“Durerea” de ochi la bărbaţi

Нравится

Publicat la 29 Mar, 2008; 3,526 afișări;; 9 comments; tag-uri: , , ,

În aceeaşi perioadă a anului trecut am publicat în fostul ziar pentru tineri „Asta DA” un editorial intitulat „Durerea de ochi la bărbaţi”. Articolul a prins la public şi mai este actual şi astăzi. Aşa că propun să-l citiţi în continuare. Odată cu venirea primăverii, majoritatea bărbaţilor din Moldova simt „dureri” de ochi. Nu este o boală cronică. Şi nicio epidemie. E „un fenomen” normal. Cauza acestei „bucurii” a ochilor sunt fetele în fustiţe scurte :)

COJOACE. De câteva zile, soarele ne mângâie cu razele sale. Când priveşti peste geam, se creează impresia că afară e cald. Totuşi, primăvara nu a reuşit să intre în forţă. E timpul când te poţi îmbolnăvi uşor de gripă. Exact acesta este timpul când fetele se decid să se despartă de „cojocelele” lor. Se termină epoca „paltoanelor şi fularelor” şi începe cea a „fustiţelor scurte”.

Cititorule, cred că îţi este cunoscută situaţia când se aşterne prima zăpadă. Albul zăpezii este foarte puternic, iar ochii nu sunt deprinşi cu aşa ceva. Astfel, simţi de la început o durere de ochi. Apoi, totul revine la normal.

BOOM. Aproximativ aceeaşi situaţie este şi cu „inundarea” străzilor din oraşele şi satele din Moldova cu… fustiţe scurte. După o iarnă mai mult sau mai puţin friguroasă, după o perioadă când pe stradă observai doar fete îmbrăcate ca la polul nord, boom şi, peste noapte, fetele încep să-şi etaleze frumuseţea picioarelor. Evident că ochii bărbaţilor nu sunt deprinşi cu aşa o răsturnare de situaţie şi simt o uşoară iritare. „Durerea ochilor” durează circa două – trei săptămâni. Ulterior, fustele scurte intră în rutina de zi cu zi.

Înţeleg că schiţezi un zâmbet în colţul buzelor. Totuşi, situaţia este cât se poate de serioasă şi poate avea urmări… drastice! În această perioadă, şoferii bărbaţi trebuie să fie cât se poate de atenţi. Nu de alta, dar poate creşte numărul accidentelor rutiere. Cu „durerea de ochi” să nu te pui. Să nu credeţi că doar bărbaţii sunt cei vizaţi. Fetelor le creşte simţitor invidia. „De ce ar crede Cutăriţa că este cea mai sexy?!” Sau „de ce Zuzafina îşi imaginează că doar ea are fustiţe de ultimul răcnet?!” Şi iată aşa începe perioada „înarmărilor” la fete. Banii din buzunare îşi schimbă locul în casieriile magazinelor de haine.

GROAZA. Trebuie să recunoaştem că există o categorie de fete, care nu lasă fustiţele scurte nici iarna. Astfel, uneori când văd fete cu picioarele dezgolite în timp ce îţi îngheaţă nasul şi urechile de frig, mă apucă groaza. Atunci chiar nu mă gândesc cât de sexy este fata. Unicul gând care îmi trece prin cap e că domnişoara va trebui să fie mamă. Deşi nu sunt medic, îmi dau seama că urmările „defilării” picioarelor goale în timpul iernii pot fi fatale. Peste vreo câţiva ani interesele se schimbă şi domnişoara va dori să aibă un copil. Oare îi va permite sănătatea?!

VIAŢĂ. Dar, să revenim la ale noastre. Aşa cum toate lucrurile din univers sunt strâns legate între ele, „epoca „fustiţelor scurte” dă startul unor schimbări în comportamentul tinerilor. Creşte adrenalina! Astfel, prin parc poţi vedea tot mai des perechi de îndrăgostiţi ieşiţi la plimbare. Cei care nu au pereche, acum se decid şi o caută insistent. „Durerea” şi „bucuria” ochilor la bărbaţi coincid cu renaşterea naturii. Încep să apară muguri pe copaci. Se fac văzute firele verzi de iarbă. Începe o nouă viaţă!

Vezi mai mult

Cum comunică cu presa 10 dintre cei mai importanţi politicieni moldoveni?

