintele Lupu au confundat azi activitatea în cadrul Partidului Democrat cu cea din Guvern

Нравится

Publicat la 19 May, 2011; 3,493 afișări;; 22 comments;

Aceasta este concluzia mea după ce azi Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) din Republica Moldova a semnat în taină, în grabă și fără ca să dețină competențe, un document de intenție cu Microsoft, care nici măcar nu are valoare juridică.

E vorba de un acord de intenție pentru echiparea cu calculatoare a școlilor din Republica Moldova. Sigur că dotarea cu computere a elevilor este o prioritate a Guvernului, pe care o susținem cu toții. Dar modul în care a procedat MTIC este unul total greșit. Vedeți mai jos argumentele, care demonstrează acest lucru.

De câteva luni se lucrează la acest proiect în cadrul Ministerului Educației, care este direct responsabil de acest sector. Acum se analizează două posibile modele: 1) procurarea a câte un laptop pentru fiecare elev sau 2) clase mobile de calculatoare în fiecare școală. În ambele cazuri, computerele ar fi utilizate nu doar pentru orele de informatică, dar și pentru cele de biologie, matematică, georgrafie etc. Pentru a alege direcția corectă, din punctul meu de vedere e necesară realizarea unui studiu cost-eficiență. Abia după o analiză minuțioasă a costurilor și eficienței acestor investiții vom putea să decidem la nivelul Guvernului care strategie este mai corectă și mai realistă pentru Republica Moldova.

Ce a făcut azi MTIC?
În primul rând a indus în eroare societatea. Acum toată presa vuiește că, în urma întâlnirii președintelui interimar Marian Lupu cu reprezentantul Microsoft, fiecare elev din Republica Moldova va primi câte un laptop. FALS. Din câteva motive:

1. Azi s-a semnat doar un acord de intenție, fără valoare juridică, dar care a fost prezentat drept unul perfect valabil și realizabil între Republica Moldova și Microsoft. Pentru ca un acord semnat de un minister să fie valabil e nevoie ca Guvernul să-i delege împuterniciri, ceea ce nu s-a întâmplat, deoarece e vorba doar de un acord de intenții.

2. MTIC a semnat documentul în taină și fără ca să dețină competențe. Ministerul Educației, care e direct responsabil de domeniul educației, nu a știut despre semnarea acestui document. Centrul de guvernare electronică, care are domeniul educației ca unul dintre serviciile principale în domeniul guvernării electronice, n-a fost consultat.

3. Microsoft este o companie ce oferă contra-cost soluții de software (în acest caz – Windows, care rulează ca sistem de operare pe computer). Nimic mai mult sau mai puțin. Computerele fizic vor trebui procurate de la alte companii producătoare de hardware. Fără implicarea altor companii de hard, dar și altele care să elaboreze softurile educaționale, proiectul este mort. Aici se cere o abordare complexă și sistemică, nu una electorală.

4. MTIC, fără să știe situația, a ales o direcție de acțiune. Scriam mai sus că nu a fost luată încă o decizie referitor la modelul ales pentru dotarea cu computere a școlilor. Se analizează două posibile modele: 1) procurarea a câte un laptop pentru fiecare elev sau 2) clase mobile de calculatoare în fiecare școală. E necesar realizarea unui studiu cost-eficiență și abia după o analiză minuțioasă vom putea să decidem care strategie este mai corectă și mai realistă pentru Republica Moldova.

Modul în care a fost semnat documentul confirmă că evenimentul a fost gândit din perspectiva campaniei electorale și nu din dorința de a iniția un proiect necesar pentru Republica Moldova. În comunicatul oficial suntem informați că semnarea documentului de către ministrul Filip și reprezentantul Microsoft a avut loc “în prezența președintelui interimar Marian Lupu”… în condițiile în care Ministerul Educației, care este direct responsabil pentru implementarea unui asemenea proiect, nici măcar nu știe despre acest document.

În concluzie: Ministrul Filip și viceministra Dona Școla, dar și președintele interimar Marian Lupu, ar trebui să se învețe să nu confunde activitatea de partid în interiorul Partidului Democrat cu activitatea din cadrul Guvernului. Plus, utilizarea imaginii unei companii internaționale în plină campanie electorală este un gest rușinos. Mai multă atenție și comunicare nu strică. Nici măcar președintelui țării. Chiar dacă este interimar.

Vezi mai mult

De 15 ani, Gândul Mâței scrie istoria rock-ului moldovenesc! La Mulți Ani!

Нравится

Publicat la 18 May, 2011; 2,005 afișări;; no comments;

Sunt persoane care discută despre evenimente istorice, dar sunt și persoane care fac istoria. “Gândul Mâței” este o formație care a scris istoria rockului moldovenesc. Azi, cea mai veche formație de rock din Republica Moldova împlinește 15 ani de activitate. La Mulți Ani înainte și toți cu mulți fani și milioane de albume vândute ;)

Toți fanii sunt așteptați vineri la un concert în Chișinău. Detalii mai jos.

