Politicieni din toate partidele, BLOGaţi-vă!

Нравится

Publicat la 30 Apr, 2008; 2,721 afișări;; 26 comments; tag-uri: ,

intrebare.jpgAgenţia de publicitate AdCenter pregăteşte o surpriză pentru publicul online din Republica Moldova. Despre ce e vorba? În blogosfera moldovenească sunt doar câţiva politicieni care au un blog personal – untila.md, filat.md şi cubreacov.wordpress.com. AdCenter a reuşit să convingă un politician să-şi facă blog! Va fi mare surpriză! Cine e politicianul? Asta încă nu pot să o spun, pentru că “e o clauză de confidenţialitate”! Să văd cât de ingenios eşti TU! Te invit să scrii mai jos cine crezi că este politicianul respectiv, dar şi cine dintre politicienii de la Chişinău doreşti ca să deţină un blog. Promit să iau în calcul propunerile înaintate şi, împreună cu colegii de la AdCenter, să contactăm politicienii pe care îi pui “în listă” ca să le propunem să-şi facă câte un blog. La acţiune! ;)

Vezi mai mult

Varianta PL plus PLDM ar fi ideală, dar (astăzi) nu e reală?

Нравится

Publicat la 25 Apr, 2008; 2,221 afișări;; 4 comments; tag-uri: , , , ,

Constantin Tănase publică în „Timpul” de azi dimineaţă un editorial, în care analizează rezultatele barometrului de opinie publică. Tănase susţine că scenariul PL + PLDM pentru alegerile din 2009 ar fi ideal, dar nu este real. Hmmm… şi dacă nu este real (acum), atunci care scenariu ar fi „careta fermecată” ce ar aduce partidele de orientare democrată la guvernare în 2009?

Sunt de acord cu Tănase că „varianta PL plus PLDM ar fi ideală”. Anume o astfel de alianţă este cea mai aproape de aşteptările alegătorilor dezamăgiţi. Un bloc electoral PL + PLDM ar fi adunat, din punctul meu de vedere, (+ -) 30% dintre voturile alegătorilor. Pronosticul se bazează pe ideea că, pe moment, electoratul comun al celor două partide este de circa 15%. Alierea forţelor le-ar dubla, cel puţin, rezultatul electoral.

Dar, să nu chinui degetele şi tastiera în zădar, constat că scenariul „BMD 2005” e irealizabil. Şi asta din motiv că PCRM a avut grijă să interzică blocurile electorale pentru alegerile din 2009. Mai este posibil scenariul de a candida pe o listă comună în alegerile parlamentare din 2009, dar e puţin probabil ca Filat sau Ghimpu să fie de acord cu aşa ceva (deşi… mai ştii? În politică, totul e posibil).

Scenariul realizabil pentru 2009 este „CMC 2007”. Partidele de orientare democrată, care vor ajunge pe cont propriu, vor forma în Parlamentul din 2009 o coaliţie de guvernare democrată (asta în cazul în care vor ocupa majoritatea fotoliilor din legislativ). PCRM este încă destul de puternic (în sondaje). În mai puţin de un an, opoziţia trebuie să se mobilizeze şi să convingă electoratul pentru a întoarce scorul electoral în favoarea sa. Cum? Am să revin în posturile următoare cu unele idei „năstruşnice” ;)

Vezi mai mult

Analiza rezultatelor BOP: Marian Lupu va candida în alegerile din 2009 pe listele PPCD?

Нравится

Publicat la 23 Apr, 2008; 2,911 afișări;; 11 comments; tag-uri: , , , , , ,

Conform Barometrului Opiniei Publice, cinci partide ar putea forma Parlamentul din 2009 * PPCD şi PSD nu ar trece pragul electoral * PDM are o poziţie foarte onorabilă în sondaj * Marian Lupu va candida în alegerile din 2009 pe listele PPCD? * Prinde contur şi ideea de reformare a clasei politice * Electoratul încă nu vede în partidele de opoziţie o alternativă reală la guvernare!

