(video) Controlul anunţat de către comunişti este HAOS!

Нравится

Publicat la 31 Jul, 2008; 3,063 afișări;; 35 comments; tag-uri: , ,

Deşi guvernarea comunistă strigă sus şi tare că ţine „situaţia sub control”, în satele inundate din Moldova este un HAOS. La trei zile de la inundaţii, oamenii nu au apă potabilă şi hrană, nu au transport ca să-şi evacueze bunurile din casă, nu au pompe ca să scoată apa din beciuri… Te invit, dragă vizitator, să vizionezi mai jos un material video, în care este prezentată faţa reală a „controlului” anunţat de către comunişti.

PS: Cât despre speculaţiile de ieri ale forumiştilor referitor la vizita UNIMEDIA în satele inundate, care a coincis ca traseu cu vizita PLDM, ţin să menţionez că într-adevăr am fost împreună cu echipa PLDM. Şi ce e criminal în asta? Mai mult decât atât, dacă mâine PL, AMN sau un alt partid ne va propune să mergem cu ei într-o vizită de documentare, vom accepta cu plăcere.

Vezi mai mult

(foto) Pe Băsescu şi Iuşcenko îi văd. Unde e preşedintele Voronin?

Нравится

Publicat la 29 Jul, 2008; 3,102 afișări;; 20 comments; tag-uri: , , ,

Republica Moldova, România şi Ukraina sunt afectate puternic de inundaţii. În timp ce preşedintele român, Traian Băsescu, şi preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, s-au deplasat la faţa locului, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, lipseşte! Dincolo de politizarea sau ne-politizarea subiectului inundaţiilor, totuşi prezenţa şefului statului insuflă mai multă încredere oamenilor care suferă şi le transmite un mesaj simbolic că nu sunt uitaţi. Deci, pe Băsescu şi Iuşcenko îi văd. Dar unde e Voronin?

sursa poze:
Băsescu – Evenimentul Zilei
Iuşcenko – Rambler media

Vezi mai mult

(video) Chirtoacă câştigă „un duel” verbal în faţa lui Voronin

Нравится

Publicat la 24 Jul, 2008; 3,734 afișări;; 16 comments; tag-uri: ,

Tânărul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, are un discurs public mai credibil decât cel al şefului statului, Vladimir Voronin. Asta e concluzia subiectivă la care am ajuns, după ce am urmărit un reportaj video, realizat de către Pro TV Chişinău. Mai mult decât atât, Chirtoacă a schiţat un zâmbet (în sfârşit!) şi a glumit pe seama guvernării – “Comuniştii sunt cei care nu mai pot, deoarece au imbătrânit săracii!”.

Ca să nu fugi repede de pe blog, poftim şi o întrebare, la care te invit să răspunzi mai jos: “Ce rating ar avea vice-preşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, în rândul oamenilor de la sate dacă ar avea un acces egal la televiziunea publică ca şi şeful statului, Vladimir Voronin?”

Vezi mai mult

PCRM poate fi învins în alegerile parlamentare din 2009

Нравится

Publicat la 22 Jul, 2008; 3,022 afișări;; 13 comments; tag-uri: ,

PCRM poate fi învins în alegerile parlamentare din 2009. Pentru asta e nevoie ca PL şi PLDM să atragă electoratul dezamăgit cu oferta schimbării clasei politice; PSD şi PDM să participe pe o singură listă comună cu Braghiş în frunte; PNL şi PMAE să adere la AMN, PL sau PLDM; ex-premierul Tarlev să fie lansat separat în alegeri, care va scădea din puterea PCRM şi să fie păstrată “o uşă deschisă” pentru PPCD. Mai multe detalii vedeţi în analiza, pe care am scris-o pentru UNIMEDIA.

În ce măsură credeţi că este realist scenariul, pe care l-am prezentat pe UNIMEDIA? Aştept feed-back ;)

Vezi mai mult

(video) Stimate dle preşedinte Voronin, cum dormi când restul populaţiei plânge?

