365 de zile. Trecem de la “ce voi face” către “ce am făcut”

Нравится

Publicat la 03 Oct, 2011; 2,334 afișări;; 9 comments; tag-uri: , ,

Am împlinit un an de activitate la Guvern în calitate de consilier al Prim-ministrului pe politici de tineret și tehnologii informaționale. Un an în care am învățat multe de la colegi. Pentru mine, a fost un an marcat de inițierea negocierilor cu PayPal și a proiectului de dotare cu calculatoare a căminelor studențești și conectare la Internet. Au existat discuții aprinse referitor la necesitatea majorării bugetului pentru acțiuni de tineret, sprijin pentru implementarea celui mai mare proiect de voluntariat „Hai, Moldova!”, momente inspirante la TEDxChișinău, colectarea argumentelor pentru prelungirea facilităților pentru companiile IT sau bucuria maestrului Gheorghe Vrabie când și-a văzut un vis împlinit.

La 365 de zile de activitate, e momentul unui mic bilanț. Începe perioada când pe blogul meu veți citi tot mai des posturi de trecere de la “ce voi face” către “ce am făcut”. Vă prezint mai jos un scurt raport cu acțiuni în care am fost implicat și la care am contribuit să fie realizate.

Hotărâri de Guvern:

1. inițierea dotării cu calculatoare și de conectare la Internet a tuturor căminelor studențești din Republica Moldova. Până acum au fost alocate 360 de computere pentru 6 universități și 4 colegii. Alte 50 de computere și 50 de aparate multifuncționale au fost donate de mediul privat. Ultimele 1050 de computere pentru dotarea integrală a căminelor sunt așteptate în perioada următoare; – mulțumim poporului Chinez pentru donația de calculatoare!

2. anual, la 17 noiembrie, de Ziua Internațională a Studenților, tinerii și studenții au acces gratuit în teatre, muzee, instituţii concertistice, de învăţământ artistic și biblioteci în baza HG din 11 noiembrie 2010. La intrare, tinerii vor prezenta un act de identitate, iar studenții – carnetul de student; – mulțumim tineretului liberal democrat pentru idee!

3. aderarea Republicii Moldova la Cardul european de tineret, care va permite deținătorilor de carduri din țara noastră să beneficieze de reduceri și peste hotare; - mulțumim miniștrilor pentru vot!

4. a fost formată Comisia guvernamentală pentru politicile de tineret, care presupune că miniștrii și sectorul neguvernamental de tineret își vor uni eforturile pentru a implementa mai eficient politicile Guvernului în domeniul tineret; – mulțumim ONG-iștilor care ne-au sâcâit (în sensul bun) jumătate de an la acest subiect!

Susținerea competitivității sectorului tehnologiilor informației și comunicațiilor:

1. modificarea modalității de acordare a numerelor de telefoane fixe pentru companiile private, care erau dezavantajate față de Moldtelecom. Inițial, problema a fost rezolvată pe termen scurt pentru companiile private, iar în acest moment se va deschide accesul tuturor companiilor private de a obține numere de telefoane fixe din blocul „9” destinat „Unite” și va fi deschis un șir nou „3”, care va rezolva problema pe termen lung; – mulțumiri ANRCETI pentru deschidere!

2. negocierea cu cel mai mare sistem internațional de plată online „PayPal” de a-și extinde serviciile în Republica Moldova. În septembrie 2011, am primit un răspuns pozitiv în privința venirii lor în țara noastră. A fost încheiat procesul analizei cadrului de reglementare, în colaborare cu BNM. Acum, PayPal face modificări tehnologice pe intern, pentru a se putea extinde în R. Moldova; – aici mulțumirile le voi adresa după ce PayPal va fi în MD.

3. coordonarea elaborării a două rapoarte pentru acordarea facilităților pentru a) companiile producătoare de soft și b) companiile importatoare de calculatoare; – mulțumiri mediului privat, MTIC, Constanței, lui Gav etc.

4. elaborarea unui plan de acțiuni interministerial pentru creșterea nr. și a pregătirii specialiștilor TIC. Ieri am schițat ce avem de implementat imediat. Veți mai auzi noutăți la acest capitol – mulțumesc colegilor de la USAID, CEED II. Meritați monument!

Susținerea inițiativelor de tineret:

1. creșterea bugetului pentru “inițiativele tinerilor” de la 1,8 milioane de lei în 2010 la 8 milioane de lei în 2011. Câte ceva, despre cum sunt utilizați acești bani, vedeți mai jos; – mulțumesc Premierului pentru susținere!

