(video) Nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!

Нравится

Publicat la 30 Aug, 2009; 5,684 afișări;; 23 comments; tag-uri: ,

Am decis să public repetat articolul de anul trecut, referitor la Ziua Limbii Române. Vă propun să-l vedeţi mai jos: “La 18 ani de (lipsă de) independenţă a Republicii Moldova, limba română nu se simte încă la ea acasă! Nu vreau să ne plângem de milă. Pur şi simplu, constat că asta-i realitatea pe “plaiul nostru mioritic”. Ca să nu mă pierd în date statistice, am să ofer un exemplu simplu de tot. În Parlamentul Republicii Moldova există deputaţi care nu pot vorbi limba română. Această stare de lucruri spune multe despre situaţia limbii române la Chişinău.

Amintesc că legislaţia prevede expres că funcţionarii publici trebuie să cunoască “limba de stat”. Mai multe comentarii sunt de prisos. Care e soluţia? Guvernul şi Parlamentul trebuie să creeze condiţiile necesare pentru protecţia şi promovarea “limbii de stat”, iar noi (cei care suntem adepţii adevărului istoric!) nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!

Problema e în noi

Guvernările de până acum nu au fost capabile să rezolve problema lingvistică. Plus, e clar ca bună ziua că nu ne putem aştepta de la guvernarea comunistă să elogieze limba română. Şi nici nu trebuie să căutăm la Kremlin sau Bucureşti persoane vinovate de situaţia creată. Problema este în mentalitatea noastră. A celor care trăiesc între Prut şi Nistru. Iar când ne va veni mintea la cap, vom cere, indiscutabil, ca funcţionarii care ne conduc să cunoască în mod obligatoriu limba „mulţimii” şi ca toată publicitatea să fie realizată în limba „de stat” (detaliu foarte important şi pentru dezvoltarea presei autohtone).

Să nu uităm că e de datoria noastră să protejăm limba română, începând de la cel mai jos nivel – stradă, microbuse, magazine, până la cel mai înalt nivel – universităţi, Parlament şi Guvern.

Respect pentru limba română
Îmi aduc aminte de o situaţie destul de interesantă pe care mi-a povestit-o Gheorghe Vrabie, realizatorul stemei de stat a Republicii Moldova. Dl Vrabie, împreună cu soţia sa, lucra în regiunea transnistreană. Job-ul familiei Vrabie era să realizeze un desen uriaş pe peretele unei clădiri cu câteva etaje, având ca materie primă bucăţi mici de ciment de diferite culori. Iniţial, când au fost auziţi că vorbesc româna, chiar şi copiii au început să râdă badjocoritor. Însă, cu timpul, când au văzut rezultatul muncii depuse de familia Vrabie, kindereii şi-au schimbat radical atitudinea. Unii dintre ei s-au apropiat şi au încercat să vorbească cu „eroii noştri” în română. Asta e! Nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!

Vedeţi mai jos şi două piese superbe, care aduc un omagiu Limbii Române:

Vezi mai mult

7 puncte din experienţa mea în domeniul tineret

Нравится

Publicat la 30 Aug, 2009; 4,160 afișări;; 12 comments; tag-uri:

În timp ce liderii celor patru partide politice din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) discutau despre principii de guvernare, paralel a existat un grup de lucru, care a elaborat un document cu propuneri pentru componenta „politici de tineret” din programul de guvernare al AIE, 2009 – 2013.

Din acest grup de lucru au făcut parte reprezentanţii Organizaţiilor de tineret ale PLDM, PL, PDM şi AMN şi câţiva consultanţi cu experienţă în domeniul politicilor de tineret.

Dacă politicile recomandate vor fi implementate eficient, atunci atât după patru ani de mandat al guvernării, cât şi în fiecare an în parte, vor exista rezultate frumoase, pe care le vor resimţi tinerii din ţara noastră.

Când documentul a fost redactat şi expediat partidelor, am fost întrebat de câţiva colegi din acest grup de lucru de ce m-am implicat atât de activ în acest proces. Mi-am dat seama că nedumerirea respectivă a putut apărea şi altor persoane, în contextul în care am fost şi un critic constant al Anului Tineretului. Astfel, am decis să răspund pe blog: Am acumulat o anumită experienţă timp de 7 ani în domeniul tineret şi am considerat necesar să o valorific în măsura posibilităţilor la această etapă.

