Facem lista neagră a boşorogilor politici?

Нравится

Publicat la 29 May, 2008; 2,277 afișări;; 15 comments; tag-uri: , , ,

Salut! Ce-ţi mai face materia cenuşie? Gândeşte? Ok… stai o clipă să-ţi spun ce năzdrăvănii au mai trecut azi şi prin capul meu. Deci, de dimineaţă, am mers la chioşc şi am cumpărat presa de azi (de toate culorile). O răsfoiesc în drum spre oficiu. M-a interesat subiectul abordat de Constantin Tănase în “Timpul de dimineaţă”: listele negre ale guvernării comuniste.

Interesant. Anterior, Tănase “şi-a aprins paie în cap” când a lansat ideea listelor negre. Editorialistul susţine că în listele respective trebuie să e regăsească “cei care au susţinut prin abuzuri, fraude şi mârlănii morale regimul comunist – granguri de partid, procurori, judecători, miniştri, ziarişti etc“. Unul dintre argumentele ziaristului Constantin Tănase e faptul că “teoria listelor negre a fost aplicată cu succes în practică în Ţările Baltice, care n-au admis în noile administraţii vechea nomenclatură a regimului sovietic“.

Hm… în acest caz mă întreb dacă putem pune semnul “=” între “cei care au susţinut prin abuzuri, fraude şi mârlănii morale regimul comunist” şi vechea nomenclatură a regimului sovietic”? Eu zic că nu! Argumentez. Pentru cetăţenii Republicii Moldova regimul comunist presupune atât ocupaţia sovietică, cât şi perioada anilor 2001 – 2008 (sper să punem punct în 2009). După destrămarea Uniunii Sovietice, vechea nomenclatură nu a dispărut de pe scena politică a Republicii şi nici nu s-a regăsit doar în cadrul Partidului Comuniştilor. Nomenclaturiştii sunt bine-mersi şi în cadrul partidelor de opoziţie.

Aici trebuie să fie clarificat ce se are în vedere prin “cei care au susţinut prin abuzuri, fraude şi mârlănii morale regimul comunist”: doar cei care se regăsesc azi în cadrul Partidului Comuniştilor sau toată nomenclatura sovietică (inclusiv cei care azi sunt fruntaşi în partidele de opoziţie)? Optez pentru a doua variantă.

Ş-apoi dacă se face “lista neagră” atât a politicienilor, cât şi a procurorilor, judecătorilor, miniştrilor, ziariştilor etc, obţinem o adevărată lustraţie a nomenclaturii sovietice. Acest lucru ar fi foarte binevenit, dar până în 2009 este irealizabil, deoarece ar fi nevoie de o lege a lustraţiei, care nu are şanse să fie aprobată de către actualul Parlament.

Ceea ce poate fi realizabil până în 2009 este “lista neagră a boşorogilor politici”. Ceva similar ca în cazul “Coaliţiei pentru un Parlament Curat” din România. Criteriul care ar face diferenţa ar fi integritatea politicianului. Astfel, în listă ar nimeri politicienii care au făcut poliţie politică (imposibil de demonstrat în lipsa accesului la arhivele securităţii), care au migrat la mai multe partide (traseismul politic), care au obţinut beneficii de pe urma poziţiilor de influenţă pe care le-au deţinut. La acestea s-ar mai adăuga şi ceva de actualitate – firmele unui candidat nu trebuie să aibă datorii foarte mari la bugetul de stat. La criterii se mai poate de lucrat.

Lista ar urma să fie pregătită de către puţinele organizaţii neguvernamentale credibile de la Chişinău, în parteneriat cu instituţiile media. Astfel, dacă va există şi o presiune publică, liderii partidelor vor fi nevoiţi să scoată din lista pentru parlamentarele din 2009 toţi politicienii “pătaţi”. Pentru succesul unui astfel de proiect, poate fi aplicată strategia colegilor din România: în liste nu se va regăsi niciun lider de partid (deşi mulţi ar merita), pentru a putea avea în persoana acestora un partener de încredere la realizarea campaniei.

