Unirea studenților basarabeni

Нравится

Publicat la 24 Mar, 2011; 2,758 afișări;; 18 comments; tag-uri: , ,

În acest week-end am dat curs invitației de a participa în cadrul evenimentului “Zilele Basarabiei” în România. Vineri voi fi în București, sâmbătă – în Cluj, iar duminică – în Suceava și Iași.

Voi avea o serie de întâlniri cu organizațiile studențești și studenții basarabeni din România. Este o oportunitate ca să discutăm atât despre evenimentele istorice din 27 martie 1918 cu o rezonanță deosebită pentru noi, cât și despre unirea… creierilor studenților basarabeni, cei care au un rol important pentru formarea unei noi elite în Republica Moldova.

Am exagerat când am menționat “o nouă elită”? Deloc. Vă ofer exemplul a trei absolvenți ai studiilor din România, care sunt acum în prim-planul politicii moldovești: Prim-ministrul Vlad Filat, primarul capitalei Dorin Chirtoacă și ministrul Justiției Alexandru Tănase. Absolvenții studiilor din România, care se întorc în Chișinău, devin actori ai schimbării în societatea civilă, mediul de afaceri și cel politic din Republica Moldova.

Revin cu detalii.

Vezi mai mult

“Birocrația necesară”

Нравится

Publicat la 22 Mar, 2011; 2,624 afișări;; 9 comments; tag-uri: , ,

Dacă vrei să omori o idee frumoasă, formează o comisie care sa lucreze asupra ei! – asta ne învață oamenii înțelepți. Aici mai putem adăuga criticile despre tot felul de ședințe plictisitoare :) dar, cu toate acestea, unele comisii reprezintă un tip de „birocrație necesară”, care reprezintă unul dintre puținele instrumente, care îți permit să coordonezi mai eficient unele politici la nivel de stat.

Un exemplu:
În ultimele zile am elaborat proiectul unei hotărâri de Guvern pentru crearea unei comisii guvernamentale pentru politicile de tineret. Nasol, așa-i? (sigur că e mult mai interesant să joci în „Angry Birds” sau „FarmVille” decât să lucrezi la un document birocratic :) )

În lipsa acestei comisii este greu să coordonăm eficient implementarea politicilor de tineret (cum vă imaginați că ministrul tineretului îi cheamă “la covoraș” pe ministrul Economiei, al Educației sau al Finanțelor ca să le spună ce au de făcut în domeniul tineret?) După ce vom aproba oficial acest document, o dată la trei luni Prim-ministrul, miniștrii și liderii ONG-urilor de tineret se vor întâlni față în față ca să decidă împreună ce acțiuni vor iniția pentru tinerii din Republica Moldova.

Ne place sau nu, dar și “un minim” de birocrație este necesară!

Vezi mai mult

Soluția pentru desemnarea viceminiștrilor este profesionalismul, nu neapărat afilierea politică

Нравится

Publicat la 16 Mar, 2011; 2,888 afișări;; 17 comments; tag-uri: , , ,

Avem aproape 3 luni de activitate al Guvernului AIE 2, dar nu există o soluție pentru desemnarea viceminiștrilor. PLDM și PDM sunt pe poziția ca miniștrii să-și formeze singuri echipa, iar PL insistă ca să dețină funcții de viceministru la ministere deținute de către ceilalți colegi de alianță. Situația se poate debloca dacă una dintre părți va ceda. Judecând că se menține de aproape de 3 luni, blocajul poate continua.

Și, totuși, există o soluție și ea este undeva la mijloc (e o opinie subiectivă și nu reprezintă poziția oficială a unei instituții): viceminiștrii trebuie să fie profesioniști, indiferent dacă sunt sau nu membri ai unor partide politice. Se discută fiecare minister în parte și, împreună cu ministrul, se identifică cele mai bune candidaturi la funcțiile de viceminiștri, indiferent dacă sunt sau nu afiliate politic (avem exemplul onegistului Viorel Soltan la sănătate, iar Radu Bajureanu – la mediu). Această formulă poate fi avantajoasă pentru toți și, în primul rând, pentru cetățeanul simplu.