Barometrul Opiniei Publice, prezentat miercuri, 23 aprilie 2008, repune pe tapet subiectul alegerilor parlamentare din 2009. Conform acestei cercetări a opiniei publice, cinci partide ar trece noul prag electoral de 6%, acestea fiind PCRM, AMN, PDM, PL şi PLDM. Surpriza sondajului este PPCD, care riscă să nu treacă pragul electoral. În aceeaşi „barcă” se află şi Partidul Social Democrat.

Să le luăm pe rând. Partidul Comuniştilor îşi menţine poziţia de lider la nivelul de 46% dintre preferinţele electoratului. La o distanţă mare se află Alianţa Moldova Noastră, care ar obţine, potrivit BOP, circa 11% de voturi.

Nu putem trece cu vederea că Partidul Democrat din Moldova, după fuzionarea cu PSL, se ţine bine în sondaje. Cu aproape 11% dintre voturile alegătorilor, PDM se plasează pe locul III (o poziţie foarte onorabilă, având în vedere că gurile rele prognozează că PDM s-ar putea plasa sub pragul electoral de 6%).

Lupu va candida pe listele PPCD?
Surpriza BOP sunt %-ele pe care le-ar obţine Partidul Popular Creştin Democrat. Cu cele 4,6% (dacă ar fi să dăm crezare), PPCD riscă să rămână în afara Parlamentului. Atenţie, vorbim de cel mai longeviv partid de orientare democrată din scurta istorie a Republicii Moldova. Judecând după votul PPCD referitor la majorarea pragului electoral, plus faptul că liderii acestui partid sunt în forţă, cred că PPCD ne pregăteşte o surpriză în pragul alegerilor, care îi va ridica ratingul până la nivelul necesar de a trece în viitorul Parlament. Care va fi “surpriza”?

Cu riscul de a da în bară, încerc o prognoză. Marian Lupu, care nu se încadrează ca şi format în cadrul PCRM, ar putea candida în alegeri pe listele PPCD. În acest mod, cu cele circa 5% de acum, plus câteva % de electorat pe care le va atrage Lupu, PPCD trece fără probleme în viitorul Parlament şi face o coaliţie de guvernare cu PCRM. Scenariul e sumbru, dar… realizabil!

Prinde contur şi ideea de reformare a clasei politice
Dintre cele cinci partide care ar accede în Parlament, două sunt reprezentantele unei noi generaţii de politicieni – Partidul Liberal (7,8%) şi Partidul Liberal Democrat (6,3%).

În timp ce principalul succes al comuniştilor este apreciat ca fiind majorarea pensiilor şi salariilor, insuccesele resimţite de către populaţie sunt mult mai multe: preţurile înalte, corupţia şi criminalitatea, nesoluţionarea conflictului transnistrean, şomajul etc.

49,9% dintre respondenţi consideră că nu există un partid politic, care să le reprezinte interesele. Electoratul cel mai neîncrezut este cel urban, preponderent tânăr (53,4%) şi persoanele de vârsta a doua (54,6%). Acest lucru înseamnă că partidele de opoziţie, şi, în special, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat ar putea să adauge puncte până în 2009.

Din punctul meu de vedere, procentajul înalt al comuniştilor se datorează nu atât meritului PCRM, cât faptului că electoratul nu vede în partidele de opoziţie (încă!) o alternativă reală la guvernare, care ar fi capabile să le îmbunătăţească viaţa. Astfel, partidele de opoziţie urmează să se promoveze mai activ, să deschidă uşile alegătorilor şi să discute cu ei, încercând să le afle problemele şi să-i convingă să le ofere votul.

Vezi mai mult

(video) Despre prestanţa primarului Dorin Chirtoacă în cadrul emisiunii “În profunzime”

Нравится

Publicat la 22 Apr, 2008; 4,826 afișări;; 8 comments; tag-uri: , ,

Am urmărit cu atenţie emisiunea “În profunzime” de la postul Pro TV Chişinău. Am rămas plăcut surprins de faptul că primarul Dorin Chirtoacă a demonstrat că este în miezul problemelor capitalei. A dar şi o lovitură de imagine (lăsând cu gura căscată atât telespectatorii, cât şi moderatoarea emisiunii). Dar, aşa cum nimeni nu e perfect, primarul Chirtoacă a comis şi câteva gafe ;)