Prezint mai jos 7 puncte din experienţa mea în domeniul tineret:

1. deputat junior în „Parlamentul Copiilor” (2000 – 2001) şi în “Parlamentul Tinerilor” (2001 – 2002);
2. co-fondator al ONG-ului „Tineri pentru Tineri”, al ziarelor şcolare „Glasul Copilului” şi „Opinia 9” din or. Glodeni (2000 – 2002) şi al ziarului studenţesc „Pauza” de la FRIŞPA (2003 – 2006);
3. voluntarul anului 2002, gradul I, distincţie acordată de către Comitetul Naţional al Voluntariatului din Moldova;
4. co-fondator şi preşedinte al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova, septembrie 2002 – februarie 2007;
5.  membru de birou al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), aprilie 2005 – mai 2007;
6. director al ziarul naţional pentru tineri „Asta DA”, 2007 – 2008;
7. director general New Media Group, începând cu ianuarie 2008;

Pentru cei interesaţi de subiect, propun să vedeţi mai jos cercetarea „Politici de tineret în Republica Moldova: realităţi şi perspective”, pe care am realizat-o anterior (click pe imagine):

Vezi mai mult

(foto) Vacanţa, marea, iubita şi Băsescu

Нравится

Publicat la 29 Aug, 2009; 5,361 afișări;; 14 comments; tag-uri: , ,

Înainte de prima şedinţă a Parlamentului, mi-am luat o scurtă vacanţă şi am fost câteva zile la Eforie Sud, România, pe malul Mării Negre. M-am întors acasă cu o promisiune de la Băsescu pentru un interviu exclusiv pentru UNIMEDIA şi cu amintiri de neuitat.

O să încep prin a preciza că am avut posibilitatea să ajung la Eforie Sud, împreună cu o parte din echipa NMG, în cadrul unei tabere de vară, organizate de către Departamentul pentru relaţia cu românii de pretutindeni din cadrul MAE România.

Acolo, ne-am întâlnit cu preşedintele României Traian Băsescu, de la care am obţinut promisiunea pentru interviu exclusiv pentru UNIMEDIA (vezi foto şi video mai jos).

Ulterior, m-am odihnit pe cinste pe plaja de la Eforie Sud:

În una dintre zile am vizitat şi staţiunea Mamaia. Vedeţi mai jos o poză de acolo de la înălţimea telegondolei:


Nu au lipsit nici momentele frumoase alături de Nadia, iubita mea. Aici vedeţi o poză la răsăritul zorilor, realizată în jurul orelor 06:00 dimineaţă, după o baie în mare:


Aici privim împreună în viitor :)


simţim gustul libertăţii…


…şi ne uităm la tine prin obiectivul camerei foto de pe faleza portului din or. Constanţa.


Asta a fost. Mi-am încărcat „bateriile” cu energie şi sunt gata să-mi valorific potenţialul pentru a schimba în continuare lucrurile spre bine, la noi acasă, în Republica Moldova! ;)

Vezi mai mult

Opoziţia comunistă! Ah, cât de… realist sună!

Нравится

Publicat la 29 Aug, 2009; 2,439 afișări;; 5 comments; tag-uri: ,

Rolurile se inversează! „Opoziţia” de ieri este la un pas să devină „guvernarea democrată”, iar „guvernarea comunistă” are deja toate calităţile pentru a fi… „opoziţia comunistă”!

Situaţia de ieri, 28 august, a fost una de toată frumuseţea. Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a ales propriul preşedinte al Parlamentului şi a anunţat candidaturile pentru funcţia de premier şi şef al statului. Ferm. Convingător. Pe poziţii de forţă.

Comuniştii? Au făcut gălăgie. Anunţă că vor contesta decizia în instanţă. S-au comportat ca o veritabilă opoziţie!

Altfel spus, este exact ceea de ce are nevoie Republica Moldova: o guvernare democrată şi o opoziţie adevărată!

Vezi mai mult

Noua coaliţie de guvernare a pornit cu dreptul!

Нравится

Publicat la 08 Aug, 2009; 3,978 afișări;; 19 comments; tag-uri: , , , ,

Azi, 8 august, liderii PLDM, PL, PDM şi AMN au anunţat despre crearea coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru integrare europeană”. În timpul conferinţei de presă, liderii coaliţiei au fost bravo! Au vorbit scurt, la subiect şi moderat!

L-am văzut pe Filat că a anunţat despre crearea coaliţiei, pe Ghimpu că a răspuns în rusă, pe Lupu că a vorbit despre relaţii bune cu România, iar pe Urechean că PCRM este obligat să ofere cele 8 voturi pentru alegerea şefului statului.

