E oficial: Valentina Cuşnir se retrage din cursa electorală

Нравится

Publicat la 31 Mar, 2009; 2,430 afișări;; 21 comments; tag-uri:

Am discutat în aceste zile cu cei trei actori electorali: MAE, Valentina Cuşnir şi Ştefan Urâtu referitor la retragerea lor din cursa electorală. Liderii MAE au fost atât de înfumuraţi încât nu răspund nici la apelurile telefonice, Ştefan Urâtu a precizat că va continua cursa electorală, iar Valentina Cuşnir a acceptat să se retragă în favoarea PLDM.

În acest sens, apreciez maturitatea politică a doamnei Cuşnir, care a dat dovadă de înţelepciune în acest context politic dificil pentru partidele politice de opoziţie. Fiecare vot la 5 aprilie va fi foarte preţios. Astfel, voturile simpatizanţilor Valentinei Cuşnir ar putea să tragă la cântar, inclusiv şi pentru alegătorii indecişi, care urmează să-şi formuleze o opţiune de vot.

Mai multe detalii vedeţi pe UNIMEDIA.

Vezi mai mult

(video) Poanta AMN: Uitaţi-vă atent ce face câinele între secundele 3 şi 5 ;)

Нравится

Publicat la 30 Mar, 2009; 3,088 afișări;; 17 comments; tag-uri:


Vezi mai mult

Interviu pentru ZIUA de Cluj: Tinerii din Moldova şi România gândesc Unirea prin stomac şi buzunar

Нравится

Publicat la 30 Mar, 2009; 3,035 afișări;; 1 comment; tag-uri: , ,

Prin oprirea la vamă şi întoarcerea delegaţiei oficiale din Vaslui şi Iaşi, inclusiv stoparea la vamă a celor 270 de români, s-a urmărit antagonizarea electoratului, atfel încât cei care au viziuni pro-ruseşti să obţină garanţia că RM nu se va uni cu România * Tinerii din Moldova şi România gândesc Unirea prin stomac şi buzunar * Ne dorim mai multă consecvenţă din partea politicienilor români, iar declaraţiile să fie însoţite şi de fapte * Ar fi chiar indicat ca România să deschidă câte centru de promovare a valorilor europene în fiecare centru raional din Republica Moldova.

Declaraţiile de mai sus au fost expuse în cadrul unui interviu acordat pentru ZIUA de Cluj, pe care îl puteţi citi aici integral.

Vezi mai mult

(video) La 27 martie am fost la Suceava. Câteva reacţii de pe bloguri şi din presa românească

Нравится

Publicat la 29 Mar, 2009; 2,922 afișări;; 14 comments; tag-uri:

La 27 martie am fost la Suceava, unde am participat în cadrul festivalului “Basarabia”, dedicat Unirii Basarabiei cu România. Acum mă aflu la Cluj şi sunt în criză de timp. Astfel, vă propun să vedeţi mai jos o emisiune în direct de la Antena 1 Suceava şi alte câteva reacţii din presa românească şi blogosferă. Ulterior, voi reveni cu detalii suplimentare.

Vezi mai mult

Fac apel la MAE, Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală

Нравится

Publicat la 26 Mar, 2009; 7,461 afișări;; 71 comments; tag-uri: , ,

Primul a spart gheaţa Partidul “Pentru Neam şi Ţară”, care s-a retras în favoarea AMN. Acum este momentul oportun ca atât Mişcarea Acţiunea Europeană, cât şi candidaţii independenţi Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală.

La 5 aprilie va fi o bătălie politică, cu o miză foarte mare: rămân comuniştii la guvernare sau vor fi debarcaţi şi trimişi la lada de gunoi a istoriei? Pentru viitorul european al Republicii Moldova este benefică, indiscutabil, a doua variantă. În acest sens, trebuiesc coagulate toate resursele politice şi mediatice existente.

Dacă ne referim la partidele cu şanse reale de accedere în Parlament, atunci lista se îngustează la patru partide politice: PCRM, AMN, PL şi PLDM. La limită se vor zbate PDM şi UCM, iar PSD, PPCD şi MAE nu au nicio şansă.

Astfel, în condiţiile în care la 5 aprilie partidele de orientare democrată au şansa de a învinge comunişti (la limită!), cred că trebuie valorificat fiecare vot în parte.

Niciun candidat independent nu a acumulat 3% dintre voturile alegătorilor în istoria alegerilor din Republica Moldova. Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir nu reprezintă excepţii şi nu au absolut nicio şansă de a trece pragul electoral.

