O mărturisire despre „dictatorul” Filat

Нравится

Publicat la 22 Apr, 2011; 4,788 afișări;; 35 comments; tag-uri: , ,

„Filat este un dictator”. „Filat este mai rău decât Voronin”. Vă sunt cunoscute aceste expresii? Mie – da! Le aud aproape în fiecare zi de la concurenții politici ai Premierului, dar le citesc și în presă.

Critica concurenților politici poate fi ușor înțeleasă: așa e jocul politic. Cine are dreptate? Alegătorul.

Critica presei tot poate fi înțeleasă. E firesc să fie puncte de vedere diferite, pentru aceasta am luptat 8 ani în timpul guvernării comuniste. Personal, sunt într-o postură dublă (între “ciocan și nicovală”). De ce? Fac parte din echipa Prim-ministrului Filat, dar sunt și unul dintre proprietarii UNIMEDIA, un site de știri care are de multe ori atitudini critice față de PLDM. Ce-i de făcut? Simplu: respectăm regulile jocului (moldovenii au o mare problemă cu respectarea regulilor și a legilor, dar dacă le-am respecta cu toții am trăi mult mai bine):
1. Mass-media trebuie să fie în opoziție față de guvernare. Aceasta este regula principală a jocului în presă. Dacă nu o respecți, presa nu mai este o afacere și devine un simplu instrument politic. Sigur că și presa, chiar dacă uneori exagerează, trebuie să fie corectă în aprecieri. Eu sunt proprietar al unei instituții de presă ca să fac bani. Conținutul trebuie să fie calitativ și să atragă publicitate. Punct.
2. Guvernarea trebuie să implementeze Programul de guvernare. Astfel, în echipa Premierului depun efort maxim zi de zi ca Guvernul să fie eficient și să obțină rezultate.

Sigur că politicianul din mine se enervează când presa ignoră evenimentele, care sunt utile pentru public, dar care nu sunt de scandal și nu aduc multă audiență. Sunt nervos mai ales atunci când Guvernul este implicat într-un amplu proces de reformă, de care are nevoie societatea, iar presa, în loc să fie partener, caută “noduri în papură”. Astfel, te trezești în situația în care dorești să transmiți un mesaj util și necesar în societate, dar presa îl ignoră. Jurnaliștii caută scandal în alianță. Rrrrr…

Revin la “dictatorul” Filat. Departe de mine gândul că Premierul Filat este cheie de biserică. Cu toate acestea, sunt de părerea că de multe ori criticile din presă în adresa sa sunt cel puțin exagerate.
Azi dimineață am citit un editorial scris de Constantin Cheianu. Un text cu mult bun simț. Vă invit să-l citiți integral. Mai jos vă propun un aliniat, care dincolo de critica zilnică din presă, prezintă partea plină a păharului și cu care sunt de acord:

Nu am idee cum va evolua mai departe dl Filat, dar ştiu că – în aceşti un an şi jumătate de guvernare a sa – el a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut Moldova după Independenţă. Pe direcţia externă, Domnia Sa a făcut ceea ce nu au făcut împreună jumătate din guvernele pe care le-a avut Moldova după Independenţă. A favorizat – sau nu a împiedicat – o libertate a expresiei fără precedent. În timpul evenimentelor de la 7 aprilie nu a stat în tufişuri. Niciun alt prim-ministru nu mi-a vorbit limba mai bine decât o vorbeşte dl Vlad Filat.

„Filat este un dictator”. „Filat este mai rău decât Voronin”. Vă sunt cunoscute aceste expresii? Mie – da! Le aud aproape în fiecare zi de la concurenții politici ai Premierului, dar le citesc și în presă…

Vezi mai mult

Sondaj. Cine va fi primarul Chișinăului: un politician sau un manager?

Нравится

Publicat la 17 Apr, 2011; 3,563 afișări;; 34 comments; tag-uri:

Pe cine ne dorim noi, chișinăuenii, în fruntea capitalei? Un politician sau un manager? Să lăsăm la o parte emoțiile și să aducem argumente. Votați mai jos și argumentați la comentarii. Ms.


Vezi mai mult