Нравится

Publicat la 26 Mar, 2008; 3,704 afișări;; 17 comments; tag-uri: , , , , , , , , , ,

Ziariştii au nevoie uneori de aproape o lună ca să obţină un interviu de la primarul Chirtoacă; Dumitru Diacov telefonează ziariştii înapoi ca să-şi completeze discursul iniţial; Iurie Roşca are o listă neagră a instituţiilor media; Marian Lupu vorbeşte cu presa fără „permisiune” de la Voronin; Mihai Ghimpu trebuie să renunţe la unele „perle”; Telefonul mobil al lui Oleg Serebrian este în permanenţă în afara ariei de acoperire; Urechean are cel mai „domol” discurs politic; Vlad Filat zâmbeşte puţin şi are o faţă prea serioasă, iar Vladimir Voronin este deschis pentru comunicarea cu presa… rusă!

Acestea sunt doar câteva observaţii când analizezi modul în care politicienii comunică cu presa şi prin intermediul presei.

Tema merită atenţie! Aşa că am pregătit o listă de 10 politicieni din partidele importante, care sunt mai mediatizaţi în ultima perioadă, şi i-am trecut pe rând prin intermediul criteriilor mele subiective.

Ca să nu se supere, i-am plasat în ordine alfabetică:

chirtoaca.jpgDorin Chirtoacă
Relaţia lui Dorin Chirtoacă cu presa se împarte în două perioade: până a deveni primar general al mun. Chişinău şi după. Astfel, dacă până în iunie 2007 Dorin Chirtoacă era unul dintre cei mai deschişi şi mai accesibili politicieni, după ce a cucerit „fortăreaţa” Chişinăului actualul primar general este la fel de deschis, dar de multe ori inaccesibil pentru presă. Pentru exemplu, ca să obţii un interviu de la primarul şi vice-preşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă e nevoie de circa o lună (exemplul: Info-Prim Neo şi Face2Face de pe UNIMEDIA), iar pentru a-l contacta pentru o declaraţie în situaţii urgente, legătură se face prin intermediul serviciului de presă sau a asistentului personal (durează, nu?!). E logic că primarul este ocupat cu treburile primăriei. Totuşi, dacă primarul Dorin Chirtoacă trebuie să reuşească să rezolve problemele Chişinăului, politicianul Dorin Chirtoacă trebuie să fie suficient de accesibil pentru ziarişti, deoarece în acest mod va reuşi să fie mai vizibil, să comunice publicului succesele obţinute şi să adune capital electoral pentru alegerile din 2009.

braghis.jpgDumitru Braghiş
Actualul lider al Partidului Social Democrat din Moldova (PSDM), Dumitru Braghiş, este accesibil pentru ziarişti. Răspunde la apelurile de pe telefonul mobil personal, iar dacă este ocupat roagă ziariştii să revină peste câteva minute. Partea proastă este că Dumitru Braghiş este tot mai puţin vizibil în ultimul timp. Iar în mintea electoratului, ştiut lucru, un lider politic se păstrează atâta timp cât este prezent şi în mass-media. Astfel, PSDM ar urma să producă mai multe subiecte de presă.

diacov.jpgDumitru Diacov
Liderul Partidului Democrat din Moldova este deschis şi accesibil pentru ziarişti. Atât de deschis încât, uneori, dacă a uitat ceva în discursul său, Dumitru Diacov poate să telefoneze ziaristul şi să mai adauge o frază – două la cele spuse anterior. Dezavantajul este că interesul publicului faţă de persoana liderului politic Diacov este în descreştere, trendul având la bază prezenţa îndelungată a acestuia pe scena politică şi fiind asociat cu o perioadă de declin economic pentru Republica Moldova (pe atunci deţinând şi funcţia de preşedinte al Parlamentului).

rosca1.jpgIurie Roşca
Preşedintele PPCD este unul dintre liderii politici care ştie cum să comunice cu presa. Când spun asta am în vedere faptul că Iurie Roşca ştie să-şi formuleze concis gândurile, astfel încât ziaristul de radio sau televiziune nu este impus să monteze mult discursul şi să încerce să înţeleagă ce a dorit să spună politicianul (fapt des întâlnit la alţi lideri politici de la noi). Din acest punct de vedere, liderul creştin-democrat are un avantaj. Handicapul lui Iurie Roşca constă în faptul că politicianul are o listă neagră a ziariştilor. Astfel, Iurie Roşca închide telefonul când află că este telefonat de la unele instituţii media, care nu-i sunt pe plac. Acest lucru este incorect din punct de vedere politic, deoarece antagonizează politicul şi presa, iar din războiul dintre presă şi politicieni, victoria este întotdeauna de partea ziariştilor.