Ce ziceţi, Dle Tănase, de aşa o listă a boşorogilor politici?

PS: Ştiu că termenul „boşorog politic” a supărat mai multă lume de pe scena politică din Republica Moldova. Nicio problemă. Mă bucur. Ceea ce trebuie să precizez este că prin „boşorogi politici” înţeleg politicienii rămoliţi şi expiraţi, care trebuie să plece din prim-planul vieţii politice. Punct.

Vezi mai mult

Mesaj pentru liderii PL: partidul are nevoie de promovarea imaginii!

Нравится

Publicat la 26 May, 2008; 2,093 afișări;; 15 comments; tag-uri:

Deşi Dorin Chirtoacă stă bine în sondaje, PL e cunoscut mai puţin, mai ales în satele Moldovei. După boom-ul din iunie 2007, constat că PL are carenţe în privinţa promovării imaginii. Pentru ca să obţină un rezultat bun în alegerile parlamentare din 2009, Partidul Liberal are nevoie de promovarea activă a imaginii sale.

Partidul Liberal (PL) a devenit cu adevărat cunoscut cetăţenilor din Chişinău în preajma alegerilor locale din iunie 2007, când Dorin Chirtoacă a câştigat fotoliul de primar general al capitalei, iar PL – cele mai multe fotolii de consilieri în CMC. Această victorie i-a asigurat Partidului Liberal o promovare destul de bună, fiind asociat cu ideea de schimbare la Chişinău.

Acum, la aproape un an de la acest boom, constat că PL are carenţe în privinţa promovării imaginii partidului. Din câteva motive. Unu – PL nu are în acest moment o persoană responsabilă de relaţia cu presa (incredibil, dar adevărat!). Doi – deşi este relativ bine cunoscut la Chişinău, PL nu reuşeşte (încă!) să comunice populaţiei de la sate mesajul schimbării şi rezultatele obţinute la cârma capitalei. Şi asta în ciuda faptului că PL este principalul partid care guvernează la Chişinău, iar liderii partidului (în virtutea funcţiei pe care o deţin) au o vizibilitate media mult mai bună decât alţi lideri ai opoziţiei. Trei – PL ia atitudine rar (!) faţă de problemele cetăţenilor de pe tot teritoriul republicii (alte partide de opoziţie o fac destul de eficient). Mai sunt şi alte carenţe, dar cele de mai sus par a fi cele mai importante.

Trebuie să remarc şi câteva semne bune (dar insuficiente!):
- în ultima perioadă, în interiorul Partidului Liberal încep să apară discuţii despre necesitatea promovării mai active a imaginii partidului;
- PL şi-a deschis câte un cont propriu pe youtube.com şi flickr.com pentru a promova online imaginea partidului;
- zilele trecute am observat un pix pe care scria “Partidul Liberal – Dorin Chirtoacă” (în sfârşit, un prim pas de asociere a imaginii PL cu imaginea lui Dorin Chirtoacă).

Pentru ca să obţină un rezultat bun în alegerile parlamentare din 2009, Partidul Liberal are nevoie de promovarea activă a imaginii sale. Câteva recomandări:

1. Să angajeze o persoană bună (cu adevărat bună!) pentru relaţia cu mass-media, care să promoveze PL mai activ prin intermediul presei scrise, TV şi online;

2. Să coopteze persoane de valoare în cadrul partidului (inclusiv lideri în rândurile studenţilor) cunoscute opiniei publice. Acum, mă întreb, care sunt persoanele din partea PL, cunoscute de către alegători, care ar putea ocupa “x” fotolii de deputat în Parlamentul din 2009? Dacă mă apuc să fac o listă… o parte dintre degetele de la mâini vor rămâne libere.

