Decretul lui Ghimpu nu trebuie anulat

Нравится

Publicat la 27 Jun, 2010; 3,091 afișări;; 28 comments; tag-uri: ,

Esența decretului președintelui interimar Mihai Ghimpu este corectă. 28 iunie 1940 este zi a ocupației sovietice. Indiscutabil. Și acest fapt trebuie recunoscut, condamnat și comemorat. Altceva este faptul că modul și contextul în care Ghimpu a emis acest decret este unul greșit. Cu toate acestea, anularea decretului ar fi o greșeală.

Adevărul istoric e bine cunoscut: La 26 iunie 1940, prin nota ultimativă transmisă guvernului de la Bucureşti, Moscova cerea României “să înapoieze” Uniunii Sovietice teritoriul Basarabiei şi a nordului Bucovinei. Astfel, la 28 iunie, fiecare dintre noi, cu conștiința națională trează, va comemora aceste evenimente tragice.

Pe de altă parte, modul și contextul în care Mihai Ghimpu a emis acest decret este unul greșit. Modul e incorect, deoarece și-a ignorat colegii din AIE. Cred că se putea ajunge și la un numitor comun, dacă subiectul era discutat pe intern. Contextul, la fel, este unul greșit, deoarece decretul este și în favoarea PCRM, care a primit “un cadou” extraordinar înaintea campaniei electorale. Acum nu mai au nevoie să caute argumente contra reformelor guvernării AIE, ci au o temă bună de campanie, cu care vor specula.

Cu toate acestea, lucrurile nu mai pot fi schimbate. Urmează să se pronunțe Curtea Constituțională referitor la constituționalitatea decretului.

Ar fi ok ca decretul să nu fie anulat, deoarece, în acest mod, nu va fi anulată modalitatea greșită de emitere a decretului, ci esența lui. Și ar fi păcat.

Vezi mai mult

Dle ministru Negruță, prudența în declarații și în acțiuni nu încurcă nimănui. Nici măcar unui ministru!

Нравится

Publicat la 24 Jun, 2010; 2,397 afișări;; 12 comments; tag-uri:

(UPDATE: joi, 19.10) M-am documentat azi jumătate de zi referitor la optimizarea de personal. Greșeala e în primul rând la Guvern, apoi la consiliile raionale și, în ultimul rând, la primarii din sate. Pentru mâine, 25 iunie, pregătim un material mai amplu cu prezentarea situației. Sper în acest mod să putem stopa reducerile de personal și de salarii din sate.

Greșește Consiliul raional Glodeni, dar ministrul Finanțelor acuză primarul dintr-un sat.

Îl cunosc pe Veaceslav Negruță ca un adevărat profesionist și îl respect pentru ceea ce face… dar, astăzi, 24 iunie, m-a nemulțumit o declarație pripită a ministrului, lansată în cadrul ședinței de Guvern.

Voi explica ce am în vedere. UNIMEDIA a publicat anterior o știre, care se referea la o decizie a autorităților din r. Glodeni pentru reducerea numărului de salariați de la buget și a cheltuielilor publice din toate satele acestui raion. Pentru a ilustra situația a fost prezentat cazul s. Limbenii Vechi (un sat în care am copilărit :) ), căruia cei de la raion i-au cerut expres reducerea salariaților cu 4,8 unități și a cheltuielilor publice cu peste 60 de mii de lei. Astfel, au fost reduse cele două locuri de muncă vacante în grila de personal din sat, iar pentru acoperirea celorlalte 2,8 unități rămase au fost reduse proporțional unitățile de la ceilalți angajați, astfel fiindu-le scăzut salariul cu 18 lei pentru fiecare persoană.

Ca reacție la acest caz, ministrul Negruță a declarat azi că e vorba de “o informaţie eronată, care a fost lansată de un primar şi care nu corespunde realităţii” și că “este o încercare de a manipula opinia publică”. Ministrul a mai adăugat că a discutat acest subiect cu direcția finanțe din r. Glodeni și că decizia nu a afectat persoane, ci doar anumite funcţii.

Ulterior, premierul Filat a precizat că “este vorba şi de sabotaj” și i-a cerut lui Negruță să analizeze situația și să existe “sancţiuni, nu doar constatări”.

Dacă ținem cont de constatarea ministrului Negruță și de solicitarea premierului Filat, putem deduce ușor că primarul din s. Limbenii Vechi ar trebui sancționat. Părerea mea este că ar fi o EROARE dacă se va proceda așa!

Iată cum s-a ajuns aici: Guvernul a luat decizia de optimizare a personalului din contul locurilor vacante. Ulterior, consiliul raional Glodeni a luat decizia de reducere a personalului proporțional în toate satele din raion (adică fără a ține cont de nr. real de locuri vacante și încălcând, indirect, hotărârea Guvernului), iar primarul din s. Limbenii Vechi a executat indicațiile “celor de mai sus”.