Partea bună. Dorin Chirtoacă a fost învinuit de mai multe ori de către oponenţii politici că nu cunoaşte problemele capitalei, nu ştie să le rezolve şi că este incapabil să gestioneze Chişinăul. Ieri, în cadrul emisiunii “În profunzime” de la Pro TV Chişinău, Chirtoacă a dovedit contrariul. În general, s-a prezentat bine, a demonstrat că este în miezul problemelor cu care se confruntă Chişinăul şi că este în căutarea soluţiilor. Mă refer aici la parcul Valea Morilor (“până la finele lunii mai urmează să fie anunţat un concurs de proiecte pentru amenajarea lacului”), staţia de epurare a apei (“analizăm câteva variante de rezolvare a problemei, în baza experienţei colegilor din Piteşti”), relaţia cu Termocomul şi atragerea investiţiilor.

Chirtoacă a dat şi o lovitură de imagine, lăsând cu gura căscată atât telespectatorii, cât şi moderatoarea emisiunii, Lorena Bogza. Mă refer la faza cu iepurele. Pentru cei care nu au văzut emisiunea am să relatez pe scurt. Lorena îl întreba pe Chirtoacă despre investiţii în Chişinău. Deodată, Bogza a observat că “ceva se mişcă” în coşul de lângă Chirtoacă. Acesta, calm pe sine, confirmă – “Da, se mişcă!” -, apoi se apleacă şi ridică coşul în care se afla un iepure şi multă iarbă verde. Acesta a fost cadoul de Paşte al primarului Chişinăului pentru echipa Pro TV Chişinău. Lorena a rămas fără cuvinte! Sunt sigur că starea de suspans a fost prezentă şi la majoritatea telespectatorilor. Bravo, Dorine! Nota 10! ;)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rrNXrj6ANKs[/youtube]

Partea proastă. Pe parcursul emisiunii, primarul Chirtoacă (care este şi vice-preşedintele Partidului Liberal) a comis câteva gafe. În timp ce moderatoarea emisiunii comenta un anumit răspuns sau formula o întrebare, microfonul prins la sacoul lui Chirtoacă transmitea tot felul de “sunete stranii” (“îhî, “da”, “îhî”…), care nu dau bine la imaginea unui tânăr politician. Plus, Chirtoacă a vorbit prea repede, astfel unii telespectatori puteau să nu reuşească să prindă firul logic al argumentelor prezentate.

În concluzie, Chirtoacă s-a prezentat bine. Pentru ca pentru viitor să se prezinte şi mai bine, e nevoie să renunţe la “îhî”-uri ;)

Vezi mai mult

Şase tineri jurnalişti din regiunea Transnistreană şi-au lansat bloguri

Нравится

Publicat la 20 Apr, 2008; 2,407 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

Sâmbătă, 19 aprilie (a doua zi după webtop), aveam planificat un seminar de instruire la tematica new-media pentru 12 tineri jurnalişti din Tiraspol, Bender şi Tighina, organizat de către CreDO şi Act Civitas. Aşa că m-am trezit de dimineaţă, am verificat încă o dată prezentările PowerPoint, am luat un taxi şi… am ajuns la CReDO. Participanţii au fost activi, timpul a trecut repede şi… la finele trainingului şase dintre participanţi şi-au făcut bloguri. Ceilalţi se mai gândesc.

În cadrul trainingului, m-am referit la conceptul new-media, asemănările şi deosebirile dintre jurnalismul on-line şi jurnalismul clasic, blogging etc.

În final, şase dintre participanţi şi-au făcut bloguri:
http://tiraspol.wordpress.com
http://ziarulluceafarul.blogspot.com
http://blogusorulmeu.blogspot.com
http://natashkalove.blogspot.com
http://vicusea.blogspot.com
http://skorpion4ik.blogspot.com

E nevoie de îmbunătăţiri semnificative la aceste bloguri, dar deja e un pas înainte. Bloggingul poate fi o soluţie bună pentru tinerii din regiunea transnistreană, care doresc să-şi exprime liber opinia, dar se simt incomodaţi de către regimul politic de acolo.