lupu.jpgMarian Lupu
Deşi este „membru în echipa PCRM”, spicherul Parlamentului este tipul de politician cu un discurs elevat în relaţie cu presa. Vorbeşte calm şi cu tact. Este deschis la întrebările ziariştilor. Serviciul de presă al Parlamentului umple zilnic poşta redacţiilor cu comunicate de presă de la toate meeting-urile la care participă spicherul. Lupu e unicul politician din cadrul „echipei PCRM” care vorbeşte liber cu presa independentă, fără a solicita permisiune de la preşedinţie. Astfel, prin intermediul presei, au fost transmise unele poziţii care le contraziceau pe cele ale preşedintelui Voronin.

ghimpu.jpgMihai Ghimpu
În funcţie de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău şi preşedinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu vorbeşte fără probleme cu presa. Este mai accesibil presei decât primarul Chirtoacă. Una dintre explicaţii e faptul că Ghimpu a fost „uitat” un timp îndelungat de către presă, după perioada de declarare a independenţei. Astfel, noua funcţie de preşedinte al CMC îi oferă lui Mihai Ghimpu posibilitatea de a fi vizibil publicului. Deşi în cadrul şedinţelor de la primărie şi-a făcut o imagine de scandalagiu (ca urmare a provocărilor unor consilieri din „coaliţia democrată”), în timpul interviurilor cu presa vedem o altă persoană – liniştită şi cumpătată. Limbajul simplu îl face înţeles de către populaţie. Totuşi, Mihai Ghimpu ar trebui să renunţe la unele cuvinte „perloase” pe care le utilizează în timpul discuţiilor.

serebrian.jpgOleg Serebrian
Problema politicianului Oleg Serebrian este faptul că telefonul mobil este în permanenţă în afara ariei de acoperire. Acesta călătoreşte des peste hotare, plus îşi deconectează telefonul în timpul unor şedinţe mai importante. În schimb, deputatul răspunde cu uşurinţă prin e-mail. Totuşi, când „este prins” la telefon, Oleg Serebrian vorbeşte amabil, dar un pic prea repede. În general, este deschis în relaţie cu presa.

urechean.jpgSerafim Urechean
Preşedintele Alianţei Moldova Noastră este liderul cu cel mai „domol” discurs politic. Chiar şi atunci când aruncă declaraţii tăioase la adresa preşedintelui Voronin, are vocea dojenitoare a unui părinte grijuliu. Zâmbeşte aproape întotdeauna. Astfel, deşi zâmbetul insuflă optimism şi încredere alegătorilor prin intermediul sticlei televizorului, timbrul vocii îi trădează apartenenţa dintr-o generaţie mai veche de politicieni. E un Elţîn al Republicii Moldova. Răspunde fără probleme la telefoanele ziariştilor.

flat1.jpgVlad Filat
Liderul Partidului Liberal Democrat e campion în comunicarea cu presa. Apare des la TV şi în presa scrisă. E unul dintre puţinii politicieni care comunică cu alegătorii săi şi online, inclusiv prin intermediul blogului. Asta arată că în spatele liderului este o echipă bună, care lucrează la capitolul imagine. Filat comunică mult în timpul şedinţelor plenare cu ziariştii (în special cu ziaristile) acreditaţi în Parlament. Răspunde la telefoane şi la întrebări incomode. Este dispus să ofere subiecte interesante ziariştilor. Punctul slab al preşedintelui PLDM este faptul că zâmbeşte puţin, astfel în reportajele TV apare cu o faţă prea serioasă.

voronin.jpgVladimir Voronin
Preşedintele Voronin este deschis pentru comunicarea cu presa… care este „afiliată” intereselor guvernării şi cu presa rusească. Pentru presa independentă este aproape inaccesibil. Unica modalitate pentru ziarişti de a discuta mai uşor cu preşedintele este în cadrul unor conferinţe de presă.
PS: De obicei, când sunt telefonaţi, politicienii anunţă din start că sunt ocupaţi sau că au o şedinţă importantă. Unii solicită respectuos ziariştii să revină, pe când majoritatea sunt dispuşi să vorbească îndelung la telefon şi să se dea cu părerea la o mulţime de subiecte (şi când te gândeşti că parcă spunea că e ocupat :) ).

