Nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!

Нравится

Publicat la 28 Aug, 2008; 3,865 afișări;; 18 comments; tag-uri:

La 17 ani de (lipsă de) independenţă a Republicii Moldova, limba română nu se simtă încă la ea acasă! Nu vreau să ne plângem de milă. Pur şi simplu, constat că asta-i realitatea pe “plaiul nostru mioritic”. Ca să nu mă pierd în date statistice, am să ofer un exemplu simplu de tot. În Parlamentul Republicii Moldova există deputaţi care nu pot vorbi limba română. Această stare de lucruri spune multe despre situaţia limbii române la Chişinău. Amintesc că legislaţia prevede expres că funcţionarii publici trebuie să cunoască “limba de stat”. Mai multe comentarii sunt de prisos. Care e soluţia? Guvernul şi Parlamentul trebuie să creeze condiţiile necesare pentru protecţia şi promovarea “limbii de stat”, iar noi (cei care suntem adepţii adevărului istoric!) nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!


Problema e în noi

Actualii politicieni sunt incapabili de a rezolva problema lingvistică. Plus, e clar ca bună ziua că nu ne putem aştepta de la guvernarea comunistă să elogieze limba română. Şi nici nu trebuie să căutăm la Kremlin sau Bucureşti persoane vinovate de situaţia creată. Problema este în mentalitatea noastră. A celor care trăiesc între Prut şi Nistru. Iar când ne va veni mintea la cap, vom cere, indiscutabil, ca funcţionarii care ne conduc să cunoască în mod obligatoriu limba „mulţimii” şi ca toată publicitatea să fie realizată în limba „de stat” (detaliu foarte important şi pentru dezvoltarea presei autohtone).

Vor veni la conducere şi alte generaţii de politicieni, care nu vor tolera o asemenea situaţie şi vor modifica legislaţia. Asta se poate întâmpla şi după 2009, dacă fiecare dintre noi „îşi va face temele” pentru a promova SCHIMBAREA.

Dar, în acelaşi timp, să nu uităm că e de datoria noastră să protejăm limba română, începând de la cel mai jos nivel – stradă, microbuse, magazine, până la cel mai înalt nivel – universităţi, Parlament şi Guvern.

Respect pentru limba română
Îmi aduc aminte de o situaţie destul de interesantă pe care mi-a povestit-o Gheorghe Vrabie, realizatorul stemei de stat a Republicii Moldova. Dl Vrabie, împreună cu soţia sa, lucra în regiunea transnistreană. Job-ul familiei Vrabie era să realizeze un desen uriaş pe peretele unei clădiri cu câteva etaje, având ca materie primă bucăţi mici de ciment de diferite culori. Iniţial, când au fost auziţi că vorbesc româna, chiar şi copiii au început să râdă badjocoritor. Însă, cu timpul, când au văzut rezultatul muncii depuse de familia Vrabie, kindereii şi-au schimbat radical atitudinea. Unii dintre ei s-au apropiat şi au încercat să vorbească cu „eroii noştri” în română. Asta e! Nu trebuie să cerşim, ci să creăm respect pentru limba română!

Vezi mai mult

(foto) Locul unde Dunărea se întâlneşte cu Marea Neagră este lumea lui Dumnezeu pe pământ

Нравится

Publicat la 22 Aug, 2008; 5,201 afișări;; 22 comments; tag-uri: , , , ,

După o lungă perioadă de muncă, m-am decis ca pentru câteva zile să plec în vacanţă. Şi nu într-o vacanţă obişnuită… ci la şcoala de vară „Comunităţi româneşti şi identitate europeană”, organizată de către Administraţia Prezidenţială a României în perioada 10 – 21 august 2008 în or. Sulina, România. Aici am îmbinat utilul cu plăcutul. Am cunoscut multe persoane de valoare şi m-am distrat pe cinste. Câte ceva am scris şi în posturile anterioare. Aici găsiţi şi un reportaj despre şcoala de vară, care a fost premiat de către organizatori. Acum îţi propun să urmăreşti un reportaj foto din „inima” locului unde Dunărea se întâlneşte cu Marea Neagră. E vorba de Delta Dunării… de lumea lui Dumnezeu pe pământ. Excepţional de frumos… ;)

PS: Pe lângă pozele realizate de mine, mai sus se regăsesc şi câteva poze realizate de Dumitru Ciorici şi Tudor Cojocari, cărora le mulţumesc pe această cale.

Vezi mai mult

(foto) Băsescu către tineri: „E timpul să puneţi voi ţara la cale, nu o lăsaţi pe mâna unora ca noi!”

Нравится

Publicat la 14 Aug, 2008; 4,314 afișări;; 16 comments; tag-uri:

He-he! Să vă povestesc despre un nou caz interesant. Astăzi, 14 august, preşedintele României, Traian Băsescu, iarăşi a dat o fugă cu elicopterul său până la Sulina (acesta e şi un răspuns pentru vizitatorii care se întrebau în postul precedent unde sunt). În momentul în care s-a apropiat de grupul nostru de tineri de la şcoala de vară „Comunităţi româneşti, identitate europeană”, Traian Băsescu ne-a întrebat ce mai facem, la care i-am răspuns: „Mai punem ţara la cale”. Băsescu a dat o replică cu mesaj: „Aşa, e timpul să o puneţi voi la cale, nu o lăsaţi pe mâna unora ca noi!” (referindu-se la generaţia actuală de politicieni).

Tu, ce spui: ne implicăm „să punem ţara la cale” sau lăsăm această „responsabilitate” pe mâna actualilor politicieni boşorogi de la Chişinău?