3. Să valorifice legătura simbolică dintre Gheorghe Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Spun asta pentru că Gheorghe Ghimpu este unul dintre eroii principali ai Mişcării de Eliberare Naţională (vedeţi aici şi aici mai multe detalii), iar Dorin Chirtoacă este perceput ca un promotor al schimbării în 2007, schimbare care urmează să continue şi în 2009. O asociere a imaginii acestora ar aduce un plus de imagine PL;

4. Alegerea lui Dorin Chirtoacă în calitate de preşedinte al partidului. Mihai Ghimpu trebuie să cedeze fotoliul până în 2009 (pentru a oferi PL-ului o senzaţie de “restart”) şi să treacă pe locul doi, pentru a se ocupa de aspectele organizatorice în cadrul partidului;

5. Comunicare, comunicare şi iarăşi comunicare directă cu cetăţenii Republicii Moldova din localităţile rurale. Rezultatele obţinute la primăria Chişinăului trebuie să fie comunicate populaţiei de la sate, pentru a le oferi un argument că după alegerile parlamentare din 2009, PL este unul dintre partidele care reperezintă o alternativă reală la guvernare.

Gata, mă opresc aici. Şi aşa am spus prea multe :)

Vezi mai mult

PLDM îi pregăteşte lui Voronin “un cadou” de ziua de naştere

Нравится

Publicat la 23 May, 2008; 3,324 afișări;; 5 comments; tag-uri: , ,

Duminică, 25 mai – este ziua de naştere a preşedintelui Voronin şi ziua când PLDM va organiza o Adunare a cetăţenilor din toate raioanele republicii. Conform informaţiilor preliminare, la manifestaţia de protest vor participa câteva mii de cetăţeni. Făcând abstracţie de faptul că vor tropăi câteva mii de picioare şi tot atâtea voci vor cere Guvernului semnarea imediată a convenţiei privind micul trafic la frontieră, PLDM merită un 10 pentru inspiraţie: demonstraţia de forţă de duminică va fi “un cadou” pentru preşedintele Voronin.

Interesant ce vor pregăti celelalte formaţiuni politice: îl vor felicita călduros pe “iubitul nostru” preşedinte sau îi vor oferi câte “un cadou”, care să-i servească ca un duş rece?

Vezi mai mult

(foto) Lansăm blogul lui Sergiu Mocanu. Cine urmează?

Нравится

Publicat la 19 May, 2008; 2,402 afișări;; 16 comments; tag-uri: ,

Noroc! M-am gândit “să-ţi fur” câteva minute din viaţa ta şi să te anunţ că mâine, 20 mai, AdCenter lansează blogul politicianului Sergiu Mocanu – www.sergiumocanu.md. Intră, citeşte, comentează şi discută cu politicianul Mocanu. Îţi place sau nu-ţi place, vei mai intra sau nu, e bun sau rău… asta decizi TU! Ne-am străduit ca să-l aducem pe ex-consilierul prezidenţial mai aproape de tine.

mocanu1.jpg

În curând, AdCenter pregăteşte lansarea unui nou blog pentru un alt politician. Acum se lucrează la concept şi design. Alţi politicieni stau cu propunerea noastră pe masă şi se gândesc dacă vor să se “blogheze”. Alţii ar dori să intre în blogosferă, dar nu ştiu dacă vom accepta să lucrăm cu ei sau nu. Mai vedem…

Vezi mai mult

Detalii din culisele scandalului din Parlament

Нравится

Publicat la 16 May, 2008; 2,474 afișări;; 17 comments; tag-uri: , , , , ,

Ohhh, e vineri! A fost o săptămână plină de evenimente şi de rezultate bune pentru New Media Group. Azi, la finele săptămânii, am fost martorul “circului” din Parlament. Am ajuns în legislativ pentru cu totul alte chestii (vă spun mai jos despre ce e vorba), dar involuntar am fost pus în situaţia s-o fac pe reporterul. Deputaţii din opoziţie au blocat tribuna Parlamentului şi au scandat lozinci, care fixau punctul de destinaţie al comuniştilor – “la gunoi”. Ceea ce vă pot spune e că evenimentul a fost regizat din timp. Ziariştii au fost martorii unui circ extraordinar (pe gratis!). Pe de o parte mă bucur că opoziţia pare a fi mai unită în ultimul timp (oare?) . Pe de altă parte, mă gândesc că electoratul poate penaliza politicienii, care în loc să rezolve probleme cetăţenilor, blochează tribuna Parlamentului şi fac circ.

