În atenția Procuraturii! Tânărul aruncat prin geamul Parlamentului nu este Valeriu Boboc, ci Ion Țâbuleac?!

Нравится

Publicat la 23 Mar, 2010; 5,567 afișări;; 28 comments; tag-uri: , ,

Generalul sovietic, comunistul Vladimir Voronin, a declarat ieri în cadrul unei emisiuni de la Pro TV Chișinău că Valeriu Boboc, victima protestelor anticomuniste din 7 aprilie, a fost aruncat peste geam şi a fost găsit sub peretele Parlamentului. „Aşa m-au informat organele de forţă”, a mai adăugat Voronin.

Unde e adevăr și unde e fals? Impresia mea este că Voronin ar putea spune și un adevăr. Cu o singură condiție: tânărul despre care a vorbit „generalul roșu” nu este Valeriu Boboc, ci Ion Țâbuleac. Explic de ce.

Conform raportului unei expertize internaționale (cineva are dubii că nu ar fi corectă?), Valeriu Boboc a decedat în urma loviturilor poliției la 7 aprilie.

Ieri Voronin a lansat „o bombă” informațională și pretinde că Boboc ar fi fost aruncat peste geamul Parlamentului. Ceva nu se leagă, așa-i? Cum e posibil ca un tânăr aruncat de la etajul 3 sau 4 să aibă doar urme a unor lovituri? Orice medic legist va explica că, în cazul unui deces în urma căderii de la o anumită înălțime, moartea persoanei este însoțită de grave leziuni corporale, fracturi ale membrelor etc. Or, Valeriu Boboc nu are astfrel de semne. În schimb, aceste semne le are… exact… Ion Țâbuleac, o altă victimă a protestelor anticomuniste din 7 aprilie!

Potrivit versiunii oficiale a Procuraturii, Ion Ţâbuleac a murit după ce s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune, de unde a căzut, decedând în urma impactului cu solul.

Unde e adevăr și unde e minciună? Nu știu! Cert este că Voronin ar putea să fi gafat (e posibil oare?), făcând publică o informație, care până acum era secretă. Procuratura Generală ar trebui să investigheze și versiunea de mai sus.

Vezi mai mult

Subiectiv: Punctele forte și punctele slabe ale premierului Vlad Filat de la întâlnirea cu bloggerii

Нравится

Publicat la 22 Mar, 2010; 4,577 afișări;; 14 comments; tag-uri: ,

Ieri, 21 martie, UNIMEDIA a organizat primul off-line dintr-o nouă serie de astfel de întâlniri neformale ale bloggerilor cu personalitățile publice din Republica Moldova. Primul invitat a fost premierul Vlad Filat. Mai jos găsiți câteva observații subiective.

Puncte forte:
-    A expus multe idei. Asta contează. Unii politicieni vorbesc mult și frumos, dar nu înțelegi nimic la sfârșit. Fără aluzii. Filat a avut substanță în discurs și răspunsuri argumentate aproape pentru toate întrebările.
-    A arătat încrezut în forțele sale și stăpân pe situație. Un exemplu: „M-am văzut azi cu „drugul”… Vladimir Nicolaevici. Cel care stătea acum un an în spatele geamurilor fumurii și se temea. L-am întrebat cum e viaţa şi ce mai face…” Electoratul moldovean preferă politicienii de forță, în detrimentul celor exagerat de diplomați.
-    O concluzie generală: politicianul Vlad Filat din 2010 a evoluat foarte mult comparativ cu anul 2007. În primul rand, merită remarcată îmbunătățirea semnificativă a discursului politic. Dacă în cursa pentru primăria mun. Chișinău mai avea unele deficiențe atunci când își formula gândurile, actualul premier are un discurs coerent și consecvent. Filat este o persoană dedicată, care își propune obiective clare și lucrează mult până când le realizează. Apreciez la el abilitățile de manager. Un alt avantaj este că Filat chiar știe să lucreze cu presa.

