(doc) Să avem grijă de creşterea noastră. Recomand să aplici la Institutul European de Studii Politice din Moldova

Нравится

Publicat la 29 Sep, 2008; 2,117 afișări;; 5 comments; tag-uri: ,

Ştiu că blogul meu este vizitat de mulţi tineri cu potenţial. Totuşi, pentru a ne putea valorifica potenţialul, e nevoie să avem şi o pregătire profesională pe măsură. O oportunitate extraordinară în acest sens este Institutul European de Studii Politice din Moldova, care a anunţat recent un concurs de selectare a audienţilor pentru programul din 2009. Data limită este 10 octombrie. Toate detaliile le găseşti mai jos. Grăbeşte-te!

Institutul European de Studii Politice din Moldova (IESPM) anunţă un concurs pentru selectarea audienţilor pentru programul din 2009. IESPM desfăşoară activitatea instructiv-formativă, avînd drept scop principal promovarea unei veritabile culturi democratice şi a valorilor europene în societatea moldovenească.

Pe parcursul acestui an vor fi organizate trei seminare internaţionale la Chişinău (consecutiv, timp de trei zile fiecare, în decembrie, februarie şi mai – datele for fi comunicate ulterior) şi în încheiere toţi audienţii IESPM vor participa la cea de a patra Universitate de Vară a Şcolilor de Studii Politice din Europa de Sud Est în incinta Consiliului Europei la Strasbourg, Franţa (iunie – iulie 2009).

În cadrul seminarelor vor fi discutate subiecte actuale despre problemele cu care se confruntă Republica Moldova în eforturile de a reveni pe făgaşul dezvoltării europene, precum şi alte aspecte legate de transformările democratice, procesul de modernizare şi calitatea democraţiei reprezentative în ţară, funcţionarea instituţiilor democratice şi reformele social-economice, rolul sectorului asociativ în realizarea controlului democratic asupra puterii şi stabilizarea democratică a Moldovei, etc. Audienţii Institutului European de Studii Politice vor avea prilejul să facă cunoştinţă, în cadrul acestor seminare, cu viziunile unor experţi notorii din Europa şi Statele Unite, referitoare la procesul de democratizare în ţările din Estul Europei aflate în procesul de consolidare a economiei de piaţă. Succesul seminarelor organizate de către Institut se datorează caracterului interactiv ce favorizează comunicarea eficientă, schimbul de păreri şi experienţă între participanţi.

Audienţii IESPM sunt selectaţi în bază de concurs care se desfasoara în doua etape. La prima etapă aplicanţii vor completa un formular şi-l vor expedia pe adresa IESPM (Data limită – 10 octombrie 2008!). La etapa a doua a concursului persoanele selectate în baza formularelor de aplicare vor fi invitate la un interviu. Candidatii care vor sustine cu succes interviul vor semna un Acord de participare la activităţile IESPM. Audienţii care vor absolvi cu succes programul IESPM vor obţine Diploma de participare la Universitatea de Vară a Şcolilor de Studii Politice din Europa de Sud Est certificată de Secretarul General al Consiliului Europei.

IESPM aşteaptă aplicaţii de la persoane care:
- au demonstrat progrese profesionale importante în următoarele domenii: activitate politică; administraţia publică centrală şi locală; cercetări ştiinţifice; educaţie; sectorul asociativ; business; mass media; justiţia;
- ocupă poziţii publice active; sunt vizibili în spaţiul public;
- vor aplica cunoştinţele obţinute în activităţi profesionale cotidiene;
- au vărsta de pînă la 35 de ani (cu mici excepţii – pînă la 40 de ani)

Persoana care recomandă îşi asumă responsabilitatea pentru delegarea audientului la lucrările seminarelor şi trebuie să fie disponibilă, în caz de necesitate, să ofere comisiei de selectare unele date suplimentare despre candidat.

Persoana care recomandă este solicitată să ateste următoarele caracteristici ale aplicantului:
- să fie capabil să abordeze în mod efectiv problemele sociale dificile;
- să posede viziuni strategice;
- să demonstreze performanţe în practică;
- să contribuie la formarea încrederii la alte persoane în capacităţile sale organizatorice;
- să posede capacitatea de a deveni cunoscut în afara comunităţii sau domeniului propriu de activitate;
- să posede potenţial de dezvoltare în contextul oricărui efort individual;
- să posede calităţi demne de urmat şi să dorească să înveţe de la alte persoane.

Toate cheltuielile aferente participării audienţilor la activităţile Institutului vor fi acoperite integral de IESPM. Termenul limită de aplicare pentru IESPM este 10 octombrie 2008. Persoana de contact este Ana Revenco, tel/fax: 222504, 222509, mob. 069331092, e-mail: revenco_ana[at]gmail.com.