Vezi mai mult

Gurău este bloggerul anului. Blogovăţ merită nota 7 cu +

Нравится

Publicat la 22 Mar, 2008; 2,588 afișări;; 12 comments; tag-uri: , , ,

Artur Gurău a devenit bloggerul anului. De azi înainte nu mai este un simplu blogger, ci un blogovean din satul Blogovăţ! :) Artur a primit încă două premii – lansarea anului şi blog personal – în viziunea vizitatorilor. Felicitări pentru acest rezultat! Un alt premiu meritat este cel oferit pentru Curaj.net la categoria societate civilă. În rest, nu am urmărit blogurile câştigătoare şi prefer să nu mă dau cu părerea. Celelalte rezultate le găsiţi aici. Asta a fost partea frumoasă. Haideţi să vedem şi partea mai puţin plăcută.

Pornim de la denumirea concursului. Deşi are un avantaj că se încearcă îmbinarea tradiţiilor cu termeni new-media, totuşi denumirea (Blogovăţ) nu excelează. Dacă va mai continua câţiva ani consecutiv şi denumirea va deveni unanim aceptată de comunitatea bloggerilor, plus se va îmbunătăţi procedura de înregistrare şi apreciere, atunci Blogovăţ va fi festivalul de referinţă pentru blogosfera moldovenească.

Totuşi, dacă vorbim de bloggerul anului, acesta trebuia să fie Sandu Culiuc. Criteriile mele sunt: conţinut propriu şi calitativ, traficul blogului şi feed-back-ul de la vizitatori. Care sunt blogurile (MD) care întrunesc aceste criterii? Puţine de tot. Iar dintre ele culiuc.com este cel mai bun. Asta e părerea mea şi nu pretind la adevărul absolut. Blogul lui Artur Gurău este unul bun, dar locul doi după culiuc.com ar fi fost mai prestigios, decât primul loc obţinut în concurenţă directă cu Pavel Ciorici. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu eticheta lui Culiuc – “среди овец“, deoarece în concurs au fost şi bloguri bune, iar blogul lui Pavel Ciorici devine tot mai calitativ în ultima perioadă.

În concluzie, Blogovăţul merită să fie apreciat. La fel şi efortul organizatorilor. BRAVO BĂIEŢI! Îi pun nota 7 cu + şi doresc ca ediţia următoare să fie mai bine organizată, mai bine finanţată, mai bine mediatizată şi cu cel puţin câteva sute de participanţi. Pentru asta, dacă o să fie nevoie, am să pot pune umărul (împreună cu echipa NMG).

PS: Mă bucur că a avut loc acest concurs, deoarece datorită lui i-am cunoscut un pic altfel pe Vitalie Eşanu, Valeriu Tihai, Lucia Candu, Vlad Namaşco, Vitalie Sprânceană şi mulţi alţi bloggeri.

Vezi mai mult

Voronin doreşte să fie tratat cu dispreţ când va fi în opoziţie?

Нравится

Publicat la 21 Mar, 2008; 1,904 afișări;; 18 comments; tag-uri: , , , ,

Atât ieri, cât şi azi, (încă) actualul preşedinte al Republicii Moldova tratează cu dispreţ instituţia Parlamentului. Voronin s-a prezentat ieri, 20 martie, în Parlament şi a pronunţat un singur cuvânt – “Greceanîi”. Apoi, a plecat. S-a finisat consultarea. Precizez că preşedintele este obligat, în conformitate cu Constituţia, să consulte fracţiunile parlamentare referitor la desemnarea noului prim-ministru. Din punctul meu de vedere, ceea ce a fost ieri în Parlament nicidecum nu poate fi numită consultare.

Azi, 21 martie, iubitul nostru preşedinte s-a prezentat din nou în Parlament şi a citit ordinul de desemnare a Zinaidei Greceanîi în funcţie de premier. Discursul a durat maximum 30 de secunde (fără a mai preciza unele aspecte şi fără a răspunde la întrebările deputaţilor). Am rămas uimit când am văzut cum preşedintele părăseşte sala plenară a Parlamentului, iar deputaţii l-au urmărit fără a scoate un cuvânt.