După o seară tumultuoasă la BierPlatz (off-line la un an de la lansarea blogosfera.md) şi BoozTime (Salsa Party), m-am trezit dis-de-dimineaţă şi m-am “apucat de lucru”. Mă bucur că, în sfârşit, am reuşit să iau legătura cu şefa serviciului de presă al Parlamentului ca să includ o persoană nouă “în lista” de acreditare. Urmează să mă întâlnesc la intrare cu o veche prietenă, care va păşi pentru prima dată pragul legislativului. Întârzii cu cinci minute (mda… nu-i frumos, Dle Darie, nu-i frumos…) O anunţ din start pe colega mea să nu se aştepte la un nivel înalt al discuţiilor, pentru că se poate dezamăgi. Majoritatea deputaţilor noştri mai au de crescut ;)

40 de minute a durat sesiunea propunerilor pentru ordinea de zi a Parlamentului. Partidele de opoziţie au înaintat o serie de propuneri şi le-au argumentat. Ion Neagu de la Mişcarea Acţiunea Europeană (fostul secretar general al PPCD) l-a rugat chiar pe Marian Lupu să susţină propunerile opoziţiei şi să convingă deputaţii comunişti să voteze în favoarea acelor propuneri.

Paralel, deputaţii îşi mai aruncau câte o replică. Ostapciuc şi Pavlicenco au început “să măsoare” cine a făcut mai multe pentru ţăranii de la sate. Să trecem peste asta… era liniştea dinaintea furtunei!

la orele 10.40, Urechean îi cere lui Lupu o pauză de 30 de minute. Spicherul anunţă pauza şi solicită ca la 11.00, deputaţii să fie în sală. Prind momentul şi discut în timpul pauzei cu un politician despre oferta de creare a unui blog pentru promovarea imaginii sale, pe care AdCenter urmează să-l realizeze. Politicianul (ăsta e altul decât acela despre care anunţam într-un post precedent că îşi face blog) a acceptat integral oferta propusă. Stabilim modul în care ne vom organiza în perioada următoare. Gata, batem palma!

La finalul discuţiilor, politicianul mă anunţă că urmează boicotarea tribunei centrale. Evenimentul a fost regizat din timp. Era nevoie ca să mai fie precizate unele detalii. Mda… Deputaţii încep să se adune în sală. PPCD lipseşte. Ce să fac? Scot repede laptopul din geantă, îl conectez la net şi scriu repede un breaking news pe UNIMEDIA. La orele 11.04, ştirea este publicată. Mi-i ciudă că nu am în geantă şi o cameră foto. Totuşi, mă liniştesc cu gândul că ştirea a fost plasată la diferenţa de două minute de la producerea evenimentului. E ok. Iaka aşa am făcut-o azi şi pe reporterul.

Paralel, deputaţii scandează:
“Ruşine!”,
“Unu, doi, unu, doi – comuniştii la gunoi”,
“Câte doi, câte doi – comuniştii la gunoi”.

Colega mea, care a venit azi pentru prima dată în Parlament, rămâne portret. O liniştesc, povestindu-i perla “Of, Doamne, şăzi fa!”. Zâmbeşte. I-a trecut şocul :)

Marian Lupu solicită colegilor săi comunişti să continuie şedinţa plenară. Deputaţii comunişti votează “la conveier” toate proiecte de lege în câteva minute. Opoziţia bate din picioare, fluieră, scandează… Într-un cuvânt: CIRC!