Нравится

Publicat la 20 Jul, 2008; 3,554 afișări;; 30 comments; tag-uri: , ,

E vorba de o melodie, lansată de Pink la 5 aprilie 2006, ca o adresare publică către preşedintele SUA, George W. Bush, cu o serie de întrebări la tema războiului, cerşetorilor, abuzului de droguri etc. Melodia a devenit populară în SUA şi a fost discutată la diferite emisiuni televizate. Pink spune că, în acest mod, şi-a exprimat atitudinea sa faţă de preşedintele SUA. Un autor necunoscut din Moldova a montat un clip video cu imagini din Republica Moldova, ca o adresare publică către preşedintele Voronin.

Recomand să vedeţi mai jos acest clip video:

Aici este materialul video original, cântat live de Pink:

Şi, în final, o întrebare pentru stimularea creierului: Oare câţi dintre interpreţii din Moldova sunt gata să compună o astfel de melodie, în care să-şi exprime atitudinea faţă de ilegalităţile pe care le face „preşedintele nostru iubit”, Vladimir Voronin?

Vezi mai mult

(video) Republica Moldova este “ţara babelor”! Tinerii au ce învăţa de la ele…

Нравится

Publicat la 15 Jul, 2008; 2,239 afișări;; 9 comments; tag-uri: , ,

Cred că nu o singură dată te-ai convins că pensionarii sunt mult mai activi decât tinerii. Până acum doar la vot (ei sunt foarte organizaţi şi votează preponderent cu PCRM). Iată că, în aceste zile, suntem martorii unui “fenomen” mai neobişnuit – “babele protestare”. E o specie de protestatar foarte agresivă, care ştie ce vrea şi depune tot efortul ca să obţină rezultatul dorit. Ce fac tinerii pe timp de vară? Muncesc în SUA ca să câştige un ban, lucrează în birouri, stau pe internet sau undeva pe plajă. În schimb, Piaţa Marii Adunări Naţionale este… a babelor protestatare!

Tot oamenii în vârstă sunt cei care decid cine va fi în fruntea ţării. PCRM este votat în mare parte de către pensionari, care reprezintă 14,5% din populaţie. În schimb, tinerii, care reprezintă circa 25% din populaţia ţării, în ziua alegerilor (până acum!) au preferat să-şi caute alte ocupaţii.

Urmăriţi mai jos un reportaj, realizat de către Jurnal TV, în care o să vedeţi cât de insistente şi de organizate sunt “babele”. Sper să vă pună pe gânduri. Noi, tinerii, avem ce învăţa de la ele…

Vezi mai mult

(video) Cine sunt chiulangiii din Parlamentul de la Chişinău?

Нравится

Publicat la 15 Jul, 2008; 2,939 afișări;; 10 comments; tag-uri: , ,

Cine sunt deputaţii chiulangii din Parlamentul de la Chişinău? – asta e întrebarea. Eu nu îi cunosc. Voi, îi cunoaşteţi? Peste tot în lumea civilizată există această informaţie, ca alegătorii să îşi poate face o părere mai obiectivă despre cine sunt aleşii poporului. La noi, iok! Încerc “să investighez” situaţia şi revin cu detalii. Până atunci, vă invit să urmăriţi mai jos un reportaj video despre chiulangiii din Parlamentul României. În topul chiulangiilor din legislativul românesc se află nume importante: Ion Iliescu, Crin Antonescu sau Corneliu Vadim Tudor. Cine sunt chiulangiii din Parlamentul de la Chişinău? Hai să-i căutăm…

Vezi mai mult

(video) Datoria morală a unei generaţii expirate

Нравится

Publicat la 11 Jul, 2008; 3,737 afișări;; 41 comments; tag-uri: , , ,

Termenul de valabilitate al majorităţii politicienilor de pe scena politică moldovenească a expirat de mult timp. Pentru ca Moldova să-şi asigure un viitor european, unica soluţie este schimbarea „generaţiei expirate” pe o generaţie de politicieni tineri, competenţi şi cu o mentalitate europeană. E o datorie morală a generaţiei părinţilor şi buneilor noştri. Te invit să căutăm împreună argumentele necesare.