Atenţionez că o astfel de atitudine a şefului statului faţă de Parlament are loc într-o republică parlamentară. E normal oare acest lucru? Sigur că nu! Indiferent de cât de mult îi place sau îi displace opoziţia, şeful statului este obligat (!) să respecte instituţia Parlamentului. O parte din vină o poartă şi deputaţii din opoziţie, care, deşi în timpul şedinţei plenare a Parlamentului de ieri se încurajau reciproc “să-l huiduie” pe preşedinte, la întâlnire cu acesta nu au scos niciun cuvânt. Atunci, Domnilor deputaţi, de ce vă mai “excitaţi” la microfonul Parlamentului, chemând “la covoraş” şeful statului, iar când vine acesta în Parlament, preferaţi să tăceţi mâlc?

După aceste două incidente, am înţeles că preşedintele Voronin doreşte după 2009 să fie dispreţuit la fel de către viitorul preşedinte, când, cel mai probabil, se va afla în fotoliul opoziţiei. Lecţia trebuie învăţată!

Vezi mai mult

(video) Mergem la summitul NATO

Нравится

Publicat la 19 Mar, 2008; 2,269 afișări;; 10 comments; tag-uri: , ,

nato1.jpg[UPDATE] Azi, 21 martie, am depus documentele la noul Consulat al României la Chişinău. Am rămas plăcut surprins să văd cât de bine sunt organizaţi funcţionarii de la consulat. În timp record voi obţine şi viza. Despre aceasta a scris şi colegul meu Dumitru. Astfel, participarea mea în cadrul summitului NATO este tot mai aproape ;)

Pregătirile pentru summitul NATO de la Bucureşti (2 – 4 aprilie) sunt în toi. Şefii de stat îşi pregătesc agenda, iar serviciile secrete şi de menţine a ordinii publice din România sunt alertate la maximum. Se preconizează că va fi unul dintre cele mai dificile summituri ale NATO de până acum. Plus, anarhiştii din toată Europa şi-au dat întâlnire la Bucureşti. Pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, acest summit pare, la prime vedere, unul ordinar. Totuşi, el ar putea avea repercusiuni importante pentru soluţionarea diferendului transnistrean. Aşa că… am îndeplinit procedurile de acreditare şi mă pregătesc să merg la summitul NATO. Dacă totul va fi ok, voi transmite comentariu live pe UNIMEDIA din timpul summitului. Fiţi pe fază!

Mai jos găsiţi un reportaj de la Realitatea TV, referitor la pregătirile pentru summitul NATO.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mSGv1uxZ9YY&feature=user[/youtube]

Vezi mai mult

Anul tineretului este al comsomoliştilor şi al pionerilor. Noi, tinerii cu viziuni democratice, ce facem?

Нравится

Publicat la 18 Mar, 2008; 2,502 afișări;; 14 comments; tag-uri: , ,

[Congres PCRM şi off-line-ul de vineri] Garda tânără a PCRM şi-a dat arama pe faţă. Acum lucrurile s-au clarificat şi putem menţiona deschis că anul 2008 va fi anul comsomoliştilor şi al pionerilor. Am dedus concluzia respectivă după ce am urmărit atent discursurile tinerilor de la Congresul PCRM, care a avut loc sâmbătă, 15 martie, la Palatul Republicii. Cu o zi înainte (vineri, 14 martie), am organizat un off-line, unde am discutat cu mai mulţi tineri cu atitudine civică ce se poate de făcut ca guvernarea să nu folosească tinerii în scop electoral.

Haideţi să începem cu luările de cuvânt din cadrul congresului PCRM. Mai mulţi „tovarăşi” (pardon, comsomolişti!) au mulţumit preşedintelui Voronin că a decretat 2008 – anul tineretului. Explicaţia constă în faptul că „tinerii reprezintă o treime din populaţie, iar PCRM atrage atenţie tineretului”. Mai mult decât atât, „tinerii reprezintă rezerva de cadre a PCRM” şi „noi, comsomoliştii, vom depune efort ca să întinerim rândurile partidului”. Ca metode, tinerii comsomolişti consideră că „nujno provesti raznesnitelinoe rabotu v şkolah”. Pentru asta sunt şi toate resursele necesare – „Uniunea Tineretului Comunist din Moldova este unica organizaţie de tineret care are oficii în toate raioanele republicii”. Şi, la finalul discursului, unul dintre comsomolişti a ţipat în microfon: „Za partiu, za rodinu, za pobedu!”