În aceeaşi situaţie este şi Mişcarea Acţiunea Europeană. Dacă Vitalia Pavlicenco şi Anatol Petrencu îşi uneau efoturile cu un an înaintea alegerilor şi ar fi fost tot atât de activi cum sunt în actuala campanie electorală, atunci am fi discutat altfel despre MAE. Dar, în actuala conjunctură politică, MAE nu are şanse de trecere a pragului electoral şi nu e cazul să se îmbete cu “sondaje reale”, care le-ar oferi între 6 şi 10% dintre voturile alegătorilor, aşa cum susţin liderii formaţiunii.

În acest sens, fac apel la Mişcarea Acţiunea Europeană, dar şi la candidaţii independenţi* Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală. Aceşti trei concurenţi electorali vor rupe din voturile electoratului cu viziuni democratice şi au şansa să acumuleze împreună între 1-4%. Ceilalţi candidaţi independenţi nu contează.

Astfel, Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir vor rămâne în continuare persoane publice cu o imagine pozitivă, care au contribuit la dezvoltarea climatului democratic din Republica Moldova.

Cât despre MAE, consider că este o oportunitate bună de a acumula capital electoral. Explic ce am în vedere. Dacă participă în continuare în alegeri, MAE nu va trece pragul electoral şi va rămâne cu o imagine şifonată, având reputaţia unui partid, care a donat o parte dintre voturi Partidului Comuniştilor (asta vă doriţi, Dna Pavlicenco şi Dle Petrencu? Nu cred!).

Strategia corectă ar fi ca MAE să se retragă din cursa electorală şi să-şi îndeamne simptizanţii să voteze pentru partidele democratice cu şanse (AMN, PL şi PLDM) pentru a debarca comuniştii de la putere. Astfel, deşi va obţine nemulţumirea unor membri ai formaţiunii (pe termen scurt), îşi va creşte electoratul din contul alegătorilor dezamăgiţi de guvernarea partidelor democrate de după 5 aprilie (credeţi-mă, Dna Pavlicenco şi Dle Petrencu, că %-ul acestor alegători va fi mai mare decât 1-3%, pe care le-ar putea obţine MAE în aceste alegeri). Şi unde s-ar putea îndrepta aceşti alegători decât doar către un partid anti-comunist, cu viziuni democratice, care a avut maturitatea politică necesară în campania electorală şi a contribuit (ar putea fi şi decisiv!) la trimiterea în opoziţie a Partidului Comuniştilor? Gândiţi-vă bine la acest aspect ;)

Am un respet deosebit faţă de Vitalia Pavlicenco, Anatol Petrencu, Valentina Cuşnir şi Ştefan Urâtu. Sper ca şi dânşii să aibă suficient respect faţă de aşteptările alegătorilor de a da jos comuniştii şi de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.

* La Serghei Banari nu mă refer, deoarece el va rupe din electoratul social democrat din Bălţi, care ar putea opta pentru PCRM şi PSD. Astfel, participarea lui în continuare în alegeri este una benefică.

Vezi mai mult

(video) OFF-LINE: Serafim Urechean vs bloggerii de la Chişinău

Нравится

Publicat la 25 Mar, 2009; 3,362 afișări;; 9 comments; tag-uri: , ,

Cine a realizat jocul „Serafică fără frică” şi cât a plătit AMN pentru realizarea lui? * Cine sunt oponenţii lui Urechean la funcţia de preşedinte? Vezi video mai jos de la off-line-ul lui Urechean cu bloggerii de la Chişinău pentru a afla răspunsurile la întrebările de mai sus.

Apreciez gestul lui Urechean de a accepta să participe la o întâlnire off-line cu bloggerii de la Chişinău, asta însemnând şi o recunoaştere a blogosferei.

Totuşi, Urechean mi-a părut prea optimist când a declarat că AMN va acumula minimum 52 de mandate de deputat. În schimb, Urechean m-a convins că o coaliţie de guvernare, formată de AMN, PL şi PLDM, are toate şansele să se realizeze.

Aici găsiţi mai multe detalii, inclusiv o galerie foto de la eveniment.

Vezi mai mult

Internetul este mai credibil decât presa scrisă, potrivit BOP

Нравится

Publicat la 24 Mar, 2009; 2,277 afișări;; 2 comments; tag-uri: ,

O noutate bună: s-a dublat numărul persoanelor care folosesc internetul ca sursă de informare. În octombrie 2008, netul era o sursă de informare pentru 5,7% din populaţie, potrivit BOP. Acum, în martie 2009, deja 10,5% din populaţia RM se informează de pe net.

În realitate, cifra este mai mare, deoarece aici nu au fost calculaţi cetăţenii moldoveni plecaţi la muncă sau la studii în România şi alte ţări membre ale UE, SUA etc.

