(video) Tânărul Iurie Roşca vorbeşte în rusă despre “limba moldovenească”

Нравится

Publicat la 06 Dec, 2008; 7,514 afișări;; 71 comments; tag-uri: ,

Da, e vorba despre liderul PPCD, Iurie Roşca, care la 20 mai 1989, la Congresul de Constituire a Mişcării de Eliberare Naţională (!) a vorbit celor prezenţi în limba rusă despre “limba moldovenească”. Priviţi materialul video de mai jos ca să vă convingeţi de acest lucru.

[UPDATE: Duminică, 7 decembrie, orele 13:17] Constat că se incită spiritele în jurul acestui articol, inclusiv actualii şi foştii membri ai PPCD se critică reciproc în comentariile de mai jos. Prefer să nu mă las provocat şi să nu intru în aceste polemici interminabile. În acest sens, îmi precizez mai clar poziţia şi las forumul deschis pentru comentarii critice sau de susţinere.

Am să ofer un exemplu. Atunci când construieşti temelia unei case, din start foloseşti piatră şi beton, pentru că sunt materiale de construcţie rezistente. Nicidecum nu vei utiliza paie şi ceamur pentru a construi temelia.

Exact aşa este şi situaţia noastră. Înţeleg contextul de la 20 mai 1989, inclusiv cel de la 31 august 1989, dar nu pot să accept manifestări similare cu a lui Iurie Roşca de a menţiona „limba moldovenească” în locul „limbii române”. Suntem martorii unei greşeli istorice, când sintagma „limba moldovenească” a fost prevăzută în art. 13 din Constituţia Republicii Moldova, anume din cauza faptului că au fost tolerate astfel de situaţii şi s-a invocat un context istoric pentru a legifera un neadevăr.

PS: Deci, prin acest post condamn faptul că Iurie Roşca a menţionat sintagma “limba moldovenească” în loc de “limba română”. În rest, apreciez mult valoarea şi importanţa istorică a Mişcării de Eliberare Naţională.

Comments

comments