Mai jos găsiţi câteva poze de la seminar (eu sunt cel în cămaşă albastră :) ):

training1.jpg

training2.jpg

training3.jpg

training4.jpg

training5.jpg

training6.jpg

Vezi mai mult

WEBTOP: tudordarie.unimedia.md este cel mai bun site personal / blog din Republica Moldova

Нравится

Publicat la 19 Apr, 2008; 8,895 afișări;; 17 comments; tag-uri: , , , ,

Acesta este verdictul concursului WEBTOP: tudordarie.unimedia.md este cel mai bun site personal / blog din Republica Moldova. Anunţul m-a incomodat puţin, deoarece blogul meu este relativ tânăr în blogosferă. Pe de altă parte, premiul este şi o confirmare a faptului că pentru a realiza un blog bun, e nevoie în primul rând de conţinut propriu şi de calitate. Cu această ocazie am decis să fac publice şi unele date statistice referitor la vizitatorii blogului.

 

După o lună şi jumătate de activitate, tudordarie.unimedia.md a fost premiat ca fiind cel mai bun site personal / blog din Republica Moldova. Pe locul doi s-a plasat blogul lui Pavel Ciorici, iar pe locul trei – blogul politicianului Veaceslav Untilă. Dedic acest premiu echipei New Media Group, care m-a ajutat să elaborez conceptul blogului, poziţionarea corectă şi strategia de promovare. Afirmaţia anterioară că blogurile UNIMEDIA sunt poziţionate ca un sistem de bloguri de prestigiu, începe să prindă contur.

Astfel, mesajul către politicienii care îmi urmăresc blogul este următorul (ştiu că sunt!): „Dacă am reuşit în timp de o lună şi jumătate să obţinem premiul I la WEBTOP, atunci echipa NMG este capabilă să dezvolte bloguri şi mai calitative pentru politicieni. Deci, vreţi un blog de calitate? Veniţi la NMG!”

Din punctul meu de vedere, ediţia webtop din acest an merită nota 8. Deşi concursul a fost relativ bine regizat, organizatorii au mai avut unele probleme de ordin „tehnic”. Plus, juriul a făcut două gafe mari în cadrul concursului: 1) au oferit premiul 1 pentru site-ul Zdob şi Zdub la categoria comunităţi virtuale şi 2) premiul 1 pentru un site din domeniul sănătăţii la categoria business (aluzia anterioară că ar fi fost trei gafe a fost glumă, sper că aţi înţeles-o corect ;) ).

Şi, în final, câteva date statistice. Audienţa blogului tudordarie.unimedia.md reprezintă 45% din audienţa portalului de ştiri UNIMEDIA. Posturile sunt accesate în mediu de circa 100 – 400 de ori. În timp de o lună jumătate de la lansare au fost plasate 196 comentarii.

PS: New Media Group a înaintat la concurs două site-uri: portalul de ştiri UNIMEDIA (locul II la categoria mass-media), revista pentru femei LadyClub (locul III la categoria comunităţi virtuale) şi un blog – tudordarie.unimedia.md (locul I la categoria site personal / bloguri). Toate cele trei produse înaintate au fost apreciate ca fiind în topul celor mai bune site-uri din Republica Moldova. Totuşi, mai avem mult de lucru. În vitorul apropiat vom surprinde piaţa mediatică cu un nou proiect. Fiţi pe fază ;)

PS2: Au mai scris despre acest subiect: Dumitru Brânzan, Vultoor, Eugen Luchianiuc, Pavel Ciorici şi Valeriu Tihai.

Vezi mai mult

Tu îţi scrii OFul, iar eu contactez politicianul ca să răspundă ;)

Нравится

Publicat la 14 Apr, 2008; 2,216 afișări;; 12 comments; tag-uri: ,

[UPDATE] Data limită pentru ca să vă scrieţi OFul este 20 aprilie 2008. Aş dori să aflu OFurile lui Artur Gurău, Sandu Culiuc, Vitalie Cojocari, Dumitru Ciorici, Vasile Găluşcă, Nicolae Toderaş, Decolteu şi Tudor Cojocari.