Vezi mai mult

(foto) Who are „boşorogii politici”? Look here!

Нравится

Publicat la 25 Sep, 2008; 2,828 afișări;; 34 comments; tag-uri: ,

Noroc! Cum dispoziţia? Ştii cine sunt boşorogii politici din Republica Moldova? I-am fotografiat pe cei din Partidul Comuniştilor şi i-am pus pe blog să-i vezi şi tu!

Aici sunt boşorogii comunişti, într-o poză de tip plan general:

Mai jos vezi o poză cu aceştia, fotografiaţi mai aproape. Recunoşti pe cineva? Ştii câte ceva despre istoricul lor? Scrie la comentarii.

Aici sunt eu în sala de şedinţe a Parlamentului. La „vânătoarea de boşorogi”. Plus, am realizat şi un comentariu live pentru UNIMEDIA (redactorul e în concediu de maternitate, aşa că o fac pe reporterul). Am constatat şi un comportament dispreţuitor al comuniştilor la adresa partidelor de opoziţie. În 2009 ei trebuiesc „trimişi” în opoziţie. Acolo le este locul. Şi trataţi corespunzător.

Vezi mai mult

Vrei schimbarea clasei politice? Implică-te!

Нравится

Publicat la 23 Sep, 2008; 2,668 afișări;; 23 comments; tag-uri:

Nu ştiu ce crezi tu, dar eu m-am săturat de deputaţii boşorogi din Parlament. Majoritatea „aleşilor poporului” sunt leneşi de mama focului în timpul şedinţelor plenare. Şi asta în timp ce din bugetul de stat se alocă mai mult de jumătate de milion de lei pentru întreţinerea fiecărui deputat. Merităm deputaţi mai buni! Dar pentru a nu rămâne doar la nivel de discuţii, aduc aminte că ne aflăm în perioada preelectorală. Până la alegeri a rămas în jur de jumătate de an. Aşa că, dacă dorim să promovăm mai activ ideea schimbării clasei politice, acum e momentul potrivit. Deci, haideţi să ne organizăm! Începem ofensiva!

Alegerile parlamentare din 2009 sunt un moment potrivit pentru a promova politicieni noi în Parlamentul Republicii Moldova.

Avem nevoie de imaginaţie, organizare şi putere în acţiuni. Astfel, ca să nu lungesc vorba, toţi cei interesaţi sunt rugaţi să-mi expedieze acum (!) un mesaj cu datele personale (nume, prenume, telefon şi e-mail) la adresa tudor.darie[at]gmail.com. Revin personal şi explic cum ne organizăm ;) La treabă!

Vezi mai mult

(doc) Opinie pentru FORUM civic: “Anul Tineretului” este o momeală a guvernării comuniste pentru atragerea voturilor tinerilor în alegerile din 2009

Нравится

Publicat la 23 Sep, 2008; 14,024 afișări;; 8 comments; tag-uri: , ,

Revista “FORUM civic” mi-a solicitat opinia referitor la “Anul Tineretului”. Mi-am reafirmat poziţia că este vorba de “o momeală a guvernării comuniste pentru atragerea voturilor tinerilor în alegerile din 2009″. Textul original îl găsiţi la acest link sau în imaginea de mai jos.

Vezi mai mult

De 15 ani împreună

Нравится

Publicat la 15 Sep, 2008; 2,885 afișări;; 25 comments; tag-uri: ,

De 15 ani sunt în casele noastre… Cu ei viaţa e mai diversă. Ne ţin mereu în priză.
Ştii despre ce este vorba? Răspunde la comentarii şi cele mai ingenioase 5 răspunsuri vor fi premiate.

Vezi mai mult

(foto) Preşedintele CCA parchează neregulamentar maşina de serviciu. Cer poliţiei rutiere să ia măsuri!

Нравится

Publicat la 11 Sep, 2008; 2,840 afișări;; 24 comments; tag-uri: , ,

Gheorghe Gorincioi, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), a parcat de mai multe ori neregulamentar maşina de serviciu. În acest mod, preşedintele CCA a încălcat două puncte din Regulamentul circulaţiei rutiere şi merită să fie penalizat. În acest sens, solicit Poliţiei municipale să întreprindă măsurile de rigoare pentru a-l atrage la răspundere administrativă pe preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi. Azi voi depune la poliţie şi un demers în scris. Probele sunt mai jos. Autoturismul are şi numere speciale de înmatriculare, care aparţin Parlamentului Republicii Moldova.