BOROBOAŢE. Crescuţi de mici într-o perioadă dictatorială, actualii politicieni nu se pot rupe de metodele de lucru sovietice. În plus, de la economia planificată la o economie de piaţă, vorba poetului, „e-o cale atât de lungă…”. Astfel, politicienii nu mai pot fi transformaţi peste noapte în politicieni de factură europeană. Adică, nu pot fi mai mult decât sunt.

Lipsită de experienţă politică, „generaţia expirată” a făcut de-a lungul celor 15 ani de independenţă o mulţime de „boroboaţe”. De la „mica Elveţie” – aşa cum era considerată de europeni la începutul anilor ´90, Moldova a ajuns astăzi „cea mai săracă ţară europeană”.

Haideţi să mişcăm un pic “materia cenuşie”. Mai jos aveţi trei materiale video, pe care vă invit să le comparaţi. În primul este preşedintele Voronin, ca exponent al acestei “generaţii expirate”…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Rw54JNW2rdQ[/youtube]

aici este Dorin Chirtoacă, primarul general al mun. Chişinău şi vice-preşedinte al Partidului Liberal (unul dintre promotorii reformării clasei politice)…
[youtube]http://youtube.com/watch?v=F6pN4oDVxfY[/youtube]

…şi Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, lider al unei formaţiuni politice în care sunt implicaţi mai mulţi politicieni noi, cu viziuni europene:
[youtube]http://youtube.com/watch?v=9q3ZfE1z9T8[/youtube]

Aţi văzut cum gândesc şi se exprimă “politicienii expiraţi” comparativ cu politicienii de top nou. Formulaţi-vă propria părere.

Nu vreau să fiu înţeles că torn „zoile” în capul cuiva. Dimpotrivă, te invit să găsim soluţii viabile pentru viitorul acestui „colţ de rai”. Totuşi, pentru a face anumite prognoze, trebuie să cercetăm trecutul şi să învăţăm din propriile greşeli. Eşecul primilor ani de guvernare nu este doar problema politicienilor. În primul rând, e problema Republicii Moldova. Lipsa de experienţă a politicienilor moldoveni, aflaţi la guvernare după destrămarea URSS, a aruncat Moldova într-o criză din care abia acum încercăm să ne debarasăm. Deci, cauza problemei este lipsa de experienţă.

KNOW-HOW. Dacă ar fi să privim în istorie, avem un trecut contradictoriu. Dacă ne gândim la strămoşi precum Decebal şi Burebista, continuând cu Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân, ar trebui să curgă prin vinele noastre sânge de luptător. Ecuaţia se schimbă dacă luăm în calcul că deja de câteva sute de ani suntem sub „papuc”. Iniţial sub papucul turcilor. Apoi, al ruşilor. Astfel, în Moldova s-au format un fel de politicieni „sub papuc”. Experienţa de guvernare (englezii îi spun „know-how”), acumulată pe parcursul istoriei, s-a dus pe „apa sâmbetei”. Imaginează-ţi ce ar fi dacă toată experienţa de guvernare din perioada lui Decebal şi a lui Ştefan cel Mare ar fi fost transmisă din generaţie în generaţie! Ne-am fi ciocnit de situaţia în care poeţii şi scriitorii să facă politică după declararea independenţei?

Pentru o situaţie de normalitate, e nevoie ca „know-how”-ul politic să fie transmis dintr-o generaţie în alta. Ceea ce pot face util cu adevărat actualii politicieni din „generaţia expirată” e să transmită tinerilor experienţa acumulată. Să lucreze cot la cot. Iar juniorii să preia de la seniori doar „partea bună”. E o datorie morală a politicienilor de azi faţă de ţară şi faţă de generaţiile viitoare.

CE FACEM? E clar ca bună ziua că fotoliul din Parlament sau Guvern e moale şi comod. E greu să accepţi ca să-l oferi de bună voie altcuiva. Dar acest lucru oricum va avea loc. Fie pe calea conflictului dintre generaţii, fie pe calea schimbării treptate. Acum, schimbarea poate fi realizată treptat. De la lipitul afişelor, tinerii politicieni trebuie să treacă la un alt nivel şi să se regăsească tot mai des în listele partidului pentru alegerile parlamentare din 2009. E adevărat că ţine şi de prestanţa tinerilor politicieni.

