Bloggeri și bloggerițe, să cerem azi deputaților să-l demită pe Muruianu!

Нравится

Publicat la 26 Feb, 2010; 4,185 afișări;; 11 comments; tag-uri: , , ,

Măi dragilor, bloggeri și bloggerițe, hai să facem azi un lucru bun: Să cerem deputaților să-l demită pe Ion Muruianu, președintele Curții Supreme de Justiție!

De ce? Nu doar pentru că Muruianu a declarat că jurnaliștii sunt „câini turbați”. Aceasta declarație este ca un mănunchi de flori de câmp pe lângă acțiunile ilegale, pe care Muruianu le-a comis. Nu o spun eu, ci Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a condamnat R. Moldova în mai multe dosare, judecate anterior de Muruianu. Plus, actualul șef al Curții Supreme de Justiție a protejat fosta guvernare (lucru demonstrat prin documentele desecretizate), faptă incompatibilă cu statutul de reprezentant nr. 1 al judecătorilor R. Moldova. Demisia lui Muruianu este dorită de majoritatea persoanelor informate (aici este un exemplu).

Cum „o facem”? Un pic altfel. Caricatura de mai jos, multiplicată în 101 exemplare (le voi multiplica yo :) ), o distribuim tuturor celor 101 deputați. Astfel, azi, 26 februarie, la 13:30, venim în fața Palatului Republicii și, timp de 20 de minute, le împărțim aleșilor poporului.

Notă! Bloggerii interesați sunt rugați să confirme participarea printr-un comentariu mai jos.

Vezi mai mult

Ar fi extraordinar dacă politicienii vor uita numărul de telefon al directorului Moldova1

Нравится

Publicat la 22 Feb, 2010; 2,967 afișări;; 11 comments; tag-uri: , ,

În fruntea postului public de televiziune din R. Moldova a fost aleasă Angela Sârbu, director al Centrului pentru Jurnalism Independent de la Chișinău.

Angela Sârbu este persoana, care nu are legături apropiate cu niciuna dintre formațiunile politice moldovenești. Este un manager media experimentat, care a reușit să atragă fonduri importante de la structurile UE, SUA și Soros și a gestionat proiecte pentru dezvoltarea presei din R. Moldova.

În viziunea mea, este una dintre cele mai bune candidaturi pentru această funcție. Chiar dacă nu are experiență în domeniul tv, experiența de manager și neafilierea politică o recomandă din plin pentru această poziție.

Îi doresc Angelei să reziste presiunilor politice. Chiar dacă avem o guvernare democratică, politicienii moldoveni (și nu doar cei comuniști!) nu au uitat de metoda „telefonului”, pentru a stopa sau a promova unele materiale favorabile interesului politic, dar nefavorabile interesului public.

Valeriu Reniță, fostul director al „Moldpres”, care a făcut parte din echipa comuniștilor, probabil că știe ce înseamnă metoda „telefonului” când scrie pe blogul său că îi este „frică de faptul că Angela ar fi nevoită să demisioneze în tăcere peste o jumătate de an”.

Deci, dlor politicieni, ar fi extraordinar dacă veți uita numărul de telefon al directorului postului public de televiziune Moldova1. Pe sticlă se va vedea ușor cum stau lucrurile.

Vezi mai mult

Război deschis între jurnaliști, „câinii turbați” de la Chișinău, și președintele Curţii Supreme de Justiţie

Нравится

Publicat la 14 Feb, 2010; 3,619 afișări;; 23 comments; tag-uri: ,

În premieră pentru Republica Moldova, presa de la Chișinău ar putea să debarce din funcție un înalt oficial. E vorba de Ion Muruianu, președintele Curţii Supreme de Justiţie, care a lansat recent o declarația deocheată la adresa presei:

„Un rol diabolic şi distructiv în această afacere îl joacă mass-media care, fiind prin definiţie dulăi de pază ai societăţii se transformă uneori – să-mi fie de scuzare – în câini turbaţi care devin periculoşi pentru societate prin minciunile pe care le răspândesc”.

După această declarație „îndrăzneață”, o parte importantă a presei de la Chișinău s-a mobilizat și a cerut demisia lui Ion Muruianu, președintele Curţii Supreme de Justiţie din Republica Moldova.

Legislația prevede numirea în funcția de președinte al Curţii Supreme de Justiţie de către Parlament și că „judecătorii Curţii Supreme de Justiţie sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani”.

În zilele următoare vom afla dacă Parlamentul Republicii Moldova va include sau nu acest subiect în ordinea de zi. Indiferent dacă va fi demis sau nu, acest scandal mediatic va fi un semnal important pentru toții oficialii, care își permit declarații ofensatoare la adresa presei.

PS: Sper ca presa de la Chișinău să fie atât de solidară nu doar când e vorba de un oficial, numit în funcție de către fosta guvernare comunistă, dar și în cazul oficialilor instalați în fotolii de către actuala guvernare democrată, care vor călca pe „greblă”.