Ulterior, după ce premierul Filat a declarat că nu este permis să fie reduse salariile, personal l-am contactat pe primarul din sat cu rugămintea de a comenta situația (deci, l-am tras eu de limbă, dlor, cum putea să nu spună presei ce se întâmplă?).

Gândul meu era că Guvernul va reacționa în așa mod încât să fie modificată decizia defectuoasă a Consiliului raional Glodeni, care a aplicat greșit hotărârea Guvernului. Când colo… ministrul Negruță ne anunță că primarul e vinovat, lansează “informații eronate” și “manipulează opinia publică”. Iar pentru curajul că a reacționat (la insistența presei!) după ce fusese impus să reducă din personalul existent, nu doar din locurile vacante (avea o altă soluție?), primarul riscă să fie penalizat.

Mai mult, dle Negruță, ca să înțelegeți mai bine situația, voi preciza că primarul din acest sat este unul care susține Partidul Liberal Democrat din Moldova (adică partidul care v-a desemnat în calitate de ministru!) și nu avea nicio intenție de a “dezinforma opinia publică” în defavoarea Guvernului Filat.

Astfel, dacă ținem cont de cele expuse mai sus, acuzațiile Dvs. (hai s-o spunem diplomatic) sunt cel puțin pripite.

Sper că atunci când a precizat că “este vorba şi de sabotaj” (!), premierul Filat a înțeles mai larg situația și a vizat decizia Consiliului Raional.

Voi urmări atent cum va evolua acest subiect.

Vezi mai mult

Va arăta Voronin obosit și înfrânt după referendum, anticipate și prezidențiale?

Нравится

Publicat la 03 Jun, 2010; 3,100 afișări;; 22 comments; tag-uri: ,

Yo cred că da! A mai rămas jumătate de an ca să se convingă și simpatizanții “omului Roșu” ;)

imagine draft: ionbargan.md

Vezi mai mult

AIE își revine spectaculos. PCRM – în knockout!

Нравится

Publicat la 03 Jun, 2010; 3,263 afișări;; 20 comments; tag-uri: , , ,

Alianța pentru Integrare Europeană, coaliția de guvernare din R. Moldova, merită felicitată! Azi, 3 iunie, AIE a punctat spectaculos în meciul “referendum&alegeri” contra PCRM. AIE a reușit să atragă de partea sa Consiliul Europei și Comisia de la Veneția și să stabilească data pentru referendum, alegeri parlamentare și prezidențiale într-un mod cât se poate de reușit. PCRM, din postura sa de învingător (aparențele înșeală!), a rămas cu buza umflată. Mai mult, sunt toate șansele ca PCRM să fie într-o ipostază jenantă la alegerile din toamnă și să obțină un scor electoral rușinos.

Deci, AIE a obținut ce și-a propus – inițierea referendumului pentru modificarea art. 78 din Constituție. E un mare avantaj, deoarece AIE va câștiga referendumul (cetățenii vor să-și aleagă direct președintele). PCRM îl va pierde (optează pentru ca președintele să fie ales de Parlament) dacă va continua să se opună. Alegătorii, care se vor prezenta la urne (inclusiv și cei ai PCRM), vor vota pentru ca președintele să fie ales direct de către popor.

Deci, componentele AIE vor ieși învingătoare la referendum și vor intra cu pieptul deschis în alegerile anticipate și prezidențiale. Aici, PLDM și PDM vor fi cele mai avantajate, deoarece își vor înainta liderii de partid (cele mai populare personalități publice ale momentului) la funcția de președinte al țării (parlamentarele vor fi concomitent cu prezidențialele), care vor funcționa ca locomotive puternice pentru scorul electoral al partidului în Parlament. Scriam anterior că PCRM (Voronin nu va putea candida) și PL nu au candidați puternici. AMN, PSD, PMU, MAE, PPCD și PNL nu au șanse pentru că au în față lideri mai puțin populari și, în spate, partide mici.

PS: Prețul la gazele naturale încă nu va fi majorat (data preconizată este 1 ianuarie 2011) și va avea un efect mai mic asupra votului alegătorilor.

PS2: E cazul să amintesc că peisajul mediatic din toamna 2010 va fi unul total diferit de cel din primăvara 2009. În primul rând, Moldova1 devine cu adevărat un post public de televiziune. Prime și boss-ul vor susține “orice guvernare” (vom vedea dacă este așa). Publika TV, Jurnal TV, TV7 și Pro TV (sper să obțină și licențe pentru a emite pe tot teritoriul țării) sunt pe poziții de a oferi spațiu tuturor concurenților electorali.