Noroc, cum viaţa?! Nu te-ai plictisit încă de tot circul zilnic? “Cotonogeala politică” ia proporţii, Tătaru transformă Parlamentul în circ, Smirnov îşi schimbă părerea peste noapte… Mda… Fiecare dintre noi are un OF al lui. Fie că e unul strict personal (nu ajung bani, soţia sau soţul “caută noduri în papură” etc) sau e unul mai general (aceeaşi politicieni, îmbulzeală în maxi-taxi-uri, incompotenţă la fiecare pas etc). Într-un cuvânt – plistiseală. Hai să dinamizăm un pic situaţia. Propun “un târg” ;)

Tu îţi scrii mai jos OFul (unul de interes general, care ţine în competenţa “politicienilor noştri iubiţi”, oricare ar fi el – în limitele decenţei, evident), iar eu selectez, în final, TREI OFURI şi contactez politicienii respectivi să le cerem “socoteală”.

Sper că în acest mod să-ţi fac viaţa mai frumoasă :)
Aştept feed-back!

Vezi mai mult

Avantajele şi dezavantajele întâlnirii Voronin – Smirnov şi gafa ministrului de externe Andrei Stratan

Нравится

Publicat la 12 Apr, 2008; 2,285 afișări;; 2 comments; tag-uri: , ,

smirnov.jpgVoronin şi Smirnov s-au întâlnit pentru prima dată în ultimii şapte ani! Cu siguranţă că e ştirea zilei! E o întâlnire aşteptată şi necesară, care poate crea premisele necesare pentru deblocarea negocierilor în privinţa problemei transnistrene. Partea proastă e că întâlnirea este învăluită de mister, exact în momentul în care transparenţa negocierilor reprezintă un atu necesar pentru interesul naţional al Republicii Moldova.

Întâlnirea respectivă a avut loc după ce preşedintele Voronin l-a telefonat pe Smirnov şi i-a propus să se întâlnească. După discuţia telefonică, intermediată de către ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Smirnov declara că se va întâlni cu Voronin doar dacă preşedintele RM va recunoaşte oficial Transnistria.

Rezultatele întâlnirii sunt:

1. Voronin şi Smirnov au convenit să se întâlnească periodic şi să menţină legătura telefonică;

2. Vor fi formate o serie de grupuri de lucru, coordonate de ministrul reîntegrării Vasile Şova şi pretinsul ministrul de externe al regiunii transnistrene Valerii Liţkai, care vor analiza propunerile preşedintelui Voronin, ce prevăd dezvoltarea încrederii dintre autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol;

3. Vor fi scoase toate restricţiile de circulaţie pentru reprezentanţii Chişinăului în regiunea transnistreană, iar Voronin se va adresa structurilor Uniunii Europene cu solicitarea de a fi scoase imediat restricţiile de circulaţie în ţările UE pentru liderii transnistreni;

Avantajul întâlnirii respective îl reprezintă deblocarea procesului de negociere (cel puţin la nivel declarativ). Un alt aspect important e că Smirnov a cedat (la presiunea Moskovei?) şi a acceptat întâlnirea cu Voronin, deşi nu a fost făcută publică nicio declaraţie de recunoaştere a regiunii transnistrene, pe care o solicita anterior liderul de la Tiraspol.

Dezavantajul întâlnirii respective este că, în cazul unui astfel de subiect de maximă actualitate şi importanţă pentru Republica, autorităţile preferă să acţioneze “pe ascuns”. Serviciul de presă al preşedinţiei nu a anunţat această întâlnire, iar la conferinţa de presă de după întâlnirea respectivă au fost invitate doar posturile TV loiale guvernării.

Gafa ministrului de externe Andrei Stratan
Ieri, 10 aprilie, la o conferinţa de presă o ziaristă a solicitat ca ministrul de externe Andrei Stratan să ofere mai multe detalii referitoare la întâlnirea “Smirnov – Voronin”. Stratan a reacţionat brusc “corectând” ziaristă că e vorba de întâlnirea “Voronin – Smirnov”, argumentând că preşedintele Republicii Moldova trebuie inclus primul în această ecuaţie, deoarece… “lui îi aparţine iniţiativa de a organiza întâlnirea”.

Mda… mi-a plăcut cum a început Stratan (e vorba de întâlnirea “Voronin – Smirnov”), dar argumentul îmi pare nereuşit (lui Voronin îi aparţine iniţiativa de a organiza întâlnirea). Argumentul mai solid ar fi fost că Vladimir Voronin este preşedintele Republicii Moldova, iar Igor Smirnov – liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene. Astfel, e logic ca preşedintele republicii să fie menţionat primul!