E vorba de autoturismul cu numele de înmatriculare „RM P 080”. Conform Hotărârii Guvernului nr. 1049 din 04.10.2001 privind reglementarea atribuirii seriilor speciale de înmatriculare a mijloacelor de transport, „numerele de înmatriculare din seria “RM-P”, urmate de trei cifre, vor fi atribuite autoturismelor care deservesc deputaţii, primele persoane oficiale din stat, alese sau numite de Parlament şi Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei”.

Gheorghe Gorincioi a încălcat două puncte din Regulamentul circulaţiei rutiere:
Art. 69. Oprirea este interzisă: (d) la trecerile  pentru  pietoni  şi la o distanţă mai mică de  5  m înainte de acestea; (e) în intersecţii şi la o distanţă mai mică de 15 m de la acestea.

Probele sunt aici (pozele sunt realizate la 3 septembrie 2008, orele 16.22):

Solicit Poliţiei rutiere municipale să întreprindă măsurile de rigoare pentru a-l atrage la răspundere administrativă pe preşedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, pentru încălcarea Regulamentului circulaţiei rutiere. Azi voi depune şi o scrisoare oficială în acest sens. Voi reveni cu detalii.

Vezi mai mult

(video) De Anul Tineretului, i-am bătut pe comunişti “la ei acasă”!

Нравится

Publicat la 06 Sep, 2008; 4,137 afișări;; 45 comments; tag-uri: , ,

Mare porcărie a fost emisiunea “Bună seara” de ieri, 5 septembrie, la tematica “Anului Tineretului”. Mă scuzaţi de expresie, dar ceva mai frumos, care să prezinte obiectiv ceea ce s-a întâmplat la această emisiune de la “Moldova 1″, nu am găsit. Pe scurt, toţi cei patru invitaţi din platou au lăudat pe rând “Anul Tineretului”. Nu a fost invitată nicio persoană care să prezinte şi puncte de vedere critice. Cu o oră înainte de emisiune am aflat despre această situaţie. Aşa că, în loc să merg spre casă, m-am îndreptat spre “Moldova 1”. “Mă duc să-i bat la ei acasă!”, m-am gândit. Zis şi făcut!

Cei patru invitaţi “pozitivi” au fost de la Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Ministerul Economiei şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova. Cum şi m-am aşteptat, reprezentanţii ministerelor au prezentat pe rând aspectele pozitive ale “Anului Tineretului”.

Adevărat că de la Vera Ţurcanu, preşedintele CNTM, aveam şi alte aşteptări. Înţeleg că era în situaţia în care să joace, pe de o parte, „cartea tinerilor” şi, pe de altă parte, să păstreze relaţii bune cu reprezentanţii ministerelor cu care are de lucrat în viitor. Vera a optat doar pentru „relaţii bune cu ministerele” şi s-a abţinut de la exprimarea unor poziţii mai critice, dar absolut necesare pentru dezvoltarea politicilor de tineret din Republica Moldova, cum ar fi: (1) bugetul infim de mic pentru acţiuni de tineret, (2) existenţa unui program de granturi mici la MET, care este nefuncţional, (3) insuficienţa cercetării politicilor de tineret, (4) coordonarea proastă din partea MET a procesului de elaborare şi promovare a legii cu privire la voluntariat… lista poate continua.

Rog observaţiile de mai sus să nu fie interpretate ca „o duşmănie personală cu Vera Ţurcanu”. „Critica” de mai sus i-am spus-o aseară şi Verei, cu care am fost coleg doi ani la CNTM. Consider că, în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, Vera are misiunea de a promova insistent interesele tinerilor în relaţie cu autorităţile centrale, iar emisiunea „Bună seara” era un bun prilej în acest sens.

Aşa că m-am simţit nevoit să cer microfonul şi să prezint succint şi cealaltă parte a „Anului Tineretului”:

„Dacă ascultă doar invitaţii de la emisiune, telespectatorii îşi pot face impresia că trăim în cea mai frumoasă şi mai prosperă ţară de pe planetă. Or, în realitate, lucrurile sunt exact inverse. Trăim în cea mai săracă ţară din Europa, iar Anul Tineretului este o acţiune propagandistică, lansată într-un an pre-electoral, menită să atragă voturile tinerilor la alegerile parlamentare din 2009, în favoarea Partidului Comuniştilor.

Bugetul pentru acţiunile de tineret este unul foarte mic, care prevede alocarea anuală a 3,5 lei pentru fiecare tânăr, planul de acţiuni nu a fost consultat public cu organizaţiile neguvernamentale şi are un caracter formal, iar în „Anul Tineretului” politicile de tineret au regresat semnificativ şi au devenit nefuncţionale”.

