(video) Nu trebuie să cerşim, ci să impunem respect pentru limba română!

Нравится

Publicat la 31 Aug, 2010; 6,787 afișări;; 23 comments; tag-uri:

Limba română nu se simte încă la ea acasă! Nu vreau să ne plângem de milă. Pur şi simplu, constat că asta-i realitatea pe “plaiul nostru mioritic”. Ca să nu mă pierd în date statistice, am să ofer un exemplu simplu de tot: în Parlamentul Republicii Moldova există deputaţi care nu pot vorbi limba română. Această stare de lucruri spune multe despre situaţia limbii române la Chişinău.

Amintesc că legislaţia prevede expres că funcţionarii publici trebuie să cunoască “limba de stat”. Mai multe comentarii sunt de prisos. Care e soluţia? Guvernul şi Parlamentul trebuie să creeze condiţiile necesare pentru protecţia şi promovarea “limbii de stat”, iar noi (cei care suntem adepţii adevărului istoric!) nu trebuie să cerşim, ci să impunem respect pentru limba română!

Problema e în noi

Guvernările de până acum nu au fost capabile să rezolve problema lingvistică. Nu trebuie să căutăm la Kremlin sau Bucureşti persoane vinovate de situaţia creată. Problema este în mentalitatea noastră. A celor care trăiesc între Prut şi Nistru. Iar când ne va veni mintea la cap, vom cere, indiscutabil, ca funcţionarii care ne conduc să cunoască în mod obligatoriu limba „mulţimii” şi ca toată publicitatea să fie realizată în limba „de stat” (detaliu foarte important şi pentru dezvoltarea presei autohtone).

Să nu uităm că e de datoria noastră să protejăm limba română, începând de la cel mai jos nivel – stradă, microbuze, magazine, până la cel mai înalt nivel – universităţi, Parlament şi Guvern.

Respect pentru limba română

Îmi aduc aminte de o situaţie destul de interesantă pe care mi-a povestit-o Gheorghe Vrabie, realizatorul stemei de stat a Republicii Moldova. Dl Vrabie, împreună cu soţia sa, lucra în regiunea transnistreană. Job-ul familiei Vrabie era să realizeze un desen uriaş pe peretele unei clădiri cu câteva etaje, având ca materie primă bucăţi mici de ciment de diferite culori. Iniţial, când au fost auziţi că vorbesc româna, chiar şi copiii au început să râdă badjocoritor. Însă, cu timpul, când au văzut rezultatul muncii depuse de familia Vrabie, kindereii şi-au schimbat radical atitudinea. Unii dintre ei s-au apropiat şi au încercat să vorbească cu „eroii noştri” în română. Asta e! Nu trebuie să cerşim, ci să impunem respect pentru limba română!

Vedeţi mai jos şi două piese superbe, care aduc un omagiu Limbii Române:

Vezi mai mult

Topul celor mai influenți oameni din online-ul moldovenesc. Intră și votează ;)

Нравится

Publicat la 30 Aug, 2010; 7,025 afișări;; 13 comments; tag-uri: , ,

Se pregătește topul celor mai influenți oameni din online-ul Republicii Moldova. E vorba de un experiment, realizat pentru țările din Europa Centrală și de Est, în baza voturilor vizitatorilor.

Organizatorii susțin că, dacă un vizitator este convins să facă un click pe un link, ar însemna că ar fi fost cumva influențat :) Încă nu știu ce rezultate reale va avea acest proiect, dar mi se pare unul interesant.

În baza voturilor vizitatorilor se configurează un top pentru fiecare țară în parte. Ulterior, în dependență de cât de activă este fiecare țară în parte, se formează un top al țărilor din Europa Centrală și de Est. În acest moment (luni, 30 august, ora 12:40), liderul clasamentului este Bulgaria, urmată de Turcia și Grecia. România este pe locul 6. Republica Moldova este pe locul 11 (cred că merităm un loc mai bun, nu?!) și este în fața unor țări ca Ucraina, Polonia, Federația Rusă sau Lituania.

Deci, dacă dorești să susții autorul blogului în acest top, fă un click aici. Mulțumesc anticipat! ;)

Dacă dorești să vezi lista integrală a omenilor din R. Moldova, înregistrați în acest experiment, intră aici. Mă bucur că s-au înregistrat și oameni activi din online-ul moldovenesc. Deocamdată, nu avem încă niciun reprezentant din Republica Moldova în topul primilor 20 de participanți în acest proiect.