Priviți mai jos câteva dintre cele mai populare piese ale băieților de la “Gândul Mâței”.

Pentru mai multe clipuri ale băieților de la “Gândul Mâței” click aici.

Vezi mai mult

Dodon suferă de sindromul “Geoană”: Pierde detașat la dezbaterile directe cu Chirtoacă

Нравится

Publicat la 17 May, 2011; 2,585 afișări;; 7 comments; tag-uri: , , ,

Show-ul alegerilor pentru primăria mun. Chișinău a început. Am avut parte de prima dezbatere televizată dintre Chirtoacă și Dodon, principalii candidați la funcția de primar al capitalei de pe Bâc. Concluzia mea: Chirtoacă a câștigat detașat dezbaterea, iar Dodon suferă de sindromul “Geoană”.

Orice nu am spune, Dodon este un bun economist și mă așteptam să-l atragă pe Chirtoacă în zona problemelor economice din capitală și să-l bată punctual. Nu a fost să fie. Dodon a gafat încercând să explice că Dorin a primit capitala cu “solduri” pozitive și că deja acum e o diferență de 25 de milioane la aceste “solduri”. What? Ce-i asta? Ce a înțeles mătușa Mașa, care îl votează pe Dodon, despre “solduri” și cum de la asta ei îi este mai bine?

Dodon a cedat rapid și a intrat în zona dezbaterilor politice, unde Chirtoacă este mai bun și “a luat bătaie”. Poftim un exemplu ca să fiu înțeles corect: Dodon a început să descrie o temă foarte bună pentru el (situația din spitale și grădinițele din capitală), dar a abandonat-o la câteva secunde și a început să critice Alianța de guvernare #fail.

Au fost și alte lovituri sub centură din partea lui Chirtoacă, la care tânărul comunist a avut replici stupide:

- Chirtoacă: “Dl Dodon este complice la crimele comunismului din 7 aprilie.” Dodon: “Vă repetați…”
- Chirtoacă: “Licitația pentru construcția drumului Bălți – Sărăteni a fost anulată în urma unui scandal internațional în 2009, după ce comuniștii au favorizat o companie”. Dodon: “Nu, asta a fost în 2008. Dvs mai bine vorbiți de Chișinău…”

Concluzia mea: Dodon pierde în fața lui Chirtoacă la dezbateri directe. Și această impresie contează: dacă nu va mai participa la dezbateri – pierde, dacă va participa – tot pierde.

Vezi mai mult

Exclusiv! Vezi aici cine stă în spatele Prim-ministrului Vlad Filat :)

Нравится

Publicat la 12 May, 2011; 5,074 afișări;; 11 comments; tag-uri: ,

Am reușit să te intrig? Bine, mă bucur. Acesta a fost rolul titlului. Vezi poza de mai jos să afli “răspunsul” la întrebarea din titlu (pentru zoom faceți click pe poză :) ) Sigur că e o glumă. Ceea ce va urma este nițel mai serios.

Deci, ne-am înțeles, am lăsat glumele la o parte și începem să citim lucruri serioase. Azi, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, a fost organizat în Chișinău un turneu internațional la hochei. A fost o muncă asiduă timp de două luni. Am muncit împreună cu alți colegi consilieri ai Prim-ministrului și conducerea echipei de hochei “Dinamo Chișinău”.

Trec cu vederea unele mici probleme “tehnice”, pe care le-am avut pe parcurs din partea “prietenilor” din Tiraspol. Este important că are loc turneul internațional la hochei sub patronajul Premierului. Și încă la Chișinău. Normal. Acum 2-3 ani în urmă puțini și-ar fi imaginat că la Chișinău poate fi organizat un asemenea campionat. Am demonstrat că se poate.

Și mai important este că adolescenții de 13-15 ani sunt implicați în astfel de acțiuni sportive. Ei învață ce înseamnă să-ți propui un obiectiv și să muncești la maximum ca într-o perioadă scurtă ca să-l realizezi. Acești tineri își formează abilități, care le vor fi utile în viață. Asta contează cel mai mult.

Aaa… și să nu uit: primul meci s-a încheiat cu victoria echipei noastre de hochei “Dinamo Chișinău” cu 6:3 în fața echipei de hochei din Harkov. Hehehehe! Gata pe azi. Ne auzim cu altă ocazie. Noroc!

Cine nu crede, poate vedea probe incontestabile și pe site-ul oficial al Guvernului :)

Vezi mai mult

Câți dintre voi au fost / mai sunt voluntari?

