Azi “m-am supărat” ;) pe serviciile de presă ale Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Justiției

Нравится

Publicat la 28 May, 2010; 2,934 afișări;; 13 comments; tag-uri: ,

Deci, e vorba de două ministere din R. Moldova. Să le luăm pe rând:

Ministerul Tineretului și Sportului a trimis un comunicat de presă în care anunță că luni, 31 mai, va avea loc deschiderea oficială a bazinului mare de la fostul Complex Sportiv Locomotiv. Până aici e foarte ok. Bravo pentru acțiune. Mai departe serviciul de presă ne anunță că la eveniment vor participa presedintele M. Ghimpu, primarul de Chisinau D. Chirtoaca și Ministrul Tineretului și Sportului Ion Cebanu. Ați înțeles ceva? Un minister, care aparține PL, deschide oficial un bazin și invită acolo colegii de partid (șeful de partid Mihai Ghimpu și colegul de partid Dorin Chirtoacă). Dar unde e premierul? Sau Ministerul Tineretului și Sportului este o secție de la Președinție sau o direcție a primăriei mun. Chișinău?

Ministerul Justiției trimite un alt comunicat de presă despre adoptarea legii cu privire la avocatură, care este una cu adevărat importantă pentru cetățeni. Felicitări pentru rezultat! De ce? Deoarece noi, muritorii de rând, vom putea fi reprezentați în instanța de judecată doar de avocați. Sunt și alte prevederi importante în această lege. Vedeți mai jos ce scrie serviciul de presă de la Ministerul Justiției în primul aliniat: “Legislativul a adoptat astăzi în lectură finală legea cu privire la modificarea şi completarea unor acte normative, care vor reforma instituţia avocaturii. Proiectul de modificare a actelor normative cu privire la avocatură a fost elaborat de Ministerul Justiţiei, fiind o prioritate înscrisă în acţiunile de priorităţi ale Programului de activitate al Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” pentru anii 2009-2012, prin care Guvernul şi-a asumat crearea mecanismelor eficiente care ar garanta independenţa justiţiei şi respectarea drepturilor omului.

Ați înțeles ceva? E clar doar că a fost adoptată o nouă lege. Și atât. În rest e limbaj de lemn. Unde sunt lucrurile importante, care schimbă viața cetățeanului? Undeva la coada comunicatului de presă, expuse într-un limbaj foarte tehnic. Aici e cazul să precizez că, dacă facem abstracție de la acest caz, serviciul de presă de la Ministerul Justiției lucrează eficient și este, din punctul meu de vedere, al doilea ca eficiență după serviciul de presă al Guvernului. Doar că, în acest caz, birocrația și-a spus cuvântul. Tatiana Pașcovschi mi-a scris o replică, pe care o puteți citi aici.

Deci, lucrurile nu sunt aranjate cum ar fi corect să fie. În primul caz de la Ministerul Tineretului și Sportului se sare peste linia de subordonare (un ministru e cazul să-și coordoneze acțiunile în primul rând cu premierul, nu doar cu șeful de partid). În al doilea caz, funcționarii au uitat că lucreză pentru cetățeanul simplu și că ar trebui să scrie comunicatele de presă anume din punctul de vedere al acestui cetățean, nu din perspectiva programelor grandioase ale Guvernului.

Evident că supărarea mea e expusă mai mult în glumă, decât în serios. Oricum, îmi doresc ca componentele Guvernului să manifeste mai mult respect. Mai înțelegem și noi câte ceva ;)

Vezi mai mult

Cine ar putea fi următorul președinte al R. Moldova? Părerea mea: Filat sau Lupu

Нравится

Publicat la 27 May, 2010; 4,097 afișări;; 37 comments; tag-uri: , , , ,

Întrebarea din titlu frământă multă lume. Nimeni nu mai crede că Marian Lupu se menține ca o candidatură comună a partidelor din cadrul AIE. Astăzi informația a fost confirmată și de către Vlad Filat, care a anunțat că PLDM va avea o candidatură proprie la prezidențiale. Deci, spiritele se agită. Așa că ne putem întreba pe bune: Cine va fi următorul președinte al R. Moldova?