La finele şedinţei plenare “îi prind” pe Leonid Bujor şi Vlad Filat pentru o declaraţie de presă. Pe ceilalţi lideri politici deja îi vor contacta colegii mei din oficiu.

În final, pot spune că mă bucură faptul că opoziţia a reacţionat solidar. E o bătaie de joc că maşina de vot comunistă să ignore mai multe şedinţe la rând toate propunerile partidelor de opoziţie (multe dintre ele fiind cu adevărat bune), doar din considerentul că ele vin din partea opoziţiei. Oare această formă de protest va presa comuniştii să ţină cont în viitor de propunerile celorlalte partide? Nu prea cred…

În schimb, oare cum va reacţiona alegătorul simplu de la sat la circul din Parlament? Va gândi că iată cât de răi sunt comuniştii nu ţin cont de propunerile opoziţiei? Unii dintre ei, probabil că da. Totuşi, din punctul meu de vedere, majoritatea alegătorilor se vor simţi şi mai dezamăgiţi. “Uite, noi i-am ales, i-am făcut deputaţi, ca să ne apere drepturile în Parlament… dar ei, în schimb, ce fac? Circ!”

Greşesc? Tu, ce crezi?

Vezi mai mult

(foto, video) Flash-mob: 35 de tineri au declarat că promisiunile comuniştilor sunt “bule de săpun”

Нравится

Publicat la 15 May, 2008; 2,531 afișări;; 13 comments; tag-uri: ,

Azi, la orele 12.00, lângă monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt (în apropierea Guvernului), un grup de 35 de tineri au participat la un flash-mob, prin care ne-am exprimat nemulţumirea faţă de încercarea comuniştilor de a colecta voturile tinerilor pe bani publici în cadrul “Anului (electoral al) tineretului”. A fost funny ;) Sute de bule de săpun erau suflate în adresa Guvernului. Vântul le sufla înapoi. Câţiva dintre colegii de la flash-mob se amuzau că ele ştiu cine ia deciziile şi “zboară” spre preşedinţie.

Cronologic, organizarea flash-mobului a fost următoarea: tinerii interesaţi şi-au expediat datele sale de contact la adresa mea de e-mail; ulterior, le-am comunicat data, locul şi modul de desfăşurare. Au participat atât tineri angajaţi în câmpul muncii, studenţi, dar şi un grup de tineri de la Partidul Liberal. Mulţumesc mult, băieţi şi fete, pentru participare! Atunci când ne mobilizăm, putem să atragem atenţia opiniei publice! Am demonstrat că se poate!

Flash-mobul s-a desfăşurat fără incidente. Presa a fost foarte receptivă.

Aici puteţi găsi mai multe informaţii de la flash-mob. Aici este declaraţia în care se precizează poziţia participanţilor la acţiune. Mai jos vedeţi două materiale video:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0SsEbvB4Oos[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KJ9ifFA_Oco[/youtube]

…dar şi câteva poze:

Vezi mai mult

Gata, ajunge! Facem flash-mob – anul (electoral al) tineretului!

Нравится

Publicat la 11 May, 2008; 3,102 afișări;; 15 comments; tag-uri: ,

Au trecut patru luni şi jumătate de când a fost decretat „Anul (electoral al) tineretului”. Ce a făcut guvernarea pentru tineri în această perioadă? NIMIC concret. Cu excepţia unui plan de acţiuni (cu activităţi preluate de la ONG-uri), un concert de lansare (bine mediatizat la „Moldova 1” – ca să vadă oamenii de la ţară cât de multe lucruri „frumoase” se fac pentru tineri) şi alte câteva concerte pentru tinerii militari, susţinute de orchestra preşedintelui Voronin (colectare de voturi pe bani publici, nu?). Gata, ajunge! „Cuţitul a ajuns la os”! Anunţ organizarea unui flash-mob.