Puncte slabe:
-    A evitat câteva întrebări directe, la care a oferit răspunsuri evazive.
-    A avut o înfățișare prea serioasă. Nu a zâmbit aproape deloc.
-    La sfârșitul întâlnirii off-line părea obosit. Asta nu dă ok la imaginea sa de politician de forță.

Organizatorice ;)
-    Următoarele întâlniri off-line vor fi fără camere de luat vederi (cameramanii vor fi acceptați doar pentru câteva minute la început pentru oportunități de imagine și pentru declarații la sfârșit). M-am convins încă o dată că prezența unei camere de luat vederi îl face pe un politician să se simtă încordat.
-    Personalitățile politice, pe care le-am luat „la ochi” pentru următoarele întâlniri off-line sunt Marian Lupu, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin.

Vezi mai mult

Show politic la Chișinău: Comuniștii folosesc „ciocanul” referendumului ca să-și „secere” concurenții din AIE

Нравится

Publicat la 10 Mar, 2010; 4,379 afișări;; 29 comments; tag-uri: , ,

Ziariștii de la Chișinău nu au timp să se plictisească. Show-ul politic este incitant și acoperă cu succes tematica crizei economice din Republica Moldova. Ultimul „duel” este cel al referendumurilor :) Atât Alianța pentru Integrare Europeană, cât și Partidul Comuniștilor, au anunțat că vor organiza câte un referendum.

AIE va organiza un referendum pentru adoptarea unei noi Constituții. O inițiativă curajoasă și riscantă. Există o sumedenie de prevederi constituționale, care se bat cap în cap, și necesită modificare (ex: avem o republică parlamentară, dar președintele are atribuții lărgite). Pe de altă parte, AIE ar putea să treacă cu vederea articolele constituționale, care se referă la denumirea limbii („moldovanească” vs română) și neutralitatea țării. Și dacă neutralitatea țării este ceva mai ușor de „digerat” și de înțeles, atunci neatingerea articolului referitor la limba moldovenească ar putea scădea elanul optimist al susținătorilor AIE (ex: de ce să votez o Constituție, unde este scris limba moldovenească?). Iar dacă denumirea de „limbă moldovenească” (ah, această neghiobie politică!) este exclusă… cresc șansele ca electoratul de la sate să boicoteze referendumul. Susținătorii ideii lui Ilici vor pune umărul. Mda… iată de ce adoptarea unei noi Constituții este o inițiativă curajoasă și riscantă. Cert este că politicienii curajoși urmează să-și mențină curajul până la capăt, să restabilească adevărul istoric și să excludă minciunile inventate, chiar dacă sunt „constituționale”. Atât am avut de spus la această etapă.

Ca să nu rămână în urmă, la doar o zi diferență, Partidul Comuniștilor anunță despre organizarea propriului referendum. Este logic că laboratoarele comuniste au prevăzut o asemenea decizie politică și au avut pregătit planul „B”, iar acum folosesc „ciocanul” referendumului ca să-și „secere” concurenții din AIE. Codul Electoral le permite inițierea referendumului (PCRM are nevoie de 34 de deputați, adică 1/3 din mandate, în condițiile în care formațiunea comunistă are un număr confortabil de 43 de legislatori).

Ce va urma? Logic: ambele tabere politice (AIE și PCRM) vor demonstra ca referendumul său este „mai pufos, mai frumos” și mai necesar pentru „interesul public”. Ar mai fi de adăugat că AIE are un avantaj. Este la guvernare și deține frâiele puterii.

Vezi mai mult

Dacă grivei nu ar fi mușcat, Muruianu nu ar fi fost demis!

Нравится

Publicat la 04 Mar, 2010; 2,918 afișări;; 8 comments; tag-uri: , ,

„Câinii turbați” de la Chișinău au făcut prima victimă! Nu e vorba de maidanezi :) , ci de presa din R. Moldova, care a pus umărul la demiterea unui oficial de rang înalt – Ion Muruianu, președintele Curții Supreme de Justiție.

Istoria demiterii lui Muruianu durează aproape o lună și este cel mai amplu scandal mediatic din Republica Moldova, după debarcarea comuniștilor de la putere.