PS3: NIT & Co va rămâne unicul bastion veritabil al PCRM, dar strategia de manipulare grosolană nu va mai da roade. Vă ofer un exemplu: o știre de pe site-ul omg.md – Consiliul Europei a pus la îndoială recomandările Comisiei de la Veneţia cu privire la Moldova. Înțelegeți ce tâmpenie au scris? Comisia de la Veneția e o parte componentă a Consiliului Europei. Și dacă și-a expus poziția, atunci CoE la sigur că a coordonat-o din timp și cu celelalte foruri europene. La fel ar fi o tâmpenie să citim un titlu, precum că PCRM pune la îndoială o informație publicată de site-ul său omg.md. Greșesc, dle Petkov?

PS4: Ca să nu uit… acțiunea de azi de toată frumusețea a AIE a avut loc exact în ziua în care s-a împlinit 1 an de la votul de aur, când PCRM nu a găsit încă un singur vot și nu a putut să-și aleagă președintele.

Vezi mai mult

Către liderii AIE: Vrem de la voi mai multă unitate în declarații și în acțiuni ;)

Нравится

Publicat la 02 Jun, 2010; 2,116 afișări;; 6 comments; tag-uri: , , , ,

(UPDATE, ora 18:40) Nici nu am reușit bine să “mă rățoiesc” la liderii AIE… și se pare că deja există o soluție (logic că nu are nicio legătură cu articolașul meu) :) UNIMEDIA transmite că la fix 1 an de la Votul de Aur, AIE va anunța data alegerilor parlamentare anticipate și a referendumului pentru modificarea Constituției.

În ultima perioadă, fiecare dintre cei patru lideri ai Alianței pentru Integrare Europeană și-a arătat “colții” către alți colegi de alianță. Și ca tabloul să fie întregit, cei patru lideri s-au acuzat reciproc că altcineva ar fi ieșit primul cu declarații pripite. Să-i luăm pe rând.

Partidul Liberal
Deși au făcut o lovitură de imagine (și electorală) minunată prin prezentarea imaginilor video despre ce s-a întâmplat în noaptea de 7 aprilie, PL a greșit în raport cu comisia Nagacevschi. Cum ar fi fost acceptat de către public raportul 7 aprilie dacă ar fi fost prezentat “la pachet” cu imaginile video “buclucașe”? Cu cine s-a consultat atunci PL? Cu niciunul dintre colegii din AIE. Este un pas corect din punct de vedere electoral, dar greșit din punctul de vedere al comunicării interne în AIE.

Partidul Democrat
Democrații au avut și ei o ieșire necoordonată în AIE. Vă aduceți aminte de precizarea PDM potrivit căreia alegerile anticipate ar trebui organizate în toamnă, iar termenul rezonabil înseamnă câteva săptămâni sau luni și nicidecum ani. Ce a fost asta? Lupu i-a dat de înțeles lui Ghimpu că nu va tolera ca alegerile să fie amânate prea mult. Iarăși, e corect din punct de vedere electoral, dar greșit din punctul de vedere al comunicării interne în AIE.

Partidul Liberal Democrat
Ca să nu fie mai prejos, PLDM, prin vocea liderului de partid Vlad Filat, a anunțat că referendumul ar urma să fie organizat până la sfârșitul verii, iar alegerile parlamentare anticipate să fie organizate în aceeași zi cu alegerile prezidențiale în perioada octombrie-noiembrie 2010. Filat a mai făcut precizarea că a făcut public acest anunț după ce PDM și-a făcut public propriul punct de vedere. Poftim. S-a insistat pe aceeași strategie cu a colegilor din alianță. Aceeași situație: e corect din punct de vedere electoral, dar greșit din punctul de vedere al comunicării interne în AIE.

Alianța Moldova Noastră
Serafim Urechean ne-a anunțat ca un adevărat clarvăzător ca nu e cazul să ne pripim cu concluziile, deoarece alegerile pot fi organizate și peste 3 ani, argumentând că 70% din cetățenii Republicii Moldova nu-și doresc alegeri anticipate. Ce putem spune? O declarație adresată alegătorilor și greșită din punctul de vedere al comunicării interne în AIE.

În concluzie, fiecare dintre cele patru componente ale AIE au ignorat unitatea alianței în favoarea propriului interes electoral. Situația e speculată perfect de către comuniști. Reprezentanții PCRM nu au uitat să amintească în cadrul emisiunilor tv că ei sunt pentru un dialog cu AIE pentru modificarea art. 78 din Constituție în Parlament, doar că, iată, cei din alianță se ceartă între ei și nu se pot înțelege. Deși e un șiretlic al comuniștilor (ei sunt atât de “deschiși” pentru dialog încât nu participă nici la ședințele Parlamentului), o parte dintre alegători sunt derutați și percep situația creată ca o bilă neagră în adresa AIE.

Le place sau nu liderilor AIE, dar societatea așteaptă acum de la ei mai multă unitate în declarații și în acțiuni.

Vezi mai mult