Cinematograful a devenit poligonul luptei pentru limba română în R. Moldova

Нравится

Publicat la 06 Jan, 2010; 22,894 afișări;; 19 comments; tag-uri: ,

Rusificarea în Republica Moldova este de aşa proporţii, încât la majoritatea cinematografelor din Chişinău nu poţi privi (nici măcar acum, după căderea comuniştilor!) un film în limba română.

Astfel, în primele zile ale anului 2010, utilizatorii internet din Basarabia sunt „pe baricade” şi cu laptopul în faţă. Aceştia protestează pe bloguri, twitter şi facebook împotriva derulării filmelor în limba rusă la principala reţea de cinematografe din R. Moldova, care are şi o denumire simbolică – „Patria”.

Cele mai active grupuri ale tinerilor protestatari sunt pe Facebook:
- „Vrem Cinema în Română”;
- „Nu mai mergeţi la PATRIA”.

Fiecare dintre cele două grupuri au peste 1000 de membri fiecare. Poate este un număr ridicol de mic pentru o ţară membră a UE, dar pentru R. Moldova este o cifră destul de ok.

Ce urmează? Logic, încetişor, încetişor… subiectul începe să fie discutat în presă şi vor urma reacţii şi din partea autorităţilor. Având în vedere declaraţiile anterioare ale liderilor politici din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (coaliţia de guvernare din R. Moldova) ar urma, în curând, problema să fie rezolvată.

Dlor guvernanţi, suntem cu ochiul pe Dvs.

Comments

comments