În concluzie, putem presupune că va fi deblocat procesul de negociere în formatul “5+2” pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Dilema care urmează a fi rezolvată este egalitatea părţilor cerută de către Smirnov pentru reluarea negocierilor, poziţie ce nu poate fi (şi nici nu trebuie!) acceptată de către Voronin. În perspectiva alegerilor parlamentare din 2009, când comuniştii au nevoie să prezinte rezolvarea diferendului transnistrean ca un succes, guvernarea de la Chişinău va fi impusă să joace de partea Moskovei în politica regională. Totuşi, sunt puţine şanse ca până în 2009 să fie soluţionat conflictul transnistrean, acest lucru fiind posibil doar în cazul în care Smirnov va ceda la solicitarea egalităţii părţilor în procesul de negocieri.

Vezi mai mult

Procuratura şi SIS îşi fac meseria sau intimidează UNIMEDIA?

Нравится

Publicat la 09 Apr, 2008; 2,851 afișări;; 8 comments; tag-uri: , , , ,

Zilele trecute, înainte de a pleca la summitul NATO, Lunatic Productions (compania care a deţinut anterior UNIMEDIA) a primit o scrisoare de la Procuratura Generală în care se menţionează că sunt obligaţi de a prezenta Serviciului de Informaţii şi Securitate o listă de adrese IP ale unor forumişti UNIMEDIA. Motivul e că unii dintre aceştia au incitat la ură şi acţiuni de destabilizare a ordinii publice (ţin minte că unul dintre comentariile indicate acolo era plasat în timpul Congresului PCRM, în care se menţiona că trebuia să fie aruncată o bombă în mijlocul comuniştilor pentru a scăpa de ei). Mdaaa…

Astfel de comentarii sunt moderate de către redacţie. Se vede că unele dintre ele au mai scăpat. Pe de altă parte, mă întreb: Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate îşi fac meseria, încercând (aşa cum spun ei) să prevină unele “atacuri teroriste” sau intimidează UNIMEDIA?

Greu de înţeles motivaţia lor reală. Până în acest moment, New Media Group nu a primit nicio scrisoare oficială. Astfel, mă abţin de la unele comentarii. Cum le primim, le facem publice şi răspundem acestor instituţii în conformitate cu legislaţia în vigoare, dar ţinând cont şi de necesitatea de a proteja vizitatorii UNIMEDIA. Aşa că, invit încă o dată toţi vizitatorii să-şi păstreze calmul şi să continuie să posteze comentarii cu respectarea integrală a politicii editoriale UNIMEDIA.

Voi, ce credeţi?

Vezi mai mult

(foto, video) Impresii finale de la summitul NATO: Putin a fost întâmpinat cu „wow”, iar eu am fost la bere cu câţiva basarabeni într-un conac boieresc

Нравится

Publicat la 07 Apr, 2008; 2,903 afișări;; 13 comments; tag-uri: , , ,

Interesant, grandios şi foarte obositor – aşa aş caracteriza în trei cuvinte summitul NATO de la Bucureşti din 2 – 4 aprilie. În general, consider că summitul a fost unul de succes. A fost auzită vocea Rusiei, s-a declarat răspicat că Ucraina şi Georgia vor fi membri ai NATO şi s-a ajuns la un consens în privinţa situaţiei din Afganistan. După ce s-a terminat summitul, mi-am organizat un program personal: am încercat să identific noi parteneri în Bucureşti pentru NMG, mi-am procurat câteva cărţi bune şi m-am întâlnit la o bere cu câţiva colegi de la Chişinău într-un conac boieresc.

Summitul a fost un succes. Pentru prima dată în istorie, NATO a adoptat decizii care nu au coincis cu poziţia SUA (mă refer la amânarea aderării Macedoniei şi (ne)oferirii MAP pentru Georgia şi Ucraina). Astfel, NATO are de câştigat, deoarece s-a observat că alianţa se bazează pe calitatea de membru cu drepturi egale şi că deciziile se adoptă prin consens (Grecia „a pus piciorul în prag” şi Macedonia nu a fost invitată să adere la NATO, deoarece o ţară membră a fost împotrivă).