Cred că e cazul să luăm în calcul candidaturile partidelor importante, deoarece partidele mici, chiar dacă își vor înainta propriile candidaturi, o vor face nu atât pentru a câștiga cursa, cât pentru a-și promova liderul.

Deci, să trecem prin curtea partidelor politice importante, cu șanse de trecere în Parlament (potrivit ultimelor sondaje de opinie).

Partidul Comuniștilor
1. Vladimir Voronin – este prima și unica candidatură reală a PCRM (dacă va fi acceptată de Curtea Constituțională). Cu siguranță ar trece în turul doi, unde va pierde în fața candidatului democraților. Altcineva de la comuniști? Nu cred. Nici Dodon și nici Muntean nu au șanse reale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova
1. Vlad Filat – candidatul PLDM la prezidențiale. Are șanse reale de a câștiga cursa, dacă va reuși să treacă în turul doi ca să se dueleze cu Voronin. Vor fi doi oameni de forță, unde Filat îl va zdrobi pe Voronin. Părerea mea. Alexandru Tănase – este a doua persoană cu șanse din PLDM, având în vedere prezența și prestanța publică, inclusiv funcția din partid. Indiscutabil că ar câștiga în turul doi în fața candidaturii comuniste, deoarece va atrage cu ușurință simpatiile alegătorilor celorlalte partide democratice. Are o problemă – nu are vârsta de 40 de ani și nu va putea candida.

Partidul Democrat
1. Marian Lupu – unica candidatură reală a PDM. Dacă până acum era cert că este unul dintre cei doi candidați la funcția supremă în stat, în cadrul prezidențialelor Lupu va avea o misiune deloc simplă – să treacă în turul doi. Dacă trece, câștigă cursa în bătălia cu Voronin.

Partidul Liberal
1. Mihai Ghimpu – nu trece în turul doi, deoarece nu are cum să adune mai multe voturi în primul tur într-o competiție deschisă cu Filat sau Lupu pe segmentul electoratului cu viziuni democratice. Deci, nu are șanse. Dorin Chirtoacă are imagine pentru a putea candida, dar nici el nu are vârsta necesară de 40 de ani.

Deci, dacă partidele își vor înainta liderii în cursa pentru prezidențiale, șanse reale au Filat, Lupu și Voronin. Bătălia reală se va da între Filat și Lupu.

PS: Pentru asta e necesar ca să fie modificat art. 78 din Constituție prin referendum, evident :)

Vezi mai mult

Principala lecție a BOP: PDM, PSD și PMU au nevoie de strategii noi ca să atragă electoratul PCRM

Нравится

Publicat la 26 May, 2010; 2,413 afișări;; 14 comments; tag-uri: , , , ,

Principala lecție a Barometrului de Opinie Publică pentru clasa politică de la Chișinău, din punctul meu de vedere, este că partidele de centru-stânga (PDM, PSD și PMU) au nevoie de noi abordări pentru a atrage electoratul Partidului Comuniștilor. Pe partea de centru-dreapta a scenei politice lucrurile arată mai clar: PLDM crește rapid și constant, PL se stabilizează în jur de 7-15%, iar AMN se duce la fund.

În timp ce PCRM rămâne a fi principala forță politică și își stabilizează electoratul (unele sondaje arată o ușoară scădere, altele – o ușoară creștere), Partidul Democrat scade. La orizont se vede încă o formațiune de stânga – Partidul Social Democrat – care adună electorat, dar este încă departe de trecerea pragului electoral. Partidul Moldova Unită este într-o situație și mai deocheată.

Astfel, pentru ca să-și crească bazinul electoral, PDM, PSD și PMU au nevoie de acțiuni mai energice și mai bine targetate pe așteptările electorale ale alegătorilor comuniști. Lupu, Șelin și Țurcanu ar trebui să se gândească mai bine la avantajele lor în fața lui Voronin și să le valorifice.