Vezi mai mult

Legea Lustrației în Republica Moldova: PRO și CONTRA

Нравится

Publicat la 09 Feb, 2010; 4,346 afișări;; 20 comments; tag-uri: ,

Se discută mult la bucătărie sau la bere despre Legea Lustrației. Deși au fost unele încercări, nu am văzut (încă!) o discuție publică serioasă, cu implicarea politicienilor și oamenilor din societatea civilă, cu prezentarea argumentelor pro și contra și o analiză atentă a avantajelor și dezavantajelor.

Nu pretind că aș fi un bun cunoscător al acestui domeniu. La fel, majoritatea cititorilor acestui post cunosc puține lucruri despre cum a funcționat în realitate fostele structuri securiste ale KGB-ului pe teritoriul Republicii Moldova (fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească), urmările pentru populație și cine sunt cei care au turnat la securitate.

E un subiect sensibil, de acord. Dar haideți să clarificăm pentru noi dacă e bine sau nu să existe Legea Lustrației. În Polonia și România acest subiect a fost întors pe toate părțile. În Republica Moldova, politicienii au păreri împărțite.

Din punctul meu de vedere, chiar dacă societatea ar condamna moral doar o parte a foștilor securiști ce dețin acum funcții publice (o parte a dosarelor fostului KGB au fost transportate la Tiraspol și, ulterior, au fost aduse înapoi în arhivele de la Chișinău. Astfel, există riscul ca să lipsească dosarele unor persoane protejate de Moscova), adoptarea Legii Lustrației este necesară.

Avantajul principal, din punctul meu de vedere, ar fi că am „scăpa” de o parte a actualilor nomenclaturiști de pe scena politică (atât din cadrul PCRM, cât și de la alte partide politice) și ar însemna un pas în plus pentru reformarea clasei politice moldovenești.

Aștept mai jos argumentele voastre PRO și CONTRA referitor la adoptarea Legii Lustrației în Republica Moldova.

PS: Cred că Legea Lustrației ar trebui să se refere doar la persoanele care ocupă funcții publice și, nicidecum, la jurnaliști, sportivi etc., pentru a preveni o „vânătoare de vrăjitoare” ;)

Vezi mai mult

Băieți și fete, puneți umărul! Să cerem o televiziune publică după modelul BBC!

Нравится

Publicat la 06 Feb, 2010; 5,098 afișări;; 36 comments; tag-uri: , ,

Cetăţenii Republicii Moldova, plătitori de taxe, merită o televiziune de genul BBC (îl parafrazez pe Cătălin Avramescu, șeful Cancelariei prezidenţiale din România). E vorba de televiziunea publică Moldova 1, care a manipulat masiv la ultimele alegeri parlamentare (fapt confirmat de rapoartele de monitorizare) și a plasat concerte cu copii în timpul protestelor tinerilor de la 7 aprilie.

În general, schimbările ar fi canalizate în două direcții:

1. schimbarea mecanismului de finanțare a televiziunii – fiecare cetățean ar trebui să plătească o anumită taxă tv, din care se formează o mare parte a bugetului televiziunii. Astfel, jurnaliștii și administrația televiziunii publice ar fi responsabile, în primul rand, în fața publicului. Acum, televiziunea este finanțată de către guvernare din bugetul național (adică tot din buzunarul cetățenilor, doar că indirect) și stimulează conducerea acesteia să se gudure ca „un grivei” în fața stăpânului. În cazul BBC, britanicii achită o taxă anuală de circa 140£, care presupune finanțarea unei companii media la nivel internațional:

În cazul R. Moldova, taxa ar fi de circa 50 – 100 de lei anual (în jur de 4-8 USD). Am calculat această taxă, împărțind cifra de circa 200 milioane de lei (bugetul companiei Teleradio Moldova în 2009) la numărul cetățenilor moldoveni cu capacitate de exercițiu deplină. Dacă adăugăm și banii pe care compania îi poate atrage din publicitate și pe care oricum îi va primi din bugetul național, constatăm că televiziunea publică ar avea resursele financiare necesare pentru modernizare.

2. instituirea unei politici editoriale imparțiale. Asta ar însemna o televiziune care informează (nu manipulează!), educă și distrează publicul. Vedeți aici mai multe detalii despre valorile BBC.

Ce putem face noi, cei care stăm acum în fața monitorului? Mmm… știu că suntem leneși de felul nostru… dar dacă ne dorim ca televiziunea publică din Republica Moldova să fie una cu adevărat publică, hai să facem cel puțin un lucru: să cerem!

Indiferent dacă ești acum în R. Moldova, România sau o altă țară, propun o modalitate foarte simplă, care o să-ți ocupe câteva secunde. Trimite un email la adresa trm@trm.md cu subiectul „dle Constantin Marin, cerem o televiziune publică după modelul BBC” și copie la „cc” și adresa moldova2bbc@gmail.com, ca să putem monitoriza numărul de persoane implicate în campanie. Mulțumesc anticipat și… la treabă!

