AIE ne-a tras o palmă! Dacă revin comuniștii la guvernare, plec din R. Moldova

Нравится

Publicat la 06 Sep, 2010; 8,077 afișări;; 88 comments; tag-uri: , ,

Prin eșecul suferit la Referendum, Alianța pentru Integrare Europeană ne-a tras nouă, celor care am adus-o la guvernare, o palmă usturătoare. Pe bune. Astfel, la orizont, se văd steagurile roșii ale PCRM, care își doresc să revină la putere. O spun direct: dacă Voronin, însoțit de Tkaciuk și Muntean, revine la cârma țării, plec din Republica Moldova.

Toate partidele din AIE au ignorat Referendumul. Nu-i putem reproșa PLDM-ului și PDM-ului că n-au făcut campanie. În schimb, le putem reproșa că au făcut campanie, în primul rând, pentru prezidențiale și, în al doilea rând, pentru a mobiliza alegătorii să participe la Referendum. PL s-a trezit pe ultima sută de metri, iar AMN în general a dormit. Altfel spus, AIE s-a jucat cu focul, a crezut sondajelor (care îi dădeau câștigători) și a alimentat conflictele interne (Lupu – Filat). Și a pierdut. În schimb, PCRM a lucrat în teritoriu și a luptat pentru “fiecare metru pătrat”. Și a câștigat.

Fiind o persoană din mediul online, voi oferi un exemplu despre cum (nu) au lucrat partidele din AIE. Deși inițial au alocat bugete bune pentru campania pe Internet, după lansarea celor două sondaje de opinie optimiste, partidele au redus aceste bugete de câteva ori (un partid a redus bugetul de 10 ori).

Plus, deși suntem în era Internetului, cei care concep campaniile de comunicare ale partidelor așa și nu au înțeles că Internetul nu este doar un mediu de informare, ci, în primul rând, un spațiu de mobilizare a propriilor simpatizanți. Astfel, nu e suficient doar să informezi utilizatorii online printr-un simplu banner, ci e nevoie de campanii de comunicare, ca simpatizanții partidelor să meargă în mediul off-line și să mobilizeze electoratul.

Publicitate:

susține autorul acestui blog în topul celor mai influenți oameni din spațiul online al Republicii Moldova.

Deci, Referendumul a eșuat. Criza constituțională continuă. PCRM jubilează. AIE a primit un duș rece. Noi, cei care i-am adus la putere, am primit de la liderii AIE o palmă usturătoare.

Sincer să fiu, nu am de gând să-mi cresc copiii într-o țară, care este nu doar “cea mai săracă din Europa”, dar și unicul stat de pe bătrânul continent care este condus de către comuniști. Astfel, dacă Voronin și ortacii revin la guvernare, voi pleca din Republica Moldova. Nu văd motive de ce aș mai rămâne. Aaa… să mai rămân ca să luptăm cu comuniștii? Păi, i-am dat jos la 29 iulie 2009 și avem acum o guvernare democrată, dar care am impresia că face aproape tot ce poate pentru revenirea comuniștilor la putere.

Încă nu este totul pierdut. Comuniștii au obținut ieri o victorie de etapă, dar nu au câștigat întreaga luptă. Dacă AIE încetează cu cearta dintre liderii săi (în special Filat – Lupu), are loc un proces de “rethink AIE” și partidele vor lucra cu adevărat coordonat, atunci vor câștiga. De altfel, dacă își vor subestima în continuare adversarii comuniști, se vor trezi în opoziție. Iar Voronin & Co, dacă ajung la guvernare, vor “tăia în carne vie”. Și asta nu e glumă. Și nici o simplă fantezie…

PS: După publicarea articolului, mulți s-au grăbit să-mi ureze “Drum bun!” :) vedeți mai jos o imagine sugestivă. Am și eu un mesaj pentru ei: nu mor caii când vor câinii! ;)

Comments

comments