Partidul Democrat:
- Lupu are un rating mai mare decât cel al lui Voronin, dar și mult mai mare decât al propriului partid. Dacă PDM rezolvă problema privind asocierea imaginii sale cu a liderului partidului… ar avea doar de câștigat;
- Resursele umane ale PDM (Lupu, Lazăr, Popov, Diacov, Serebrian, Buliga etc.) au un potențial de creștere mai mare decât cele ale PCRM (Voronin, Munteanu, Dodon, Tkaciuk, Petrenco etc.). Se cere accentuarea mesajului acestor lideri politici pe propriul domeniu de referință pentru a atrage simpatiile electorale;

Partidul Social Democrat:
- Dacă se va detașa de imaginea de 2-3% a lui Braghiș și va face un rebranding, PSD ar avea un potențial de imagine pozitiv. Chiar dacă pornește de pe loc gol, echipa lui Șelin (știu că se lucrează în acest sens, dar lumea încă nu o cunoaște) ar putea rupe câteva % de la PCRM.

Partidul Moldova Unită:
- Avantajul liderilor PMU este că vin din interiorul PCRM și cunosc toate punctele slabe ale principalului concurent. Cu toate acestea, nu se obervă public ca liderii PMU să ofere unele detalii din interiorul PCRM care l-ar decredibiliza. În lipsa acestora, alegătorii îi vor taxa pe Țurcanu și Stepaniuc ca fiind “trădători”.

Încă o observație generală în adresa PDM, PSD și PMU: băieți, învățați-vă să anticipați acțiunile comuniștilor și formulați mesaje coerente către acest bazin electoral.

PS: Voi reveni cu o poziție la fel de subiectivă și referitor la PLDM, PL, AMN, MAE și PNL.

Vezi mai mult

Persoana, care a ordonat blocarea Internetului la 7-8 aprilie, trebuie pedepsită

Нравится

Publicat la 20 May, 2010; 3,116 afișări;; 9 comments; tag-uri: , ,

Azi am primit o informație bună: Parlamentul R. Moldova va obliga Procuratura Generală să investigheze cine a ordonat blocarea Internetului la 7-8 aprilie 2009. Anunțul a fost făcut de Vitalie Nagacevschi, președintele comisiei care a investigat evenimentele din aprilie 2009. Referință la acest subiect a făcut și Veaceslav Untilă, președintele MAE.

Amintesc că am scris despre această scăpare a comisiei și, ulterior, am depus efort ca Parlamentul să ia atitudine. Mă bucur că Vitalie Nagacevschi a fost deschis ca să contribuie la clarificarea situației. În scurt timp, mingea va fi pe terenul Procuraturii Generale, care are la dispoziție instrumentele necesare ca să investigheze blocada Internetului și să trimită dosarul in înstanță pentru ca persoanele, care au dat ordinul, să fie pedepsite.

Cred că blocada Internetului face parte din tabloul evenimentelor din aprilie 2009, reprezintă un element important ce nu merită neglijat.

Atunci, timp de o zi, utilizatorii din R. Moldova nu au avut acces la Internet, fiindu-le lezate drepturile. Ulterior, spațiul online a fost deblocat parțial, blocada fiind păstrată de către MoldTelecom și a prevăzut limitarea accesului vizitatorilor la site-urile de știri.

Reiterez că e important ca dosarul să ajungă în instanță, iar persoana responsabilă să fie penalizată. Va fi o despăgubire morală pentru sutele de mii de utilizatori online, drepturile cărora au fost brutal încălcate, cât și un semn că societatea nu va tolera pe viitor astfel de abuzuri din partea puterii, indiferent de culoarea ei.

Vezi mai mult

Avem nevoie de Publika TV și Jurnal TV

Нравится

Publicat la 17 May, 2010; 4,050 afișări;; 16 comments; tag-uri: , ,

Piața media din R. Moldova a evoluat în ultima perioadă. Un rol important îl joacă lansarea celor două televiziuni de știri – Publika TV și Jurnal TV.

Logic că ambele televiziuni sunt pe minus. Așa e la început de cale. Problema este că piața de publicitate este prea mică pentru a permite ca, în următorii ani, posturile tv să devină profitabile. Cu toate acestea, avem nevoie de ele ca de aer. Nu mă refer la politicieni, care au acum mijloace suplimentare unde să-și promoveze mesajele politice, ci la noi, cetățenii R. Moldova, care putem vedea în direct ce se întâmplă în viața publică și urmări mai multe puncte de vedere.