Iată aşa, dragi prieteni! Aţi înţeles a cui este anul tineretului? Concluzia mea este că 2008 va fi anul comsomoliştilor şi a pionerilor. Iar decretarea acestuia de către preşedintele Voronin nu este nimic altceva decât undă verde pentru garda tânără a PCRM de a colinda şcolile din republică, pentru a întineri rezerva de cadre a partidului. Dacă am greşit undeva, vă rog să mă corectaţi.

Acum, să revenim la off-line-ul de vineri. Artur Gurău a reuşit să scrie un post la acest subiect. Astfel, pentru a nu dubla informaţia, voi preciza doar că am ajuns la concluzia că trebuie să acţionăm. Unele dintre direcţii de activitate ar fi monitorizarea planului de acţiuni al anului tineretului şi penalizarea guvernării pentru acţiunile populiste dedicate tinerilor. Avem schiţate şi o serie de acţiuni ;)

Totuşi, acest subiect rămâne deschis. În timp ce comsomolştii ştiu ce au de făcut, noi, tinerii cu viziuni democratice şi europene, ce facem?

Vezi mai mult

A murit Mihai Dolgan. Împreună cu el, a murit şi o bucăţică din mine

Нравится

Publicat la 16 Mar, 2008; 2,332 afișări;; 1 comment; tag-uri: , ,

Ştirea despre moartea lui Mihai Dolgan a trecut ca un fulger prin mine. E greu să găsesc cuvintele potrivite ca să descriu ce simt. E ca şi cum se rupe ceva din sufletul meu, care pleacă împreună cu Mihai Dolgan. O durere de nedescris. Nu l-am cunoscut personal pe acest om, dar îl apreciez pentru contribuţia sa excepţională la dezvoltarea patrimoniului cultural. Gândul care îmi trece prin cap e că nu suntem încă învăţaţi să apreciem persoanele cât sunt în viaţă. Astfel, încurajez fiecare vizitator în parte să privească persoanele din jur cu alţi ochi şi să vedem în fiecare dintre noi valoarea pe care o prezentăm. Prea des criticăm şi uităm să spunem o vorbă bună. Să nu ţinem cuvintele frumoase pentru ocazii speciale (zile de naştere, nunţi şi cumetrii etc), ci să le spunem mai des şi sincer oamenilor de lângă noi.

Să-l odihnească Dumnezeu în pace pe cel care a fost Mihai Dolgan. Muzica lui va rămâne vie atâta timp cât va trăi în fiecare dintre noi.

Despre acest subiect au mai scris Ion Bargan, Cezar Salahor şi Pavel Ciorici.

Vezi mai mult

Comuniştii au dat-o în bară! Transmisiunea online a congresului PCRM a fost un eşec

Нравится

Publicat la 16 Mar, 2008; 2,401 afișări;; 11 comments; tag-uri: , , ,

Da, confirm încă o dată, transmisiunea online a congresului PCRM a fost un eşec. Spun asta nu din considerentul că PCRM nu a acceptat serviciile UNIMEDIA de a-şi transmite online congresul, ci pentru că este un fapt. Au dat-o în bară! Primul pas greşit a fost încercarea de a utiliza resursele administrative ale statului. După ce a fost sesizat acest lucru, administratorii www.pcrm.md au schimbat rapid adresa de IP. Ulterior, pe toată durata congresului, transmisiunea a putut fi urmărită de un număr redus de persoane.

Să le luăm pe rând. UNIMEDIA a expediat la adresa PCRM o ofertă comercială, pentru transmisiunea online a congresului. Colegii comunişti ne-au anunţat că nu au nevoie de serviciile noastre, deoarece ei singuri îşi vor transmite online congresul pe site-ul partidului. Chiar şi faptul că site-ul www.pcrm.md era vizitat până la congres de circa 50 de persoane pe zi, iar UNIMEDIA de circa 2 000 pe zi (conform Google Analytics), nu le-a schimbat părerea. Nicio problemă, le spun! Să trăiţi!