Scopul acţiunii este de a atrage atenţia opiniei publice, că în aproape jumătate de an al tineretului nu s-a făcut nimic pentru tineri.

Toţi cei interesaţi sunt rugaţi să-mi expedieze acum (!) un mesaj cu datele personale (nume, prenume, telefon şi e-mail) la adresa tudor.darie[at]gmail.com. Revin personal şi explic cum ne organizăm ;)

Despre acest subiect a mai scris Dumitru Ciorici, George Iosip, Adrian Lupuşor şi Nadejda. Mulţumesc!

Vezi mai mult

Bloggerii Artur Gurău şi Tudor Darie te invită se semnezi o petiţie, ca Ziua Europei să fie sărbătorită la 9 mai!

Нравится

Publicat la 08 May, 2008; 2,762 afișări;; 19 comments; tag-uri: ,

[UPDATE] La recomandarea lui Ştefan (Vultoor), Ion şi Dumitru, am schiţat două bannere pentru bloggerii care doresc să susţină campania (vedeţi mai jos). La treabă, băieţi! ;)

Suntem discriminaţi! În timp ce peste tot în occident Ziua Europei se sărbătoreşte la 9 mai, Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău a decis să sărbătorească la 8 mai! Situaţia valabilă şi pentru Ucraina, Rusia şi Belarus. Cu alte cuvinte, suntem puşi “la pachet” cu aceste ţări şi “se adoptă” decizii, fără a se ţine cont de voinţa populaţiei! Motivul e că la 9 mai se sărbătoreşte Ziua Victoriei (şi care e problema dacă vor fi două sărbători în aceeaşi zi? Cu atât mai mult că sunt sărbători complementare şi nu se contrazic reciproc). Bloggerii Artur Gurău şi Tudor Darie au iniţiat o campanie comună şi invită toate persoanele care susţin ideea ca Ziua Europei să fie sărbătorită la Chişinău pe 9 mai să semneze petiţia de mai jos la acest link (ulterior, petiţia va fi depusă la sediul Comisiei Europene la Chişinău).

Textul petiţiei:

Noi, tineri cu atitudine civică din Republica Moldova,

- Având în vedere că la 9 mai cetăţenii de pe bătrânul continent sărbătoresc Ziua Europei,
- Cunoscând faptul că prin declaraţia lui Robert Schuman, ex-ministru de externe al Franţei, din 9 mai 1950 s-au pus bazele Uniunii Europene,
- Constatând că statul Republica Moldova este parte integrantă a Europei şi aspiră să corespundă standardelor europene pentru a deveni membru al UE,

Ne exprimăm nedumerirea şi nemulţumirea faţă de decizia Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău de a sărbători Ziua Europei în capitala Republicii Moldova la 8 mai (situaţia valabilă şi pentru statele Ucraina, Rusia şi Belarus) şi solicităm ca Ziua Europei să fie sărbătorită la Chişinău ca şi în celelalte capitale europene – la 9 mai!

Amintesc că toţi doritorii pot semna petiţia la linkul – http://www.petitiononline.com/9mai/petition.html

La recomandarea lui Ştefan (Vultoor), Ion şi Dumitru, am schiţat două bannere pentru bloggerii care doresc să susţină campania. La treabă, băieţi! ;)

codul bannerului de mărimea 160×300 px:
<a href=”http://www.petitiononline.com/9mai/petition.html” target=”_blank”><img src=”http://www.unimedia.md/banner/petitie-9mai.jpg”></a>

codul bannerului de mărimea 728×90 px:
<a href=”http://www.petitiononline.com/9mai/petition.html” target=”_blank”><img src=”http://www.unimedia.md/banner/petitie-9mai-leaderboard.jpg”></a>

banner.jpg

Pentru bloggerii care se descurcă mai greu în programare, există posibilitatea de a plasa bannerul prin intermediul sistemului de administrare.