Ce facem?

1. echilibrarea pieței de publicitate. Rușii produc show. Mult show. Și de calitate. Iar Prime retransmite televiziunea publică rusă Pervîi kanal, are o audiență nebună și încasează în buzunar mai mult de jumătate din totalul veniturilor din publicitatea tv. Oamenii din domeniu știu mai bine ce trebuie de făcut pentru a redresa situația. Vizibil este că avem nevoie de statistici de rating credibile, legislație anti-monopol și reguli de joc unice pentru toți actorii tv de pe piață.

2. miliardele UE și SUA să genereze creștere economică. Avem nevoie de economie. Una funcțională. Acum, economia Moldovei este “pe burtă”. Cert este că, fără sprijin extern, ne-am mișca mult mai greu. Există speranța ca fondurile alocate de UE și SUA pentru următorii ani vor genera creștere economică. Asta ar însemna creșterea volumului de publicitate.

E greu să obținem precondițiile de mai sus, dar nu imposibil. Important să păstrăm cursul corect de dezvoltare a țării. Și asta depinde de fiecare dintre noi.

Vezi mai mult

Polonia. Așa cum am văzut-o prin obiectivul camerei foto

Нравится

Publicat la 16 May, 2010; 2,980 afișări;; 9 comments; tag-uri:

În ultimele zile am fost în Varșovia, capitala Poloniei, unde am participat la un training în domeniul migrației în Uniunea Europeană. Vă prezint mai jos câteva momente interesante.

Începem cu o poză altfel. În imagine – lentilele Valentinei Basiul.

Hotarul Belarus cu Polonia. CSI și UE. Trecut și viitor.


Logic, ne aflăm (încă!) “în barca” CSI… rrr…. interzis în UE…


…avem nevoie de vize și suntem verificați la sânge la hotar.


Iată așa înțeleg polonezii să construiască un stadion de fotbal. Ce face stadionul nostru republican?


Orange. Polonia. Au și ei delfini ;) dar au și pelicani.


Ăsta sunt eu. Lângă un castel din Białystok, un oraș din apropierea vamei Poloniei cu Belarus.

Atât pentru azi ;)

Vezi mai mult

(video) Marius Lazurca apreciază UNIMEDIA. Excelență, vă mulțumesc!

Нравится

Publicat la 16 May, 2010; 2,318 afișări;; 10 comments; tag-uri: ,

Solicitat să comenteze importanța Zilei Europei la Chișinău, Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, și-a început comentariul său cu un mesaj de apreciere pentru redacția UNIMEDIA.

Excelență, din numele redacției portalului de știri UNIMEDIA, Vă mulțumesc pentru apreciere. Astfel de mesaje reprezintă o susținere morală importantă pentru echipa de tineri jurnaliști de la UNIMEDIA.

Vezi mai mult

Voronin, trădător de neam, își reneagă originile. Vezi confirmarea VIDEO

Нравится

Publicat la 10 May, 2010; 4,336 afișări;; 11 comments; tag-uri: ,

video PUBLIKA.MD

Vezi mai mult

Punct de vedere subiectiv: Ce sărbătorim la 9 mai – Ziua Europei sau Ziua Victoriei?

Нравится

Publicat la 09 May, 2010; 3,790 afișări;; 15 comments; tag-uri: ,

Ce sărbătorim la 9 mai în R. Moldova: Ziua Europei sau Ziua Victoriei asupra fascismului? Unii umblă cu panglica “Sf. Gheorghe” și sărbătoresc Ziua Victoriei. Alții, organizează mici proteste online, se expun negativ în privința Zilei Victoriei și sărbătoresc Ziua Europei. Societatea din R. Moldova continuă să fie divizată în două: PRO și CONTRA. Alb și Negru. Mai există un grup mic de oameni, care, dincolo de alb și negru, înțeleg că există și alte culori… iar Ziua Victoriei și Ziua Europei nu se exclud una pe alta, ci se completează reciproc.

E cazul să înțelegem că, dacă nu ar fi fost zdrobit regimul fascist, lumea ar fi fost gândită altfel. Nu putem ști cum ar fi arătat astăzi lumea dacă ar fi câștigat Germania nazistă și nici dacă ar fi fost mai bine sau mai rău. Istoria nu poate fi schimbată. Nu ar fi existat nici actuala Uniune Europeană.