PS: Pe această cale, invit bloggerii să se implice în această micro-campanie, pentru a cere ca televiziunea publică din R. Moldova să fie construită după modelul BBC. Aș aprecia implicarea bloggerilor Antoniţa Fonari, Artur Gurău, Constantin Codreanu, Dumitru Ciorici, Ion Bargan, Stela Popa, Vitalie Cojocari și ceilalți bloggeri care nu sunt indiferenți de situația televiziunii publice.

Vezi mai mult

„Grivei” se lasă de Voronin. Va deveni „câine de pază” sau își va găsi un alt stăpân?!

Нравится

Publicat la 05 Feb, 2010; 3,507 afișări;; 20 comments; tag-uri: ,

Schimbarea mult așteptată s-a produs! Voronin a pierdut azi cheia de la mașina de propagandă din ultimii opt ani! Compania Teleradio-Moldova, care deține postul public de televiziune Moldova 1 și Radio Național, are un nou președinte. E vorba de Constantin Marin, decanul de la facultatea de jurnalism a Universității de Stat din Moldova.

Partea bună: Marin este o persoană neafiliată intereselor taberelor politice și respectată în breasla presei de la Chișinău. Partea proastă: Marin este, în primul rând, un teoretician și, mai puțin, un manager de succes (de care are nevoie televiziunea publică).

Cert este că așteptările publicului de la noul președinte sunt mari. Majoritatea își doresc ca televiziunea publică să reflecte echidistant evenimentele și să păstreze echilibrul între taberele politice… în condițiile în care televiziunea are nevoie de schimbarea mentalității jurnaliștilor de acolo și modernizarea echipamentului. În ambele cazuri va avea nevoie de bani publici. Mulți. Va reuși Constantin Marin să asigure independența editorială a televiziunii publice în condițiile în care va fi dependent financiar de noua guvernare? Nu știu!

Cert este că îmi stă în gât fostul „grivei”, care se gudura la picioarele guvernanților pentru „un ciolan”. Vreau la televiziunea publică dezbateri vii, știri operative și „să muște” guvernanții când calcă peste bunul simț sau interesul celor guvernați.

Vezi mai mult

Pregătim lupa ca să vedem ce (nu) face Ministerul Tineretului și Sportului!

Нравится

Publicat la 02 Feb, 2010; 2,749 afișări;; 19 comments; tag-uri: ,

Am urmărit azi declarația critică a premierului Vlad Filat la adresa Ministerului Tineretului și Sportului:

„Vor buget. Dar pentru ce? Nici nu pot să argumenteze! Poți să arunci bani, dar instrumentul bugetar este utilizat atunci când există obiective, însoțite de planuri de acțiuni. Asta aștept! Abordarea este greșită, inclusiv din partea unor colegi miniștri. Ministerul nu trebuie doar să administreze, ci să elaboreze politici.”

Așa cum am o slăbiciune pentru tot ce se referă la domeniul politicilor de tineret din R. Moldova, am ținut să intru pe site-ul MTS ca să văd, totuși, dacă există sau nu un plan de acțiuni pentru dezvoltarea politicilor de tineret. Am găsit doar pagini albe :(

În schimb, la capitolul sport situația e mai bună. Cel puțin pe site, unde am găsit un plan de acțiuni detaliat.

Am sunat la minister, unde mi s-a spus că se lucrează activ la elaborarea acestui plan de activitate, care ar urma să fie publicat și pe site într-un termen de aproximativ o săptămână.

Mda… aștept să văd și acest plan. Ulterior, voi reveni cu un post mai detaliat pe blog, unde îmi voi expune poziția referitor la activitatea Ministerului Tineretului și Sportului.

Vezi mai mult

Voronin & Co sunt cei mai mari dușmani ai Partidului Comuniștilor

Нравится

Publicat la 01 Feb, 2010; 3,007 afișări;; 11 comments; tag-uri: , , ,

Cel mai mare duşman al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova este însăşi conducerea PCRM, care trăieşte într-o realitate paralelă şi gafează la fiecare pas.

E suficient să urmărim declarațiile publice ale fruntașilor comuniști din ultimele zile. Voronin recunoaște că și-a depăşit atribuţiile la 7 aprilie, când i-a indicat fostului ministru de interne, Gheorghe Papuc, să nu folosească forţa. Greșește PCRM și atunci când își atacă insistent și foștii colegi de partid, ridicându-le ratingul acestora. Plus, ex-prim-vicepremierul comunist Igor Dodon declară că PCRM trebuie să renunțe la seceră și ciocan!

Bravo, băieți! ;)

Partidele politice, membre ale Alianței pentru Integrare Europeană, care vor să „mănânce” câte o bucată din „osul electoral” al PCRM, e suficient să speculeze aceste greşeli şi să obţine avantaje politice.

Vezi mai mult