„Vocea Rusiei a fost auzită” – a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul conferinţei de presă de la finele summitului. „Sunt şi unele subiecte, unde avem păreri total diferite”, a mai subliniat Putin. Astfel, consider că Rusia a rămas, în general, mulţumită de acest summit. Un alt avantaj pentru Rusia este faptul că presa internaţională a tratat prezenţa lui Putin la summit drept un succes, iar cea a lui Bush – un eşec. Astfel, datorită acestei percepţii, Rusia a mai câştigat câteva puncte pentru imaginea sa la nivel internaţional.

Am fost personal la această conferinţă de presă, care a fost regizată perfect pentru o demonstraţie de forţă. Nu s-a ştiut exact dacă vine sau nu Putin la summit, astfel s-a păstrat o stare de suspans general. Plus, înainte de conferinţa de presă se anunţa neoficial că va fi prezent ministrul de externe Lavrov (nu am crezut din start, pentru era absurd ca Putin să rateze ultima sa prezenţă internaţională ca să puncteze poziţia Rusiei). După o oră de aşteptare, sala arhiplină de jurnalişti l-a întâmpnat pe Putin cu „woooow!” şi cu aplauze (vezi video mai jos).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6ZrHgak0WKU[/youtube]

Participarea la summit a delegaţiei oficiale din Republica Moldova a fost un eşec. Moldova a scăpat o ocazie importantă ca să-şi promoveze activ propriile interese în domeniul securităţii naţionale şi să obţină precizări mult mai exacte în declaraţia finală a summitului. Preşedintele Voronin, fiind însoţit la întrunire de ministrul de externe Andrei Stratan şi ministrul apărării Vitalie Vrabie, a avut o scurtă intervenţie şi după câteva ore a plecat înapoi la Chişinău. Ziariştii nu au ştiut când a ajuns şi când a plecat preşedintele Voronin şi nici nu au avut acces la întâlnirile bilaterale cu preşedinţii Letoniei şi Lituaniei. Explicaţia a fost că „serviciul de presă a preşedinţiei va lucra eficient şi va expedia rapid comunicat de presă referitor la întrunirile preşedintelui Voronin”, astfel încât nu mai era nevoie să fie prezenţi ziariştii. Cu toate acestea, Voronin a fost însoţit de către televiziunea publică (oare e publică?) Moldova 1 şi NIT.

Au mai fost unele faze mai haioase, dar despre ele am scris anterior. Ei, cam asta despre summit.

Ar mai fi de adăugat că am rămas plăcut surprins de modul în care lucrează presa românească. În timp ce circa 10 ziarişti de la Realitatea TV erau în Centrul Media destinat presei, alţi câţiva ziarişti mai erau prezenţi într-un birou special lângă Casa Poporului, de unde transmisteau emisiuni în direct la tematica summitului (vezi mai jos), iar alţi câţiva se ma aflau în redacţie şi pregăteau ştirile. Astfel, în timp ce eu eram singur de la UNIMEDIA şi mă străduiam să relatez cele mai noi evenimente, la Realitatea TV lucra o echipă de cel puţin 20 de ziarişti. Iată aşa!

realitateatv.jpg

Ulterior, mi-am făcut un program personal. Am trecut pe la Cărtureşti şi am procurat câteva cărţi bune. Apoi, am mers la un conac boieresc, unde m-am întâlnit cu câţiva tineri de la Chişinău, dar care sunt în Bucureşti de ceva timp (fie la studii, fie la muncă) – Vlad Durnea, Vitalie Cojocari, Tudor Cojocari şi, desigur, Nadina Nazarchevici. A fost minunat!

A doua zi, când mergeam cu un taxi spre aeroportul Henri Coandă, deja nu mai erau culoare unice. Astfel, în unele zone, am avut de înfruntat şi ambuteiaje. Totuşi, traficul nu era atât de aglomerat.

trafic.jpg

Aici „am încălecat pe-o roată şi v-am spus povestea toată”. Dacă aveţi unele lucruri neclarificate, întrebări sau opinii, le puteţi expune mai jos la rubrica comentarii. Hai, noroc!

Vezi mai mult