Astfel, victoria asupra fascismului a fost o precondiție pentru crearea Uniunii Europene. Pentru noi, românii basarabeni, are și o altă semnificație – ocupația sovietică și toate consecințele nefaste ce au urmat.

E cazul să nu ne uităm trecutul (Ziua Victoriei asupra fascismului) și să privim înainte (Ziua Europei). E adevărat că părinții și buneii noștri privesc mai mult în trecut, iar tinerii – în viitor. Reieșind din cele expuse mai sus, cred că ambele sărbători sunt două fețe ale aceluiași tablou. Iar noi, tânăra generație, e cazul să avem inteligența necesară să vedem lucrurile nu doar în alb și negru… ci în esența lor.

Azi e 9 mai și eu comemorez Ziua Victoriei asupra fascismului, o precondiție pentru a sărbători Ziua Europei.

PS: Mă doare faptul că autoritățile noastre pro-europene de la Chișinău “au amânat” Ziua Europei pentru 15 mai, ceea ce face ca, pe termen lung, oamenii să-și creeze percepția că ar fi vorba de două sărbători diferite.

Vezi mai mult

Nagacevschi nu ne-a explicat cine a blocat Internetul la 7 aprilie. AIE, cer să știm adevărul

Нравится

Publicat la 07 May, 2010; 3,856 afișări;; 26 comments; tag-uri: ,

Comisia parlamentară, condusă de Vitalie Nagacevschi, nu știe încă cine a ordonat blocarea Internetului din R. Moldova în perioada 7-9 aprilie 2009. “E o scăpare! Raportul nu este încă unul complet. Unele dintre cauze sunt insuficiența timpului și a resurselor umane”, s-a scuzat cunoscutul avocat.

Întâi de toate, țin să apreciez efortul comisiei și a președintelui acesteia de a clarifica lucrurile în privința protestelor din aprilie 2009. Totuși, raportul are mai multe carențe, una dintre ele este lipsa unui răspuns clar în privința blocării accesului la internet la 7-9 aprilie.

A fost o scăpare nevinovată? Ok, dar e neserios. E vorba, totuși, de o comisie parlamentară. Nu a avut timp și resurse umane? Posibil, dar chiar era așa de greu să invite 1-2 experți (în blogosferă îl avem pe Vitalie Eșanu), care să le explice în câteva minute membrilor comisiei cum stau lucrurile? Mda… Am fi putut oferi și noi, cei de la UNIMEDIA, detalii despre modul în care ne-a fost blocat site-ul. Nimeni nici nu ne-a întrebat. Această informație ar fi fost cu adevărat o abordare nouă, pe care ar fi prezentat-o acest raport.

Ce facem? Cu siguranță că lucrurile nu trebuiesc lăsate așa cum sunt acum. Nagacevschi a declarat că au fost adresate o serie de întrebări către Procuratura Generală și MAI, de la care se așteaptă o serie de răspunsuri. Plus, deputatul, a mai menționat că va fi invitat și Procurorul General la audieri în Parlament. Astfel, cer ca Alianța pentru Integrare Europeană să ne prezinte un răspuns clar referitor la persoana, care a dat ordinul de blocare a internetului și, ulterior, de menținere a blocadei în adresa site-urilor de știri, iar această informație să se conțină în documentul final, care va fi votat de către Parlament.

Să fiu înțeles corect: blocada Internetului face parte din tabloul evenimentelor din aprilie 2009, reprezintă un element important și nu merită neglijat. Informația urmează să se conțină în textul final, deoarece raportul va reprezenta un document oficial, la care se va face referință și peste ani, iar societatea trebuie să cunoască ce s-a întâmplat atunci.

Asta am avut de spus. AIE, cer acțiuni și răspunsuri. Sper să le primim.

PS: Posibil ca Vitalie Nagacevschi să se supere pentru această postare critică… doar că, dle Nagacevschi, am toate motivele să fiu mai mult supărat pe Dvs. pentru această scăpare din raport.

Vezi mai mult