Curiozitatea m-a determinat să mă documentez un pic. Astfel, am aflat că transmisiunea online urma să fie realizată prin intermediul IP-ului 80.97.59.142, care aparţine Întreprinderii de Stat Centrul de Telecomunicaţii Speciale (adresa de hosting – moldova.md).

Ei, când au înţeles că au dat-o în bară, şi-au corectat greşeală, înlocuind adresa de IP – 87.255.68.86, care aparţine „Arax-Impex” SRL, companie ce asigură administrarea site-ului www.pcrm.md. Totuşi, acest lucru încă nu înseamnă că nu au fost utilizare resursele administrative ale statului, deoarece această adresă de IP poate fi şi una cu funcţie de redirecţionare a fluxului video pe un alt server, care poate fi cel preconizat anterior. Dar… aici funcţionează principiul prezumţiei nevinovăţiei. Să-i lăsăm pe ziarişti să documenteze subiectul :)

smecherie1.jpg

Sâmbătă, la orele 09.45 a început transmisiunea online a congresului al VI-lea a Partidului Comuniştilor. Deşi imaginea video era destul de calitativă, sunetul se auzea destul de prost, încât abia puteai înţelege esenţa discursului de salut a preşedintelui Voronin. La orele 10.15, transmisiunea online a fost… întreruptă.

Ulterior, administratorii paginii pcrm.md ne anunţă că „în legătură cu numărul mare de vizitatori este posibilă lipsa imaginii video” şi că pentru a rezolva problema trebuie “să apăsaţi butonul „Play” până în momentul apariţiei imaginii video”.

imagine1.jpg

Numărul mare de vizitatori? Serios? Mdaaa… Site-ul www.pcrm.md a fost accesat pe parcursul zilei de peste 400 de vizitatori, ceea ce nu înseamnă că toţi 400 au urmărit simultan lucrările congresului. Fluxul video a putut fi urmărit de un număr limitat de persoane, ceilalţi aşteptând să se elibereze „locurile ocupate”.

E apreciabilă intenţia PCRM de a fi transparenţi. Totuşi, în acest caz, se aplică celebra expresie „хотелось как лучше, а получилось как всегда!” Transmisiunea on-line a congresului PCRM a fost un eşec!

Vezi mai mult

PL şi PLDM sunt partidele care au fost vizibile online de 8 martie

Нравится

Publicat la 13 Mar, 2008; 2,589 afișări;; 1 comment; tag-uri: , , , , , , , ,

8martie1.jpgÎn timp ce PCRM, PSDM, PDM, AMN şi PPCD au ratat oportunitatea, PL şi PLDM sunt partidele care au fost vizibile online de 8 martie şi au felicitat doamnele şi domnişoarele cu ocazia zilei internaţionale a femeilor. Haideţi să vedem cum a procedat fiecare partid în parte.

Partidul Liberal
PL a reuşit să se promoveze atât pe pagina web proprie, cât şi pe alte site-uri. Începem de la site-urile care au avut un impact mai mare. Pe portalul de ştiri UNIMEDIA a fost plasat un banner (leaderboard, 728×90 px), care este cel mai vizibil spaţiu publicitar de pe site. În perioada 6 – 10 martie, conform Google Analytics, 3279 de vizitatori unici au vizualizat bannerul de 40 361 de ori. Pe revista pentru femei LadyClub a fost plasat un banner 468×60 px deasupra coloanei de ştiri. Aici, 1173 de vizitatoare unice au vizualizat bannerul de 7418 ori.

Pe site-ul oficial al PL a fost publicată o felicitare simplă şi drăguţă. Judecând după traficul site-ului (circa 35 mii de vizitatori de la lansare, site-ul a fost lansat în mai puţin de un an), felicitarea a fost vizualizată de câteva sute de ori. Tot pe site găsim o scurtă informaţie, care ne anunţă că „de 8 martie, bărbaţii liberali au organizat o seară cu muzică şi dans în cinstea femeilor liberale – Miss Partidul Liberal”.

Partidul Liberal Democrat din Moldova
PLDM au utilizat blogul liderului partidului şi youtube în calitate de canale de transmitere a mesajului de 8 martie. Pe blog găsim o felicitare şi două filmuleţe. Imaginea-felicitare este pentru „doamnele din Moldova cu ocazia venirii primăverii”, iar în colţul imaginii este scris „8 martie”. Astfel, scriam şi în postul precedent, PLDM prinde doi epuri cu o singură… imagine: felicită doamnele cu venirea primăverii şi 8 martie. În perioada 6 – 10 martie, conform trafic.ro, 466 de vizitatori unici au vizualizat felicitarea de 2396 de ori.