Deci, dragă vizitator, ce facem?! Ne învăţăm să cerem mai mult?! Tu ce părere ai?

PS: Acest editorial a fost publicat în ziarul pentru tineri “Asta DA” din 30 ianuarie 2007 (fără materialele video, evident) :) De atunci, SCHIMBAREA a avut loc la nivelul capitalei, prin alegerea lui Dorin Chirtoacă la 17 iunie 2007 în funcţia de primar general al mun. Chişinău. Urmează SCHIMBAREA 2009?!

Vezi mai mult

www.tinerilenesi.md sau despre lipsa de acţiune a OT ale partidelor politice în mediul online

Нравится

Publicat la 08 Jul, 2008; 3,343 afișări;; 40 comments; tag-uri: , , , , , ,

[UPDATE: joi, 10 iulie] Postul de mai jos este construit din două părţi diferite. Prima parte se referă la situaţia actuală şi la modului în care lucrează organizaţiile de tineret în mediul on-line. Iar a doua – este un articol scris şi publicat la 28 martie 2006. Am decis să public şi articolul din 2006, pentru a evidenţia că, deşi au trecut mai mult de doi ani, situaţia nu s-a schimbat atât de mult. Astfel, rog vizitatorii să interpreteze textul aşa cum este prezentat.

Dacă părinţii noştri se distrau la horă şi şezători în perioada tinereţii, în ziua de azi tinerii organizează „şezători” pe internet. Uneori stau pe net până la o bucată de noapte. Aceştia preferă să stea în faţa monitorului chiar şi atunci când părinţii îi cheamă la masă. Asta e! Trăim în perioada new-media. Cu toate acestea, organizaţiile de tineret ale partidelor politice „frânează” şi folosesc insuficient internetul (ca să nu spun deloc!) pentru a atrage noi membri de partid sau simpatizanţi.

Excepţie fac organizaţiile de tineret ale comuniştilor, democraţilor şi creştin-democraţilor. Garda tânără a PCRM are un site bunicel şi bogat în informaţie. Tineretul Democrat şi-a tras un blog pe blogspot.com şi utilizează atât modulul de poze flickr.com, cât şi posibilitatea de a plasa materiale video, inclusiv administrează o pagină web. Tinerii PPCD-işti au procedat inteligent instalând platforma „wordpress”, astfel încât site-ul lor arată bine şi este foarte uşor de administrat. În schimb, mai prost stau la capitolul actualizare.

Cât despre celelalte partide – „e noapte”! Unde este tineretul AMN, PL şi PLDM? Unde sunt liderii acestor organizaţii de tineret? Vă spun eu! Sunt leneşi de mama focului!

Greşesc? Posibil să greşesc în apreciere, dar cum altfel pot să explic lipsa de acţiune a acestor organizaţii la nivel on-line. Precizez că asta se întâmplă în timp ce există o mulţime de metode eficiente de promovare în rândurile tinerilor: youtube.com, facebook.com, bloggingul, play.md, forumuri etc., iar AMN, PL şi PLDM mizează mult pe voturile tinerilor. Aşa că, lăsaţi lenea, şi treceţi la acţiune şi pe internet!

Mai jos vă propun să citiţi un articol, intitulat „www.tinerilenesi.md”, pe care l-am publicat la 28 martie 2006 în ziarul pentru tineri „Asta DA” la aceeaşi temă. Deşi au trecut mai mult de doi ani, situaţia s-a schimbat nesemnificativ:

www.tinerilenesi.md

Ce se întâmplă cu paginile web ale organizaţiilor de tineret ale partidelor politice? Cunoaşteţi răspunsul? Nici eu. Aşa că m-am gândit să caut mai multă informaţie despre aripile tinere ale partidelor parlamentare din RM prin internet. Am rămas dezamăgit să aflu că unele dintre organizaţiile de tineret ale partidelor nici nu au o pagină electronică proprie. Iar site-urile pe care le-am găsit, nu m-au încântat deloc.