Vezi mai mult

(video) Felicitări cu ocazia Zilei Independenței… de URSS!

Нравится

Publicat la 27 Aug, 2010; 2,337 afișări;; 13 comments; tag-uri: ,

Azi, 27 august, e Ziua Independenței R. Moldova. Oficial, potrivit Constituției, suntem un stat independent și suveran. La 27 august 1991, după ce a avut loc destrămarea Uniunii Sovietice, R. Moldova și-a declarat independența. Altfel spus, o independență față de fosta URSS.

Dar, de facto, cine suntem? Un stat mic și dependent de mulți factori externi: de gazul rusesc, de granturile UE și SUA, de creditele FMI, de capriciile “ursului rus” care menține artificial conflictul transnistrean etc.

Pentru ca R. Moldova să fie un stat independent e nevoie să avem, în pimul rând, o economie viabilă. Atunci când vom putea să ne achităm singuri toate facturile, să avem drumuri europene, fabrici și uzine profitabile etc., vom avea precondițiile necesare pentru a fi un stat cu adevărat independent.

Noi, tinerii, cu libertate în gândire și demnitatea obținută la 7 aprilie, știm foarte bine ce avem de făcut. Îmi doresc ca, în urma acțiunilor generației noastre, copiii noștri să simtă că trăiesc într-un stat independent.

Mai jos vă propun să urmăriți ce părere a avut regretatul Nicolae Sulac, un mare patriot al neamului, despre Independența R. Moldova: “Kto takoi, cito za client? Prediavite document! pe pământul nostru drag…”sursă imagine: burdujan.eu

Vezi mai mult

În bătălia Țopa vs Plahotniuc, țin cu… UNIMEDIA ;)

Нравится

Publicat la 18 Aug, 2010; 4,316 afișări;; 21 comments; tag-uri: , ,

O scurtă precizare: în scandalul mediatic și de protejare a intereselor economice dintre Mocanu, însoțit de oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa, contra lui Vladimir Plahotniuc, redacția UNIMEDIA nu protejează / promovează o anumită parte în defavoarea celeilalte. Interesul nostru este de a mediatiza acest subiect din ambele puncte de vedere, prezentând declarații și documente (azi vom publica o parte din ele), pentru ca cititorii să-și poată formula propriul punct de vedere.

Pe de altă parte, atragerea în acest proces de judecată a televiziunilor de știri Publika TV și Jurnal TV sper să rămână la nivelul “publicării dezmințirilor“, fără să existe sancțiuni în adresa presei. De altfel, o spun experții, amenințările și sancțiunile în adresa presei vor fi condamnate.

Sper ca instituțiile statului să-și facă onest meseria, iar instanța de judecată să pronunțe un verdict corect.

Vezi mai mult

Conflictul Mocanu & Țopa vs Plahotniuc se cere rezolvat în instanță, dar fără implicarea lui Lupu sau a lui Filat

Нравится

Publicat la 12 Aug, 2010; 3,554 afișări;; 25 comments; tag-uri: , , , ,

Se vede cu ochiul liber că în spatele conflictului public între Sergiu Mocanu, Victor Țopa și alți oameni de afaceri (pe de o parte) și Vladimir Plahotniuc (pe de altă parte) sunt interese economice. Informația este confirmată și de Victor Țopa, intermediarul investiției germane de la Jurnal Trust Media, fost partener de afaceri cu Plahotniuc în cadrul Victoriabank. Băieții nu s-au înțeles undeva. Unul susține că i-a fost luată ilegal partea sa, celălalt spune că totul e ok. Cine e cu mâinile curate și cine are dreptate? N-am de unde să știu. Pot doar să presupun. Dar așa cum n-am probe, păstrez presupunerile pentru mine.

O abordare incorectă mi se pare încercarea de a implica în acest conflict liderii PLDM și PDM, care lovește dur în imaginea ambilor politicieni. Filat și Lupu nu sunt chei de biserică, dar niciunul dintre ei n-ar trebui să aibă implicații într-un caz de “clarificare a relațiilor” dintre doi foști parteneri de afacere. Să-i lăsăm să se clarifice între ei, iar instituțiile statului să-și facă meseria.

Chiar dacă există mari dubii în privința independenței unor judecători, cert este că un conflict de asemenea proporții poate fi rezolvat doar în instanța de judecată. O altă cale decât înțelegerea între părți (nu pare a fi posibilă) sau adresarea în justiție nu există. Să prezinte părțile probele în instanța de judecată și să fie pronunțat verdictul.

Vezi mai mult