Mai găsesc două spoturi pe youtube, care sunt afişate şi pe blogul lui Vladimir Filat. În primul este prezentată echipa PLDM, care munceşte de zor şi expediază felicitări doamnelor din Moldova. Filmuleţul este vizualizat pe youtube de 269 de ori.

În cel de-al doilea spot video, tinerii de la PLDM distribuie doamnelor şi domnişoarelor în centrul Chişinăului felicitări cu ocazia zilei de 8 martie. Filmuleţul a fost vizualizat de 122 de ori.

Concluzii
Dintre partidele importante, PCRM, PSDM, PDM, AMN şi PPCD au lipsit online, iar PL şi PLDM au felicitat de 8 martie doamnele şi domnişoarele, adunând capital electoral.

Ambele partide s-au concentrat atât de fidelizarea propriilor alegători (plasând publicitate pe propriile site-uri – pl.md şi filat.md/blog), cât şi pe atragerea noilor simpatizanţi (PL – unimedia.md şi ladyclub.md; PLDM – youtube).

Partidul Liberal a avut cea mai bună vizibilitate online de 8 martie, obţinând cumulativ o audienţă de circa 5 000 de vizitatori unici, care au vizualizat felicitările PL de circa 50 000 de ori. PL a ţintit direct către grupul ţintă, plasând o felicitare pe un site vizitat în mare parte de către reprezentantele sexului frumos – LadyClub.

Partidul Liberal Democrat din Moldova se plasează pe locul doi, obţinând cumulativ o audienţă de 850 de vizitatori unici, care au vizualizat felicitările PLDM de circa 3 000 de ori.

Deşi în acest an „au şchiopătat”, sunt sigur că anul viitor – de 8 martie 2009 – toate partidele vor dori să felicite doamnele şi domnişoarele. De ce? Ei… cred că vă daţi seama singuri! :)

Vezi mai mult

[Off-line] Anul electoral al tineretului

Нравится

Publicat la 12 Mar, 2008; 2,384 afișări;; 11 comments; tag-uri: , ,

[UPDATE] Guvernarea utilizează tematica de tineret în scopuri electorale. Este un fapt. Argumentele sunt pe faţă: 2008 este an preelectoral (anul tineretului ar fi putut fi declarat în 2005, 2006 sau 2007), nu există fonduri speciale alocate în legea bugetului de stat; plus, în primele două luni şi jumătate de la începutul anului 2008, guvernarea nu a făcut nimic concret (!) pentru a îmbunătăţi situaţia tinerilor din Moldova. Din punctul meu de vedere, lucrurile nu trebuiesc lăsate la voia întâmplării. Dezbaterile din ultima perioadă au scos la iveală fapul că există tineri, care nu sunt de acord cu anului [electoral al] tineretului. Propun că persoanele cu atitudine civică să ne întâlnim în cadrul unui off-line ca să „mai punem ţara la cale” ;)

Subiectul: Persoanele cu atitudine civică vs anul [electoral al] tineretului. Ce facem?
Data: Vineri, 14 martie 2008, orele 19.00 (actualizat);
Participanţi: până la 25 de persoane (băieţi şi fete);
Cerinţe faţă de participanţi: experienţă şi cunoştinţe în domeniul tineret (facultativ), apartenenţă instituţională – ONG, companie privată, grup de iniţiativă (facultativ), atitudine civică şi nemulţumire faţă de încercarea guvernării de a utiliza tinerii în scopuri electorale (obligatoriu);
Atmosfera: oameni inteligenţi, miros de creieri arşi şi bere bună!
Aspecte organizatorice: eu mă ocup de rezervarea unui local drăguţ, consumaţia o achită fiecare în parte. Referitor la locul exact al întâlnirii vă voi anunţa pe fiecare în parte prin e-mail.

Astfel, persoanele care corespund criteriilor de mai sus, aştept să se înregistreze mai jos :)

PS: Rog reprezentantele sexului frumos să fie un pic mai active. Nu de alta, dar la off-line va fi o singură domnişoară :(

Vezi mai mult