Plus, încă o noutate bună este faptul că internetul bate presa scrisă la capitolul credibilitate. În timp ce 3,6% din populaţie are încredere în ziare, atunci internetul este creditat cu un nivel de încredere de 5,5% (vezi aici, pagina 64).

Vezi mai mult

(foto, video) New Media Group a fost “scăldată” în premii la Blogovăţ. Soacra mică este bloggerul anului! Vezi mai jos toate rezultatele

Нравится

Publicat la 21 Mar, 2009; 3,895 afișări;; 12 comments; tag-uri: ,

Pe scurt: toţi bloggeri, care sunt afiliaţi companiei New Media Group (cu excepţia mea), au fost premiaţi la Blogovăţ. Soacra mică este bloggerul anului! Mai jos prezint celelalte rezultate şi un material video de la premiere.


Bloggerul anului
Soacra mică (a concurat la titlu cu Alexandru Culiuc şi a câştigat cu o diferenţă de câteva voturi).

Blog media:
Locul 1 – Stela Popa (votul vizitatorilor, al bloggerilor şi al juriului)
Locul 2 – Rodica Negură
Locul 3 – Vitalie Cojocari

Societate civilă:
Locul 1 – Oleg Brega (votul vizitatorilor, al bloggerilor şi al juriului)
Locul 2 – Ghenadie Brega
Locul 3 – Ion Socolenco

Blog personal:
Locul 1 – Soacra mică (juriu); Anatolie Juraveli – votul vizitatorilor şi al bloggerilor
Locul 2 – Oxana Greadcenco
Locul 3 – Ştefan Nistor

Blog de specialitate:
Locul 1 – Alexandru Culiuc (juriu); Vasile Galuşca – votul vizitatorilor şi al bloggerilor
Locul 2 – Dumitru Ciorici
Locul 3 – Sergiu Galuşca

Lansarea anului:
Locul 1 – Soacra mică (juriu); Stela Popa – votul vizitatorilor şi al bloggerilor
Locul 2 – Grigore Vieru
Locul 3 – Denis Ciocan

Cel mai bun articol scris pe blogAlexandru Culiuc

Cât despre mine, cred că sunt marele câştigător şi marele perdant în acelaşi timp. “Perdant” pentru că nu am luat personal niciun premiu (am obţinut anul trecut premiul pentru cel mai bun blog din Moldova în versiunea webtop, îmi ajunge!), dar şi marele câştigător, deoarece compania pe care o conduc a obţinut 9 dintre cele 22 de premii, care au fost oferite în cadrul concursului Blogovăţ.

Ţin să felicit toţi câştigătorii şi să le urez bloggereală plăcută, cu rezultate şi cât mai multă publicitate pe blog :)

De asemenea, ţin să mulţumesc organizatorilor şi sponsorilor. Mai jos prezint atât diplomele de la concurs, obţinute de către blogurile afiliate NMG, cât şi premiile oferite cu amabilitate de către Moldcell (Soacra mică a primit şi un modem 3G):

PS: Am să revin cu un post în câteva zile, în care voi analiza punctele forte şi punctele slabe ale Blogovăţ.

Vedeţi mai jos şi un material video, realizat de băieţii de la Curaj.net:

Vezi mai mult

Cum angajaţii grupului financiar industrial „Mobila Grup” S.A. vor să distrugă imaginea PSD?

Нравится

Publicat la 20 Mar, 2009; 2,660 afișări;; 7 comments; tag-uri: ,

Simplu :) Prezint mai jos cum cineva dintre angajaţii acestei întreprinderi doreşte să asocieze partidului lui Braghiş şi Muşuc cu homosexualii şi, respectiv, să le strice imaginea în cadrul alegerilor parlamentare.

Cu câteva minute în urmă primesc pe adresa oficială UNIMEDIA un fel de comunicat de presă, intitulat “SENSATIE!”. Trec peste greşeala gramaticală din titlu şi deschid documentul.

E în rusă. Citesc. Zâmbesc. Se simte de la o poştă că e o provocare, care doreşte să lovească în imaginea Paridului Social Democrat, prin asocierea lui Braghiş şi Muşuc cu homosexualii şi lesbienele.

Nu am nimic cu minorităţile sexuale (şi nu le discriminez!), dar o eventuală asociere cu aceste minorităţi aduce grave prejudicii de imagine partidului politic. Cauza e simplă: majoritatea populaţiei RM nu agreează homosexualii şi lesbienele.

Documentul este expediat de la o adresă anonimă – kxx111kxx111@yahoo.com. Încerc să mă documentez. Nici Yahoo! nu mă ajută să aflu cine e autorul.

Caut în proprietăţile documentului. Găsesc “MoBIL GRUP”.