Deşi au lăsat societatea în aşteptare câteva zile, liderii coaliţiei au transmis azi un mesaj de unitate. Exact ceea ce trebuia!

Iar acum, până când vine Voronin din vacanţa din Turcia, liderii şi echipele partidelor au mult de lucru: elaborarea programului de guvernare! ;)

Vezi mai mult

7 argumente pentru crearea Ministerului Tineretului

Нравится

Publicat la 02 Aug, 2009; 3,831 afișări;; 31 comments; tag-uri: ,

Se discută intens despre crearea unei guvernări democratice. În acest moment, consider că este momentul oportun în care fiecare dintre noi să ajute în măsura posibilităţilor ca noua guvernare să poată obţine succese frumoase până în 2013. De asta depinde dacă Republica Moldova va alege definitiv calea democratică sau se va întoarce la următoarele alegeri înapoi la totalitarismul lui Voronin şi gaşca lui Tkaciuk.

Mai jos găsiţi 7 argumente pentru crearea Ministerului Tineretului.

1. Republica Moldova – cel mai tânăr stat din Europa[1]
Tinerii reprezintă 27,3% din totalul populaţiei[2]. În acest mod, Republica Moldova reprezintă cel mai tânăr stat din Europa (18% este media globală[3]);

2. Tinerii sunt alegătorii partidelor democratice de opoziţie
Majoritatea tinerilor au votat partidele democratice de opoziţie în cadrul alegerilor din 29 iulie. Urmează ca noua guvernare democratică să răspundă la necesităţile tinerilor. În acest mod, se va majora participarea tinerilor în alegeri şi, respectiv, va creşte bazinul electoral al partidelor democratice.

3. Sute de mii de tineri, rămaşi acasă fără grijă părintească
Sutele de mii de copii şi tineri, rămaşi acasă fără grija părinţilor, reprezintă o situaţia alarmantă şi vor genera grave probleme sociale în viitor (creşterea ratei criminalităţii, a avorturilor la minori etc.), dacă statul nu va interveni eficient prin politici, care să suplinească golul în educaţia tinerilor şi să le creeze deprinderi, pentru integrarea lor plenară în societate.

4. Majoritatea absolută a tinerilor vor să părăsească Moldova
Potrivit datelor UNICEF, aproape 90% tineri cu vârsta între 18 şi 29 ani ar dori să părăsească Moldova pentru cel puţin o perioadă scurtă de timp, iar 37,5% ar părăsi ţara pentru totdeauna, în timp ce doar 9% ar dori să rămână în Moldova. În context, precizez că statul alocă pentru acţiuni de tineret în mediu câte 3 lei anual pentru fiecare tânăr[4].

5. Protestele din 7 aprilie demonstrează ineficienţa politicilor de tineret în RM
Acţiunile de protest din 7 aprilie au demonstrat că Republica Moldova este un stat, care nu este conectat la realităţile tinerilor. Nivelul de nemulţumire faţă de politicile statului a generat acţiuni de protest cu participarea a peste 30 000 de tineri.

6. A patra parte din ONG-uri oferă servicii pentru copii şi tineri
Organizaţiile neguvernamentale sunt un barometru al necesităţilor, care există în societate. Astfel, cei mai mulţi beneficiari ai ONG-urilor atât naţionale, cât şi cele locale sunt copiii şi tinerii (naţionale – 21%, locale- 27%)[5]. Astfel, se cere ca în componenţa Guvernului să existe un minister separat, care să gestioneze politici de tineret, care să răspundă eficient la necesităţile reale ale tinerilor.

7. Ministerul Tineretului – depolitizat şi condus de tineri!
Pentru ca să răspundă cu acţiuni eficiente la nevoile tinerilor, Ministerul Tineretului urmează să fie o instituţie depolitizată, care să fie coordonată de către tineri cu experienţă în domeniul politicilor de tineret.


[1] UNICEF, DTS, Strategia pentru Tineret, 2003,

[2] Biroului Naţional de Statistică, conform datelor de la 1 ianuarie 2008

[3] World Population Prospects: The 2000 Revision, United Nations Population Division

[4] bugetul pentru acţiuni de tineret este de 3,6 mln de lei, iar în RM există în jur de 1 mln de tineri

[5] Studiul asupra dezvoltării organizaţiilor neguvernamentale din Republica Moldova, efectuat de Centrul CONTACT

Vezi mai mult