Fac apel la MAE, Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală

Нравится

Publicat la 26 Mar, 2009; 7,457 afișări;; 71 comments; tag-uri: , ,

Primul a spart gheaţa Partidul “Pentru Neam şi Ţară”, care s-a retras în favoarea AMN. Acum este momentul oportun ca atât Mişcarea Acţiunea Europeană, cât şi candidaţii independenţi Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală.

La 5 aprilie va fi o bătălie politică, cu o miză foarte mare: rămân comuniştii la guvernare sau vor fi debarcaţi şi trimişi la lada de gunoi a istoriei? Pentru viitorul european al Republicii Moldova este benefică, indiscutabil, a doua variantă. În acest sens, trebuiesc coagulate toate resursele politice şi mediatice existente.

Dacă ne referim la partidele cu şanse reale de accedere în Parlament, atunci lista se îngustează la patru partide politice: PCRM, AMN, PL şi PLDM. La limită se vor zbate PDM şi UCM, iar PSD, PPCD şi MAE nu au nicio şansă.

Astfel, în condiţiile în care la 5 aprilie partidele de orientare democrată au şansa de a învinge comunişti (la limită!), cred că trebuie valorificat fiecare vot în parte.

Niciun candidat independent nu a acumulat 3% dintre voturile alegătorilor în istoria alegerilor din Republica Moldova. Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir nu reprezintă excepţii şi nu au absolut nicio şansă de a trece pragul electoral.

În aceeaşi situaţie este şi Mişcarea Acţiunea Europeană. Dacă Vitalia Pavlicenco şi Anatol Petrencu îşi uneau efoturile cu un an înaintea alegerilor şi ar fi fost tot atât de activi cum sunt în actuala campanie electorală, atunci am fi discutat altfel despre MAE. Dar, în actuala conjunctură politică, MAE nu are şanse de trecere a pragului electoral şi nu e cazul să se îmbete cu “sondaje reale”, care le-ar oferi între 6 şi 10% dintre voturile alegătorilor, aşa cum susţin liderii formaţiunii.

În acest sens, fac apel la Mişcarea Acţiunea Europeană, dar şi la candidaţii independenţi* Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir să se retragă din cursa electorală. Aceşti trei concurenţi electorali vor rupe din voturile electoratului cu viziuni democratice şi au şansa să acumuleze împreună între 1-4%. Ceilalţi candidaţi independenţi nu contează.

Astfel, Ştefan Urâtu şi Valentina Cuşnir vor rămâne în continuare persoane publice cu o imagine pozitivă, care au contribuit la dezvoltarea climatului democratic din Republica Moldova.

Cât despre MAE, consider că este o oportunitate bună de a acumula capital electoral. Explic ce am în vedere. Dacă participă în continuare în alegeri, MAE nu va trece pragul electoral şi va rămâne cu o imagine şifonată, având reputaţia unui partid, care a donat o parte dintre voturi Partidului Comuniştilor (asta vă doriţi, Dna Pavlicenco şi Dle Petrencu? Nu cred!).

Strategia corectă ar fi ca MAE să se retragă din cursa electorală şi să-şi îndeamne simptizanţii să voteze pentru partidele democratice cu şanse (AMN, PL şi PLDM) pentru a debarca comuniştii de la putere. Astfel, deşi va obţine nemulţumirea unor membri ai formaţiunii (pe termen scurt), îşi va creşte electoratul din contul alegătorilor dezamăgiţi de guvernarea partidelor democrate de după 5 aprilie (credeţi-mă, Dna Pavlicenco şi Dle Petrencu, că %-ul acestor alegători va fi mai mare decât 1-3%, pe care le-ar putea obţine MAE în aceste alegeri). Şi unde s-ar putea îndrepta aceşti alegători decât doar către un partid anti-comunist, cu viziuni democratice, care a avut maturitatea politică necesară în campania electorală şi a contribuit (ar putea fi şi decisiv!) la trimiterea în opoziţie a Partidului Comuniştilor? Gândiţi-vă bine la acest aspect ;)

Am un respet deosebit faţă de Vitalia Pavlicenco, Anatol Petrencu, Valentina Cuşnir şi Ştefan Urâtu. Sper ca şi dânşii să aibă suficient respect faţă de aşteptările alegătorilor de a da jos comuniştii şi de a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.

* La Serghei Banari nu mă refer, deoarece el va rupe din electoratul social democrat din Bălţi, care ar putea opta pentru PCRM şi PSD. Astfel, participarea lui în continuare în alegeri este una benefică.

Comments

comments