Vezi mai mult

386 milioane lei pentru politici de tineret în 2011. Să-i utilizăm rațional

Нравится

Publicat la 16 Mar, 2011; 3,268 afișări;; 15 comments; tag-uri: ,

Fără multă vorbă – în 2011 pentru politicile de tineret statul alocă 386,6 milioane lei. E mult sau e puțin? Eu cred că e puțin, pentru că oricum bursele studenților sunt mici, căminele studenților sunt într-o situație dezastruoasă, iar afacerile tinerilor – susținute doar în mediul rural.

Trecem peste „off”-uri. Nu mi-am propus să compar dacă această sumă este mai mare sau mai mică decât anul trecut sau anii de guvernare comunistă. Mai important este să administrăm corect aceste fonduri și să obținem rezultate bune. Voi avea grijă să atrag atenția Prim-ministrului de câte ori va fi cazul asupra deficiențelor de administrare a acestori fonduri de către ministerele de ramură.

Mai jos vedeți banii repartizați pe priorități:
- Plata burselor pentru tinerii din instituțiile de învațământ – 222,8 milioane lei
- Alimentația elevilor din școlile de meserii, liceele și școlile profesionale – 26,3 milioane lei
- Indemnizații acordate tinerilor specialiști (cadre medicale și didactice) – 15 milioane lei
- Cheltuieli (inclusiv capitale) ce țin de întreținerea căminelor instituțiilor de învățămînt – 65,8 milioane lei
- Activitățile pentru tineret – 10 milioane lei
- Acordarea burselor sportive și a premiilor pentru performanțe deosebite obținute în domeniul sportului – 3,4 milioane lei
- Asigurarea cu spațiu locativ a tinerilor specialiști angajați în mediul rural – 10 milioane lei
- Programul național de abilitare economică a tinerilor – 33,4 milioane lei

Mai jos sunt cifrele repartizate pe ministere:
buget tineret

La suma de mai sus se mai adaugă și fondurile, care sunt alocate din bugetul de stat pentru fiecare raion în parte, dar și alocările din fiecare localitate (unde oricum este și componenta tineret).

Despre acest subiect au mai scris:
1. Timpul de dimineață
2. Panorama

Vezi mai mult

Guvernul susține proiectul ecologic “Hai, Moldova!”

Нравится

Publicat la 15 Mar, 2011; 3,507 afișări;; 6 comments; tag-uri: , , , ,

Azi, 15 martie, Prim-ministrul Vlad Filat a semnat o dispoziție prin care exprimă susținerea Guvernului Republicii Moldova pentru proiectul ecologic “Hai, Moldova!”, solicită mai multor ministere și recomandă administrației publice locale să susțină acest proiect, care presupune să fie colectate deșeurile din republică timp de o zi (16 aprilie 2011).

Mă bucur că am reușit să facilitez acest proces. Pentru mai multe detalii despre proiect, faceți click aici.

Hai, Moldova!

Vezi mai mult

Biden. Wind Of Change

Нравится

Publicat la 12 Mar, 2011; 2,841 afișări;; 17 comments; tag-uri: ,

Azi priveam în Scuarul Operei Naționale aceste discursuri

și simțeam în suflet această melodie:

Vezi mai mult

Își împarte “inima” între radio şi tv și ferește publicul de “pleava muzicală”

Нравится

Publicat la 11 Mar, 2011; 3,027 afișări;; 4 comments; tag-uri: ,

O scurtă pauză de publicitate ;)

Nadia își împarte “inima” între Radio şi TV. Adoră muzica retro şi folkul. Dar și florile. Lucrează la Radio Noroc și cultivă gustul muzical al publicului, ferindu-l de “pleava muzicală”.