Vezi mai mult

(foto) O poză cu Traian Băsescu

Нравится

Publicat la 11 Aug, 2008; 11,395 afișări;; 36 comments; tag-uri: , ,

După ce săptămâna trecută în Moskova am avut posibilitatea doar să fotografiez vilele lui Putin şi Medvedev, iată că în cadrul vizitei din România din săptămâna aceasta am avut posibilitatea să dialoghez „face2face” cu preşedintele României, Traian Băsescu. Mai mult nu mai comentez. Plasez poza mai jos şi vă las pe voi să o comentaţi ;)

Vezi mai mult

(foto) Mi-am vizitat familia, vila lui Putin, a lui Medvedev şi cetăţenii moldoveni care lucrează la negru în Moskova

Нравится

Publicat la 09 Aug, 2008; 4,906 afișări;; 16 comments; tag-uri: , , , , , ,

Săptămâna aceasta am vizitat Moskova. Am prins câţiva „iepuri” dintr-o singură vizită: mi-am văzut familia, am fotografiat vila lui Putin şi a lui Medvedev şi m-am documentat referitor la modul în care se pregătesc să (nu) participe cetăţenii moldoveni din capitala rusă la alegerile parlamentare din 2009. Mai jos găsiţi şi un reportaj foto din Rublyovka, cea mai luxoasă regiune din Moskova.

Încep cu ceea ce este mai aproape de suflet. Familia. După câteva luni, mi-am revăzut mama, sora şi fraţii, care s-au stabilit cu traiul în Moskova. Fraţii au fost cei care au plecat primii peste hotare în căutarea unui trai mai bun, imediat după alegerile parlamentare din 2001, când au câştigat comuniştii alegerile.

Deşi sunt născut în Rusia (pe atunci părinţii, ambii originari din nordul Moldovei, erau la muncă peste hotare) şi membrii familiei „mă vor” alături de ei, decizia mea este că rămân în Chişinău. Aici îmi sunt prietenii. Aici simt că este nevoie de mine. Aici avem de făcut schimbarea din 2009 ;)

Trecem mai departe. Rublyovka este cea mai luxoasă regiune a Moskovei. Aici locuieşte preponderent elita rusă: preşedintele Medvedev, prim-ministrul Putin, primarul Moskovei Lujkov şi alţi înalţi demnitari. E situată în partea de vest a capitalei Federaţiei Ruse. Aşa cum mă aflam la Moskova, nu am putut rata ocazia şi m-am decis să fac câteva poze din „inima” elitei ruseşti pentru vizitatorii blogului meu :)

Ca să ai acces în această regiune e nevoie de un permis special. Astfel, datorită celor doi fraţi ai mei, am reuşit să vizitez Rublyovka (ca să evit speculaţiile am să menţionez că unul dintre fraţii mei lucrează în această regiune). Aşa că „am încălecat” pe o maşină cu „permis special” şi m-am pornit la drum.

Deşi este denumită „Rublyovka”, în realitate aici sunt mai multe orăşele şi sate cu denumiri diferite. Cel mai renumit orăşel este Jukovka. Aici sunt cele mai luxoase magazine, fiind prezente o mulţime de branduri occidentale şi de peste ocean: Gucci, Maserati, Ferrari, Lamborghini, Harley-Davidson etc.

Nu am putut trece cu vederea nici vila de la Novoe-Ogorevo a ex-preşedintelui rus, Vladimir Putin. Am reuşit să fotografiez doar gardul de circa şapte metri. Mai jos puteţi vedea cum arată vila lui Putin din satelit, unde se văd inclusiv şi pistele pentru elicopter.

E interesant faptul că Dmitri Medvedev după ce a fost ales în calitate de preşedinte al Federaţiei Ruse a preferat „să-l lase” pe Vladimir Putin în vila prezidenţială şi să-şi construiască o vilă separată. Astfel, Medvedev şi-a tras câteva hectare de terem pe malul râului „Moskova”, de circa trei ori mai mare decât terenul colegului său Putin.

Ultimele zile din vizita mea la Moskova le-am rezervat pentru chestiuni mai strategice :) Am vizitat câteva pieţe, inclusiv câteva zone de construcţii unde lucrează mai mulţi cetăţeni moldoveni. Pentru o zi am lăsat pantalonii la dungă, m-am îmbrăcat în haine de constructor, am pus mâna pe un ciocan electric şi am făcut câteva găuri într-un perete gros de un metru, prin care urmează să treacă ţevele pentru apă. Astfel, am simţit pe pielea mea cum cetăţenii moldoveni de peste hotare câştigă în sudoarea frunţii banii, pe care îi trimit rudelor acasă şi datorită cărora comuniştii se laudă că dezvoltă economia ţării. Mdaaa…

Am discutat cu zeci de moldoveni şi despre alegerile din 2009. M-am convins încă o dată că moldovenii de peste hotare (inclusiv din Moskova) sunt anti-comunişti. Pe de altă parte, ei nu cunosc alte partide, pentru care ar merita să meargă la vot. După o discuţie sinceră şi deschisă despre viaţa politică din Moldova, mai mult de jumătate dintre persoanele cu care am conversat s-au arătat interesate să meargă la vot. O parte dintre ei vor sunt gata chiar să se implice mai activ în alegeri. Am „în geantă” mai multe idei „năstruşnice” referitoare la modul în care pot fi mobilizaţi cetăţenii moldoveni de peste hotare să participe în alegerile din 2009, dar le păstrez (încă!) pentru mine.

Vezi mai mult