Se cere o precizare de la început: Ion Muruianu a fost demis în urma unei decizii a majorității deputaților din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Deci, e vorba de o decizie politică, asumată de către deputați. Rolul presei a constat în presiunea continuă în adresa deputaților. Iar dacă presiunea respectivă nu ar fi existat, Muruianu nu ar fi fost demis.

Revenind la expresia lui Muruianu că „jurnaliștii sunt câini turbați, periculoși pentru societate”, scriam că declarația este ca un mănunchi de flori de câmp pe lângă acțiunile ilegale, pe care le-a comis. Plus, cred că Muruianu a făcut presei un compliment. Jurnaliștii de la Chișinău sunt „câini turbați”?! Presa noastră, cea care a fost până acum „un grivei”, a devenit peste noapte un „câine turbat”? Adică un ditamai dulău, care când arată dinții săi „turbați”, politicienilor le tremură fotoliile? Serios? Mda… bună glumă!

Părerea mea subiectivă este că presa a fost până acum un grivei. Excepțiile, care confirmă regula, au fost cazurile când „Timpul de dimineață” a scris despre afacerile statului cu DAAC Hermes, când Pro TV Chișinău a dat „peste nas” Consiliului Coordonator al Audiovizualului în cazul licenței sale, inclusiv curajul manifestat de Jurnal de Chișinău, Ziarul de Gardă, UNIMEDIA etc. Dar aceste cazuri sunt prea puțin însemnate ca presa să devină un adevărat dulău sau, vorba lui nenea Muruianu, „câini turbați”.

Acum, după ce a scăpat de „lanțul comunist”, „grivei” a scos capul din cușcă și a mușcat. Și, pentru prima dată, a reușit să contribuie la debarcarea unui oficial de rang înalt.

La 5 martie se lansează Jurnal TV. În scurt timp, se lansează și Publika TV. Altfel spus, se creează condițiile necesare ca presa moldovenească să evolueze de la starea de „grivei” la cea de „dulău”. Să vedem dacă presa va trece examenul și dacă va aplica „strategia Muruianu” în toate cazurile când un oficial de rang înalt, indiferent de culoarea sa politică, va călca pe greblă.

Vezi mai mult

Idei noi pentru 8 Martie

Нравится

Publicat la 03 Mar, 2010; 4,793 afișări;; 7 comments; tag-uri: ,

Am beneficiat de aceste servicii şi sunt mulţumit. Recomand şi altora, care sunt în criză de timp, dar doresc să facă o surpriză persoanelor dragi.

Vezi mai mult

(video) Pronosticul meu pentru Eurovision 2010: Millenium și Pavel Turcu decad. Cele mai mari șanse le au Pasha și Cristina Croitor

Нравится

Publicat la 01 Mar, 2010; 3,218 afișări;; 14 comments; tag-uri: , , , ,

Marii favoriți pentru competiția națională Eurovision 2010 din R. Moldova sunt alții decât cei intens mediatizați în ultima perioadă. Pavel Turcu demonstrează tot mai multe că este doar o bulă de săpun, iar Millenium nu a convins… În acest moment, subiectiv gândind, cele mai mari șanse le au Pasha și Cristina Croitor.

Pasha. Băiatul a avut un puternic element de diferențiere – copiii cu deficiențe fizice, care dansau foarte bine. Piesa este plăcută, iar show-ul unul relativ bun. La Oslo ar putea să ne reprezinte de minune și cred că ar intra în topul primilor 10 piese de la Eurovision.

Cristina Croitor. A surprins plăcut. Are o voce puternică și transmite o energie pozitivă. E un fel de Molitva în variantă moldovenească.

Plus, atât Pasha, cât și Cristina Croitor, au acumulat surprinzător de multe voturi de la public, în comparație cu mult mediatizatul Pavel Turcu.

Deci, ne facem comozi în scaune, punem căștile, dăm volumul la maximum și ascultăm :)

PS: Felicitări postului public de televiziune pentru show-ul organizat. E pentru prima dată când vedem așa un show la Moldova1.

Vezi mai mult