Нравится

Publicat la 11 May, 2011; 2,555 afișări;; 3 comments;

Vezi mai mult

Bani publici pentru TEDxChișinău și Zdob și Zdub la Eurovision

Нравится

Publicat la 10 May, 2011; 3,033 afișări;; 16 comments;

În ultima perioadă am fost mai puțin vizibil pe blog. Fără multă vorbă, mai jos vedeți două activități la care m-am implicat:

TEDx Chișinău. A fost una dintre cele mai utile conferințe, care au fost organizate în ultimii ani în Republica Moldova. O parte dintre cheltuieli au fost suportate din bani publici. De unde au fost găsiți banii? Cred că vă aduceți aminte când “țipam” că e nevoie de un buget mai mare pentru inițiativele tinerilor. Această linie de buget a Ministerului Tineretului și Sportului a fost majorată în acest an de la 1,8 milioane de lei la 8 milioane de lei. Anume din acest buget a fost susținut și TEDx Chișinău (e vorba de un buget alocat de MTS de circa 23 170 lei). Pe parcursul anului vor fi susținute și alte inițiative frumoase ale tinerilor.

Zdob și Zdub la Eurovision. Că Zdubii merită susținuți nici nu e cazul să argumentez. Băieții promovează imaginea Republicii Moldova mai mult și mai reușit decât o fac și unele ambasade. Premierul m-a desemnat să fiu persoana de legătură dintre Guvern și Zdubi pentru promovarea la Eurovision. Pe lângă o susținere importantă care a venit de la Premier personal, Zdubii au fost susținuți și de către Ministerul Culturii, care a alocat o sumă de bani pentru promovarea online a site-ului SoLucky.md și a paginii de pe Facebook ce aparține Zdob și Zdub. În urma unui concurs public, la care au participat Pixmania, AdCenter și Clickits, ultima companie a fost selectată câștigătoare și implementează campania de promovare pe net. Bugetul este de circa 50 mii lei.

Cazurile de mai sus nu reprezintă meritul meu în calitate de consilier al Prim-ministrului, iar banii nu sunt din buzunarul meu personal. E vorba de bani publici, colectați din impozitele noastre. Rolul meu a fost unul de catalizator, iar rezultatele sper să fie ok pentru cei ce plătesc impozite.

Vezi mai mult

Vânzarea Publika TV către Plahotniuc ar fi o acțiune periculoasă

Нравится

Publicat la 05 May, 2011; 4,230 afișări;; 34 comments; tag-uri: , ,

Posibila vânzare a Publika TV către omul de afaceri și politicianul Vladimir Plahotniuc nu este o noutate. Se știa de mult timp despre așa intenții. Acum, însă, aceasta ar putea deveni realitate, după ce presa din România scrie despre intenția noului proprietar al Realitatea TV de a vinde televiziunea Publika TV către Plahotniuc.

Această tranzacție ar fi o mare pierdere și ar însemna monopolizarea și politizarea mass-media din Republica Moldova. Legislația moldovenească antimonopol este foarte vagă. Codul Audiovizualului ne spune în art. 23 că la eliberarea licenţei de emisie va fi exclusă posibilitatea creării monopolurilor şi concentrării proprietăţii în domeniul mass-mediei. În condițiile în care Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) și Agenţia Națională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) funcționează așa cum funcționează, teamă îmi este nici nu vor deschide gura.

Orice am spune, Publika TV este o televiziune de știri ce reprezintă o tribuna pentru libera exprimare a politicienilor din toate taberele politice și e bine să fie așa în continuare. Ar fi un mare păcat dacă televiziunea va deveni o jucărie de buzunar a lui Plahotniuc (a se înțelege un “ciocan” de dat în cap adversarilor politici).

Mai mult, concentrarea a 3 posturi tv într-un singur grup media este o acțiune periculoasă. “Prime” retransmite postul public rus de televiziune și are cea mai mare cotă din piața media moldovenească. Mai este și 2Plus. Dacă mai adăugăm aici și unica televiziune de știri de la Chișinău – Publika tv – atunci “mușchii” mediatici ai lui Plahotniuc ar fi mult prea mari. Și dacă va dori acesta într-o zi să-și arate “mușchii” pentru un scop politic atunci majoritatea cetățenilor moldoveni vom fi supuși unor acțiuni de manipulare de toată frumusețea.

Regula e aceeași și pentru spațiul politic. Am văzut cu toții în perioada celor 8 ani de guvernare comunistă ce înseamnă când un singur partid deține mai mult de 50%+1 dintre fotoliile deputaților din Parlament. Vojdiul Voronin ne-a arătat ce pot face “mușchii” săi. N-aș vrea să mai ajungem în situația când un alt politician, oricât de drăguț ar părea la prima vedere și indiferent dacă se numește Vladimir Plahotniuc, Vladimir Voronin, Vlad Filat sau Mihai Ghimpu, face tot ce își doresc mușchii săi în țarișoara noastră.

Vezi mai mult