Click pe imaginea de mai jos pentru detalii:

Vezi mai mult

Ești absolvent al unei universități din străinătate? Moldova are nevoie de tine!

Нравится

Publicat la 10 Mar, 2011; 5,077 afișări;; 48 comments;

30 tineri moldoveni absolvenţi ai instituţiilor din străinătate au posibilitatea de a se angaja în instituţiile private și publice din Republica Moldova. În primele 6 luni de activitate, tinerii vor primi câte o îndemnizație lunară de 200 de euro, suplimentar la salariul de bază obținut de la locul de muncă.

Candidaţii interesaţi urmează să completeze explicit formularul de aplicare (descarcă de aici) şi să-l expedieze, împreună cu CV recent la adresa electronică violarucemartan@yahoo.com până la data de 31 martie 2011.

Obiectivul proiectului implementat de OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova este de a aborda fenomenul exodului de creiere prin promovarea transferului de idei noi şi de abilităţi în procesul migraţiei tinerilor şi a mobilităţii educaţionale.

Pentru alte detalii, faceți click pe bannerul de mai jos:

Vezi mai mult

Avem nevoie de un buget de cel puțin 7 milioane de lei pentru acțiuni de tineret în 2011

Нравится

Publicat la 05 Mar, 2011; 2,645 afișări;; 11 comments; tag-uri: ,

În ultimele zile am făcut advocacy pentru creșterea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului, componenta “acțiuni de tineret”. Chiar dacă e vorba de un minister, care este condus de un reprezentant al PL, iar eu sunt în echipa Prim-ministrului (PLDM), m-am implicat activ, deoarece beneficiarii acestor fonduri sunt tinerii din R. Moldova, care merită să fie susținuți și nicidecum un partid sau altul.

În proiectul Legii bugetului de stat 2011 pentru “acțiuni de tineret” sunt prevăzute fonduri în mărime de 1,9 mln. de lei. Acesta este bugetul, pe care a reușit să-l obțină Ministerul Tineretului și Sportului în discuția cu Ministerul Finanțelor. Mă abțin să fac comentarii.

Din punctul meu de vedere, este necesară alocarea în 2011 a unui buget de cel puțin 7 mln. lei (calcule minime) pentru implementarea acțiunilor de tineret prevăzute în Programul de guvernare și Planul de acțiuni al Guvernului (2011-2014):

1. Programul de granturi mici pentru acțiuni de tineret – 2,5 mln. de lei;
2. Dezvoltarea mass-media ale tinerilor (ziare școlare, emisiuni radio) – 400 mii lei;
3. Realizarea studiului “Situația tinerilor din R. Moldova” – 130 mii lei;
4. Campanie de informare pentru orientarea profesională a tinerilor – 400 mii lei;
5. Susținerea Centrelor de Resurse pentru Tineri – 2 mln. de lei;
6. Organizarea acțiunilor în cadrul “Capitalei Tineretului 2011” – 300 mii lei;
7. Festivități naționale în domeniul tineret (Forumul Național pentru Tineri, Festivalul Voluntarilor, Premiul național în domeniul tineret) – 1 mln. de lei;
8. Seminare de instruire pentru lucrătorii de tineret – 200 mii lei;
9. Participarea tinerilor la schimburi internaționale de tineret – 70 mii lei.

Sigur că bugetul alocat de către autorități pentru tineri este mult mai mare. Aici trebuie să ținem cont că mai multe ministere implementează politici de tineret, cum ar fi susținerea economică a tinerilor (Ministerul Economiei), educația tinerilor (Ministerul Educației), asistența socială a tinerilor (Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei), noile tehnologii informaționale (Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor) etc. Dacă mai adăugăm sumele alocate direct de către Administrațiile Publice Locale, atunci obținem o sumă frumușică. Mai revin la acest subiect.

Vezi mai mult