2. finanțarea parțială a primului eveniment TEDxChișinău (7 mai 2011), în cadrul căruia tinerii lansează idei capabile să schimbe lumea. Următorul TEDx, (unul pe YOUTH – la nivel internațional este aleasă o zi pentru un eveniment dedicat tinerilor – sper să aibă loc în noiembrie 2011; – mulțumesc tinerilor entuziaști ce au coordonat proiectul.

3. susținerea și finanțarea “Hai, Moldova!”, cel mai mare proiect de voluntariat din istoria Republicii Moldova, în cadrul căruia au fost colectate peste zeci de tone de deșeuri; – mulțumesc celor care nu mai aruncă gunoi în parcuri.

4. implementarea unui proiect pilot de atragere în R. Moldova a tinerilor moldoveni plecați la muncă peste hotarele țării în colaborare dintre Guvern și Organizația Internațională pentru Migrație (în cadrul căruia 20 de tineri au revenit acasă și au fost angajați în mediul privat sau Guvern). În acest an, proiectul va fi extins. Detalii – mai târziu; – mulțumiri pentru colegii de la OIM pentru dedicație și efort!

5. susținerea organizării primului campionat internațional de hochei pe gheață în Chișinău (anul trecut acest campionat a avut loc în premieră la Tiraspol) în perioada 12-15 mai 2011, în cadrul căruia au fost implicați adolescenți cu vârste între 13-15 ani din România, Ucraina, Belarus și R. Moldova. – mulțumesc tinerilor de la acest campionat și sclipirilor din ochii lor!

Modificarea cadrului legal:

1. modificarea clasificatorului unic al funcțiilor publice, care permite tinerilor să se angajeze în mai multe funcții executive la Guvern imediat după absolvirea facultății. – mulțumesc tinerilor care lucrează la Guvern, îi vor „îmbolnăvi” și pe alții!

2. inițierea modificării art. 66 din Legea cu privire la drepturile de autor și conexe. Din cauza unor greșeli principiale în redacția actuală, dacă legea s-ar aplica, ar urma să fie închise majoritatea site-urilor din R. Moldova, inclusiv site-ul Guvernului. În urma consultărilor publice cu mediul privat din domeniul TIC, cu susținerea AGEPI, a fost identificată o variantă de compromis, care perioada următoare va ajunge în ședință de Guvern și, ulterior, în Parlament; – mulțumesc bloggerilor care au atras atenția la acest subiect.

Campanii online:

1. susținerea unei campanii de promovare online pentru formația „Zdob și Zdub” în cadrul festivalului internațional de muzică „Eurovision”; – mulțumesc Ministerului Culturii pentru susținere financiară.

2. implementarea a două campanii online de stimulare a participării tinerilor la vot: „Yes la vot pe 28!” (noiembrie 2010) și „+1 vot” (iunie 2011). – mulțumesc tinerilor care au fost la vot.

Alte acțiuni:

1. în acest an, 9 funcționari publici au fost delegați la studii de masterat la una dintre universitățile de prestigiu din Germania, Marea Britanie, SUA sau Canada. În următorii 3 ani, în total vor fi trimiși la studii 60 de funcționari publici. Ulterior, după absolvirea studiilor, vor reveni ca să lucreze în cadrul Guvernului Republicii Moldova; – mulțumim donatorilor pentru finanțarea acestui proiect.

2. coordonarea elaborării unei analize cost-beneficiu privind dotarea cu calculatoare a școlilor din Republica Moldova (inclusiv dotarea cu softuri educaționale și instruirea profesorilor). – mulțumiri echipei lui Sorin Hadârcă.

3. susținerea halterofilului de performanță Ștefan Roșca. În această vară, Ștefan a fost la un cantonament de pregătire în Rusia, unde și-a îmbunătățit rezultatul la ridicarea halterelor de la 150 la 163 kg. Din 1 septembrie, Ștefan a devenit student la facultatea de drept. – mulțumim lui Mircea Surdu pentru reportaj.

4. susținerea maestrului Gheorghe Vrabie de a-și tipări propria carte „Simbolica”, cu descrierea simbolurilor naționale ale Republicii Moldova (am identificat finanțarea necesară la Ministerul Culturii); – mulțumesc dlui Vrabie pentru moștenirea care o lasă generațiilor viitoare.

Aștept mai jos la comentarii critici și propuneri pentru activitatea de viitor ;)

Comments

comments