Deci, cei ce folosesc sistemul blogspot (oferit de Google), au de parcurs următoarea cale:
1. intră în setări,
2. alege “layout”,
3. apoi de pe coloana dreaptă “add a page element”,
4. găseşte “picture” şi fă un “add to blog”,
5. la “link” include – http://www.petitiononline.com/9mai/petition.html
6. iar la „image, from the web” – http://www.unimedia.md/banner/petitie-9mai.jpg
7. apoi “save changes”.

Cei ce folosesc wordpress.com, trebuie să:
1. intre în setări, apoi să selecteze rubrica “design”,
2. apoi – “widgets”,
3. căutaţi widget-ul „text” şi adaugaţi-l,
4. apoi inseraţi următorul cod – <a href=”http://www.petitiononline.com/9mai/petition.html” target=”_blank”><img src=”http://www.unimedia.md/banner/petitie-9mai.jpg”></a>

PS: Până în acest moment, cunosc că Vultoor, Nătăliţa Efros şi Asociaţia Studenţilor din RM în Franţa au plasat câte un mesaj de susţinere a petiţiei. Mulţumesc tuturor pentru susţinere!

Vezi mai mult

(video) Îmi este ruşine că avem un preşedinte ca Voronin. Dar ţie?

Нравится

Publicat la 06 May, 2008; 4,906 afișări;; 33 comments; tag-uri: ,

Azi am ascultat un material audio din cadrul unei şedinţe, la care a participat preşedintele Vladimir Voronin. M-am îngrozit! Nu exagerez. E o ruşine că avem în fruntea statului un preşedinte care vorbeşte în aşa hal la o întrunire oficială. Cel puţin asta e părerea mea subiectivă. Vă invit să urmăriţi materialul video şi să vă daţi cu părerea (pentru a facilita înţelegerea mai corectă a ceea ce spune Voronin, am stenografiat discursul lui mai jos).

Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova:
„După metodica Institut Pitania Academii Nauk Ăsăsăsăr şi ca bază s-au pus eforturile fizice, a celor care dobândeşte cărbune, care-n Moldova nu-i, acelora care lucrează în mare – marinar, care-n Moldova nu-i (Hruşciov ni-o tăiat-o în ’54)… ş-aşa mai departe… s-o calculăm pe calorii… Dacă noi o să mâncăm atâtea calorii câte sunt scrise în coşul ăsta, atunci noi toţi trebuie să intrăm pe patru uşi în Guvern aişi şi să stăm pe două fotolii, Dl Valcov. Şi noi tăţi ne bâlbâim în jurul acestor cifre.

Ăi, da uitaţi-vă cum se calculă aceşti indici în ţările dezvoltate cum noi spunem unde noi… noi… vrem sî… sî… sî… aderăm… în Uniunea Europeană! Cum se calculă aceste lucruri? Reieşind din eforturile fizice ale cetăţeanului! Ce eforturi fizice noi facem la piaţa „Calea Basarabiei”? Iaka trebu de calculat toată aceasta împreună cu Academia de Ştiinţe, cu Ministerul Sănătăţii, cu toţi aceilanţi şi de văzut care este coşul de existenţă.

Da, pentru acela care lucra în tundră în Uniunea Sovietică era un coş de existenţă, pentru acela care lucra nu ştiu unde, prin păduri ş-aşa mai departe – alt coş, tot mare, maxim. Daţi să calculăm, să vedem. Nu deatâta că noi vrem să tăiem acest coş şî oamenii să umbli înflaţi de foame ş-aşa mai departe, dar ei nici nu trebuie să fie îmflaţi di… di… di… di… di… di… di… di… di… di… da, de untură! Ş-apî să înşep alte probleme! Dacă noi vorbim să construim Europa la noi în Moldova, daţi sî înşepem să o construim!”

Părerea mea:
E o ruşine că avem în fruntea statului un preşedinte ca Voronin, care vorbeşte în asemenea hal. Revin la ideea că avem o clasă politică expirată, care necesită reformare urgentă! Tu, ce crezi?

Vezi mai mult