Începe bătălia dintre PLDM şi PDM pentru locul #1 în politica moldovenească

Нравится

Publicat la 16 Dec, 2009; 6,645 afișări;; 24 comments; tag-uri: , , , ,

Partidul Comuniştilor continuă să scadă. În sondaje. Ca număr de susţinători în regiune. Dar şi ca număr de deputaţi în Parlament. Tendinţa este în scădere pentru comunişti la toate capitolele. Dacă se păstrează acese tendinţe, peste un an, când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, PCRM va acumula cu greu cca 20 de mandate de deputat în Parlament.

Pe de altă parte, într-o situaţie asemănătoare este şi AMN. După ultimul congres, şansele de reanimare a formaţiunii lui Urechean sunt minime. Dacă nu vor fi operate schimbări esenţiale, AMN va rămâne sub pragul electoral la următoarele alegeri. Şi asta nu e glumă. Chiar dacă Urechean mai trăieşte uneori cu iluzia că este în fruntea partidului care va obţine “peste 50% la alegeri”, oameni mai tineri, cum este şi vicepremierul Victor Osipov, sunt conştienţi de situaţia partidului. Soluţia optimă pentru AMN ar fi fuziunea cu unul dintre partidele puternice din AIE.

Şi PL se află într-o situaţie deocheată. În perioada guvernării comuniste, PL a fost cel mai avantajat partid din punct de vedere al imaginii, datorită faptului că Dorin Chirtoacă era la cârma primăriei capitalei şi era considerat adversarul nr. 1 al PCRM şi, respectiv, a lui Voronin. După dispariţia presiunilor de la Guvern, Chirtoacă a nimerit într-un “con de umbră” a vieţii publice. Plus, alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi, ca urmare, şi de preşedinte interimar al ţării, cred că dezavantajează PL pe termen mediu şi lung. PL ar putea creşte în % dacă la viitorul congres al partidului Dorin Chirtoacă va fi ales preşedinte.

PLDM şi PDM sunt, în acest moment, partidele cu cel mai rapid ritm de creştere.

În cazul PLDM creşterea se explică prin faptul că Vlad Filat deţine funcţia de premier, iar miniştrii liberal democraţi sunt unii dintre cei mai profesionişti, dar şi vizibili, din actuala garnitură guvernamentală.

PDM a crescut datorită imaginii pozitive a lui Marian Lupu. Dar şi datorită sprijinului PCRM, oferit prin tărăgănarea şi nealegerea şefului statului. Câteva luni la rand, Lupu a fost unul dintre subiectele principale în buletinele de ştiri.

Deci, în condiţiile în care PCRM se prăbuşeşte, PLDM şi PDM au şansa să acumuleze fiecare separat mai multe mandate decât partidul lui Voronin (sau al lui Tkaciuk?). Filat va avea un avantaj că va fi prezent mediatic, fiind premier. Lupu va trebui să fie inventiv pentru a fi prezent public. Bătălia se anunţă a fi una cât se poate de strânsă şi spectaculoasă.

PS: În acest moment, este prematur să luăm în calcul proiectele politice, pe care intenţionează să le lanseze Ţurcan şi Ciornîi.

Comments

comments