Din păcate, nu am înregistrarea de la emisiunea de ieri. Vă propun, în schimb, să vedeţi mai jos câteva secvenţe de la emisiunea „Bună dimineaţa”, tot la Moldova 1, care a fost pusă pe post la începutul anului 2008 şi în care am tras alarma că “Anul Tineretului” va fi utilizat în scopuri electorale:

Vezi mai mult

Despre gafele “strategilor” PPCD

Нравится

Publicat la 05 Sep, 2008; 2,818 afișări;; 14 comments; tag-uri: , , ,

Strategia pre-electorală a PPCD pentru alegerile din 2009 este denigrarea concurenţilor politici. Prin acest pas, PPCD caută să demonstreze simpatizanţilor săi că este, în continuare, partidul pentru care ei merită să voteze în alegerile parlamentare din 2009. Partea cealaltă a monedei este că, prin aceste atacuri, PPCD sporeşte imaginea şi credibilitatea concurenţilor politici.

Discutam zilele trecute cu un coleg despre modul în care electoratul percepe mesajul, în dependenţă de credibilitatea sursei. Astfel, dacă o sursă care are credibilitate şi transmite o informaţie neadăvărată (dar care aparent pare a fi corectă!), publicul o va percepe ca fiind adevărată. Pe când, dacă o sursă lipsită de credibilitate va transmite o informaţie (să admitem adevărată, dar negativă!) despre o sursă mai credibilă, atunci publicul va percepe contrariul mesajului.

Ca să ilustrez „teoria” de mai sus, vă prezint trei scenarii, cu participarea PPCD, în care creştin-democraţii sunt pe post de „sursă lipsită de credibilitate”:

1. În alegerile parlamentare din 2005, creştin-democraţii au irosit, prin intermediul Flux-ului, tone de cerneală şi hârtie la tipografie, încercând să demonstreze publicului că liderii BMD-ului au legături cu Federaţia Rusă şi că fac jocul ruşilor. În zădar! Cum a reacţionat publicul? Nu doar că nu a crezut în „minciunile” PPCD, dar a optat masiv pentru susţinerea BMD ca principala forţă de opoziţie!

2. Pe parcursul anului 2008, PPCD a atacat direct şi constant PLDM-ul. L-a învinuit pe Vlad Filat de „corupţie politică”. Care este efectul? E adevărat că a reuşit parţial să alimenteze zvonurile referitoare la „Vlad Filat = gangster al tranziţiei”, dar a făcut şi un mare serviciu PLDM-ului (net superior efectului negativ): a distrus zvonul precum că PLDM ar fi un proiect al comuniştilor şi a crescut popularitatea şi credibilitatea PLDM.

3. În acest moment, PPCD îndreaptă „tunurile” sale mediatice către PL, atacându-l atât pe liderul Mihai Ghimpu, dar şi pe Dorin Chirtoacă şi Anatol Şalaru. Din bătălia mediatică a lui Iurie Roşca contra lui Dorin Chirtoacă (publicul gândeşte prin prisma celor mai vizibili politicieni din partid), câştigătorul e previzibil! Până în 2009, Roşca va pierde de fiecare dată când îl va ataca pe Chirtoacă şi va spori imaginea şi credibilitatea vice-preşedintelui PL!

Din punctul meu de vedere, PPCD este o sursă lipsită de credibilitate şi gafează când atacă concurenţii politici, pentru că efectul este invers celui aşteptat. Altfel spus, dacă te critică PPCD, înseamnă că eşti important şi credibil :)

Vezi mai mult

(video) Interviu pentru TVR Internaţional: Toţi deputaţii din Parlamentul de la Chişinău trebuie să vorbească limba română

Нравится

Publicat la 02 Sep, 2008; 3,049 afișări;; 10 comments; tag-uri: , ,

Sâmbătă, 30 august 2008, televiziunea română (TVR Internaţional) a difuzat un scurt interviu, în care m-am referit la situaţia limbii române la Chişinău. Am atenţionat, în special, faptul că deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova nu cunosc limba ţării în care trăiesc (limba română). Mai jos găsiţi interviul cu mine, extras din cadrul unui reportaj mai amplu de la şcoala de vară “Comunităţi româneşti şi identitate europeană”.

Mai jos este interviul oferit pentru TVR Internaţional:

În cazul în care doriţi să urmăriţi integral reportajul, realizat de TVR Internaţional de la şcoala de vară “Comunităţi româneşti şi identitate europeană”, îl găsiţi mai jos:

Vezi mai mult