Cine mai sunt şi aceştia? Google ştie.

Denumirea întreprinderii se leagă de Иван Ефремович Мамрай. La o simplă căutare pe net, înţeleg totuşi că denumirea corectă a întreprinderii este Grupul Financiar Industrial „Mobila Grup” S.A.

Nu-mi vine a crede că aşa un şef se ocupă cu aşa prostii. Astfel, închei cu o întrebare retorică. Ştie oare conducerea grupului financiar industrial „Mobila Grup” S.A. ce fac angajaţii săi în timpul serviciului?

Vezi mai mult

“Durerea” de ochi la bărbaţi

Нравится

Publicat la 20 Mar, 2009; 2,418 afișări;; 8 comments; tag-uri: ,

Am decis să public repetat un post de anul trecut despre „Durerea de ochi la bărbaţi”. Este actual. Astfel, vă propun să-l citiţi în continuare. Odată cu venirea primăverii, majoritatea bărbaţilor din Moldova simt „dureri” de ochi. Nu este o boală cronică. Şi nicio epidemie. E „un fenomen” normal. Cauza acestei „bucurii” a ochilor sunt fetele în fustiţe scurte.

COJOACE. De câteva zile, soarele ne mângâie cu razele sale. Când priveşti peste geam, se creează impresia că afară e cald. Totuşi, primăvara nu a reuşit să intre în forţă. E timpul când te poţi îmbolnăvi uşor de gripă. Exact acesta este timpul când fetele se decid să se despartă de „cojocelele” lor. Se termină epoca „paltoanelor şi fularelor” şi începe cea a „fustiţelor scurte”.

Cititorule, cred că îţi este cunoscută situaţia când se aşterne prima zăpadă. Albul zăpezii este foarte puternic, iar ochii nu sunt deprinşi cu aşa ceva. Astfel, simţi de la început o durere de ochi. Apoi, totul revine la normal.

BOOM.
Aproximativ aceeaşi situaţie este şi cu „inundarea” străzilor din oraşele şi satele din Moldova cu… fustiţe scurte. După o iarnă mai mult sau mai puţin friguroasă, după o perioadă când pe stradă observai doar fete îmbrăcate ca la polul nord, boom şi, peste noapte, fetele încep să-şi etaleze frumuseţea picioarelor. Evident că ochii bărbaţilor nu sunt deprinşi cu aşa o răsturnare de situaţie şi simt o uşoară iritare. „Durerea ochilor” durează circa două – trei săptămâni. Ulterior, fustele scurte intră în rutina de zi cu zi.

Înţeleg că schiţezi un zâmbet în colţul buzelor. Totuşi, situaţia este cât se poate de serioasă şi poate avea urmări… drastice! În această perioadă, şoferii bărbaţi trebuie să fie cât se poate de atenţi. Nu de alta, dar poate creşte numărul accidentelor rutiere. Cu „durerea de ochi” să nu te pui. Să nu credeţi că doar bărbaţii sunt cei vizaţi. Fetelor le creşte simţitor invidia. „De ce ar crede Cutăriţa că este cea mai sexy?!” Sau „de ce Zuzafina îşi imaginează că doar ea are fustiţe de ultimul răcnet?!” Şi iată aşa începe perioada „înarmărilor” la fete. Banii din buzunare îşi schimbă locul în casieriile magazinelor de haine.

GROAZA. Trebuie să recunoaştem că există o categorie de fete, care nu lasă fustiţele scurte nici iarna. Astfel, uneori când văd fete cu picioarele dezgolite în timp ce îţi îngheaţă nasul şi urechile de frig, mă apucă groaza. Atunci chiar nu mă gândesc cât de sexy este fata. Unicul gând care îmi trece prin cap e că domnişoara va trebui să fie mamă. Deşi nu sunt medic, îmi dau seama că urmările „defilării” picioarelor goale în timpul iernii pot fi fatale. Peste vreo câţiva ani interesele se schimbă şi domnişoara va dori să aibă un copil. Oare îi va permite sănătatea?!

VIAŢĂ.
Dar, să revenim la ale noastre. Aşa cum toate lucrurile din univers sunt strâns legate între ele, „epoca „fustiţelor scurte” dă startul unor schimbări în comportamentul tinerilor. Creşte adrenalina! Astfel, prin parc poţi vedea tot mai des perechi de îndrăgostiţi ieşiţi la plimbare. Cei care nu au pereche, acum se decid şi o caută insistent. „Durerea” şi „bucuria” ochilor la bărbaţi coincid cu renaşterea naturii. Încep să apară muguri pe copaci. Se fac văzute firele verzi de iarbă. Începe o nouă viaţă!

Vezi mai mult