www.pdm.md
La categoria „Tineretul Democrat”, am găsit o prezentare a organizaţiei şi o variantă electronică a cererii de a deveni membru al Partidului Democrat. Într-un chenar din partea dreaptă (care nici nu atrage atenţia măcar!) este un meniu de link-uri, care face legătura cu activităţile şi documentele TD, un album de fotografii şi un buletin electronic datat cu anul 2004. Mai jos, este plasat un anunţ, care începe în felul următor: „Dragă membru TD, eşti invitat pe data de 23 aprilie 2005 la Congresul Municipal al Tineretului Democrat”. Azi este ziua de 28 martie 2006. Comentariile sunt de prisos. Pagina a fost accesată de 894 vizitatori.

www.utcm.md
Trebuie să recunosc că pagină web a Uniunii Tineretului Comunist din Moldova este bine structurată. Pe prima pagină am găsit o coloană de ştiri (ultima fiind plasată la 19 martie 2006) şi câteva bannere. În paginile interioare, este plasat ziarul „Puls”, informaţie despre simbolica UTCM, alegeri, lideri şi structura internă. Pagina a fost accesată de 3410 vizitatori.

http://nouageneratie.r8.org
A fost greu să găsesc în internet pagina web a organizaţiei de tineret Noua Generaţie. Pe pagina www.ppcd.md nu este plasat, din păcate, nici un link către această pagină. Am încercat să accesez câteva link-uri şi am constatat că unele dintre ele nu există. Pe site este plasată puţină informaţie despre activitatea organizaţiei de tineret. Partea bună este că am găsit un forum pentru discuţii. Partea rea e că pe forum a scris doar o singură persoană. O realizare mult mai bună o are revista electronică http://nouageneratie.evonet.ro, lansată, de asemenea, de către Noua Generaţie a PPCD.

www.psl.md
Pagina web www.psl.md nu este, de facto, a Partidului Social Liberal şi este scoasă la o licitaţie on-line. Am găsit o rubrică unde eram întrebat cât aş plăti pentru numele www.psl.md. Până la urmă am constatat că pentru o sumă de $200 aş putea cumpăra domenul www.psl.md. În acest caz, apare întrebarea firească, oare câţi dolari costă PSL-ul?

www.amn.md
Alianţa Moldova Noastră nu are o pagină pe internet (ca să nu mai vorbim de o pagină web a aripii de tineret). Am cules adresa www.amn.md. Acolo „m-au invitat” să accesez www.urechean.md. Până la urmă, nici una dintre aceste pagini nu s-a deschis.

Concluzia

Deşi suntem în secolul tehnologiilor informaţionale, paginile web ale organizaţiilor de tineret ale partidelor politice din Moldova sunt prost realizate şi foarte rar actualizate. Unica pagină web cât de cât bună, trebuie să recunosc, este cea a Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. Starea celorlalte este jalnică. Şi această situaţie persistă în timpul în care şi un puşti de liceu îşi poate face o pagină web proprie, mult mai profesionistă şi mai bogată în informaţie. De ce totuşi persistă această situaţie? Lenea e mare cucoană. Din acest considerent şi titlul articolului este unul simbolic.

Vezi mai mult

Tudor Darie la Europa Liberă!

Нравится

Publicat la 05 Jul, 2008; 2,595 afișări;; 15 comments; tag-uri: ,

Ca să nu crezi că am devenit angajat al prestigiosului post de radio “Europa Liberă“, precizez că sâmbătă, 5 iulie, am fost invitatul rubricii “Jurnalul săptămânal”. Dar, ca să nu lungesc vorba, te invit să asculţi mai jos “jurnalul personal” de săptămâna aceasta. Am vorbit despre blogul Vitaliei Pavlicenco, dragoste, situaţia din Transnistria, plecarea moldovenilor peste hotare, Ştefan cel Mare şi Sfânt, ziua SUA etc. Audiţie plăcută! ;)

Vezi mai mult